Ευρωπαϊκή Επιτροπή > Θαλάσσιες υποθέσεις > Ευρωπαϊκός Άτλας των Θαλασσών

Ευρωπαϊκός Άτλας των Θαλασσών

Αναζητήστε, επικολλήστε και δημιουργήστε τον δικό σας θαλάσσιο χάρτη.
Μάθετε περισσότερα για τις θάλασσες και τις ακτές της Ευρώπης, το περιβάλλον τους, τις συναφείς ανθρώπινες δραστηριότητες και ευρωπαϊκές πολιτικές.

Governance

European Maritime Day in My Country 2024

In parallel to the annual European Maritime Day (EMD) conference (this year in Svendborg, Denmark, on 30-31 May 2024), a series of local related events are organised across Europe, reaching out to young people and citizens under the ‘EMD in my Country’ label. The objective is for people to realise that activities at sea (coastal tourism, fishing, sailing, shipping, offshore renewable energy, aquaculture etc.) are key for the EU’s citizens and economies. The EU has 68,000 km of coastline and about one third of the EU population lives within 50 km of the coast.
Since the first edition in 2018, the number of European Maritime Day in My Country events has increased significantly, with a wide range of activities such as beach clean-ups, guided tours, art exhibitions, workshops, and conferences. In 2023, 494 events were organised in 31 countries, both in the EU and outside the EU.
EMD In My Country this year includes physical, virtual and hybrid events.
This map offers an overview of the EMD in my Country 2024 local events in different countries. Many organisers also use their events to demonstrate the European Atlas of the Seas to citizens, students and pupils across
To make this map even more unique, we have hidden something special in it. Join the celebrations, explore the map and try to solve the Blue Economy Challenge.

Διάσκεψη Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών

Περί τις 160 περιφέρειες από 28 χώρες έχουν ενωθεί στο πλαίσιο της Διάσκεψης Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (Conference of Peripheral Maritime Regions, CPMR). Η CPMR είναι οργανωμένη σε γεωγραφικές επιτροπές προκειμένου να προαγάγει την ιδιαίτερη ταυτότητά της και να αναπτύξει συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος για καθεμία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες λεκάνες: Ατλαντικό Τόξο, Βαλκάνια και Εύξεινος Πόντος, Νήσοι, Διαμεσογειακή, Βαλτική Θάλασσα, Βόρεια Θάλασσα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι περιφέρειες που είναι μέλη της CPMR, η οποία εργάζεται για τη διασφάλιση των αναγκών και των συμφερόντων των περιφερειών-μελών της εντός των οργάνων της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων. Ειδικότερα, η CPMR εργάζεται για την ενίσχυση της θαλάσσιας διάστασης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, της αύξησης της περιφερειοποίησης της κοινής αλιευτικής πολιτικής και της ύπαρξης ενός συστήματος θαλάσσιας ασφάλειας που έχει σχεδιαστεί με σκοπό την αντιμετώπιση της αυξημένης ναυτιλιακής κίνησης.

Δράσεις αποστολής — Αποστολή της ΕΕ για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας

Στις δράσεις της αποστολής παρουσιάζονται οι κοινές προσπάθειες για την επίτευξη των τριών στόχων της αποστολής «Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030»:

  1. προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, των οικοσυστημάτων γλυκών υδάτων και της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030·
  2. πρόληψη και εξάλειψη της ρύπανσης των ωκεανών, των θαλασσών και των υδάτων μας, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους·
  3. να καταστεί η βιώσιμη γαλάζια οικονομία κυκλική και με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, σύμφωνα με το προτεινόμενο ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα και το ολιστικό όραμα που κατοχυρώνεται στη στρατηγική για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η αποστολή θέτει επίσης σε εφαρμογή δύο παράγοντες διευκόλυνσης:
  • ψηφιακό σύστημα γνώσεων για τους ωκεανούς και τα ύδατα·
  • κινητοποίηση και συμμετοχή του κοινού.
Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της αποστολής.
(2021-2030)

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα, η οποία καθιερώθηκε το 2008, είναι το σημείο συνάντησης της ΕΕ για τη διεξαγωγή συζητήσεων σχετικά με τη θαλάσσια πολιτική και τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη σε ετήσια βάση. Στη διάσκεψη αυτή έρχονται σε επαφή υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, επιστήμονες, εκπρόσωποι του κλάδου και της κοινωνίας στο πλαίσιο συνεδριάσεων ολομέλειας υψηλού επιπέδου και θεματικών συνεδριάσεων, ενώ διοργανώνονται και σεμινάρια και διαμορφώνεται εκθεσιακός χώρος. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα σημεία στα οποία έχει διοργανωθεί η διάσκεψη ενδιαφερόμενων μερών της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα από τον χρόνο καθιέρωσής της.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου (2019)

Παράλληλα με τη διάσκεψη που πραγματοποιείται την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα, σε ολόκληρη την Ευρώπη διοργανώνονται διάφορες σχετικές εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες απευθύνονται σε νέους ανθρώπους και πολίτες, με την ετικέτα «EMD in my Country» (Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου). Με τον τρόπο αυτόν δίνεται η δυνατότητα σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές με θαλάσσια κουλτούρα να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και να αναδείξουν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί για τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται επισκόπηση 150 τοπικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2019 σε 21 διαφορετικές χώρες (15 ΕΕ και 6 εκτός ΕΕ) και στις οποίες περιλαμβάνονται δραστηριότητες καθαρισμού ακτών, ξεναγήσεις λιμένων, εκθέσεις με θέμα τη θάλασσα, οικολογικές ξεναγήσεις σε περιοχές σημαντικής θαλάσσιας κληρονομιάς, εκδρομές με σκάφη, κ.λπ. Πολλοί διοργανωτές χρησιμοποίησαν επίσης τις εκδηλώσεις τους για να παρουσιάσουν τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα των Θαλασσών σε σπουδαστές και μαθητές σε ολόκληρη την ΕΕ! Για να κάνουμε αυτόν τον χάρτη ακόμα πιο μοναδικό, έχουμε κρύψει κάπου σε αυτόν κάτι ιδιαίτερο. Λάβετε μέρος στους εορτασμούς, εξερευνήστε τον χάρτη και προσπαθήστε να λύσετε την πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2019!

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2021

Παράλληλα με την ετήσια διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα (EMD) (που θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Den Helder των Κάτω Χωρών, στις 20 & 21Μαΐου 2021), διοργανώνεται σειρά τοπικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες απευθύνονται σε νέους και πολίτες, με το σήμα «EMD in my Country (Η EMD στη χώρα μου)».
Η EMD στη χώρα μου αποτελεί σημαντικό μέρος του κύματος ευαισθητοποίησης και ακτιβισμού για τους ωκεανούς, το οποίο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι δε εκδηλώσεις με το σήμα της EMD γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, προσελκύοντας περισσότερους από 30000συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Τοπικές δραστηριότητες όπως καθαρισμός παραλιών, ξεναγήσεις σε λιμάνια, εκθέσεις τέχνης, εργαστήρια, συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις σχετικά με θαλάσσια θέματα, δράσεις ωκεανογραφικού γραμματισμού, οικολογικές περιηγήσεις και περίπατοι σε περιοχές με σημαντική θαλάσσια κληρονομιά, εκδρομές με σκάφος, επισκέψεις σε θαλάσσια μουσεία, πλοία, ενυδρεία, ναυπηγεία κ.λπ. απευθύνονται σε ευρύ κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενσωματώνοντας μια διάσταση διασκέδασης και παιχνιδιού που προσελκύει άμεσα το νεότερο κοινό. Οι δραστηριότητες αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες με ναυτική πολιτιστική παράδοση να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και να αναδείξουν τον ζωτικό ρόλο των θαλασσών και των ωκεανών για τις τοπικές κοινωνίες.
Καθώς η κρίση της νόσου COVID-19 δεν έχει τελειώσει ακόμη, η EMD στη χώρα μου περιλαμβάνει φέτος τόσο εικονικές όσο και, όπου είναι δυνατόν, εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, οι οποίες πραγματοποιούνται εντός του 2021.
Ο χάρτης αυτός παρέχει μια επισκόπηση των 232 τοπικών εκδηλώσεων της EMD στη χώρα μου για το 2021, σε 25 διαφορετικές χώρες (21 χώρες της ΕΕ και 4 χώρες εκτός ΕΕ). Επίσης πολλοί διοργανωτές στις εκδηλώσεις τους δράττονται της ευκαιρίας να παρουσιάσουν τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα των Θαλασσών σε σπουδαστές και μαθητές σε ολόκληρη την ΕΕ!
Για να κάνουμε αυτόν τον χάρτη ακόμη πιο ξεχωριστό, έχουμε κρύψει σε κάποιο σημείο του κάτι ιδιαίτερο. Λάβετε μέρος στους εορτασμούς, εξερευνήστε τον χάρτη και προσπαθήστε να βρείτε τον θησαυρό στο κυνήγι θησαυρού της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2021.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2022

Παράλληλα με την ετήσια διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα (EMD) (που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Ravenna της Ιταλίας, στις 19 & 20Μαΐου 2022), διοργανώνεται σειρά τοπικών σχετικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες απευθύνονται σε νέους και πολίτες, με τίτλο «EMD in my Country (Η EMD στη χώρα μου)».
Η EMD στη χώρα μου αποτελεί σημαντικό μέρος του κύματος ευαισθητοποίησης και ακτιβισμού για τους ωκεανούς, το οποίο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι δε εκδηλώσεις με το σήμα της EMD γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, προσελκύοντας περισσότερους από 50000συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Τοπικές δραστηριότητες όπως καθαρισμός παραλιών, ξεναγήσεις σε λιμάνια, εκθέσεις τέχνης, εργαστήρια, συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις σχετικά με θαλάσσια θέματα, δράσεις ωκεανογραφικού γραμματισμού, οικολογικές περιηγήσεις και περίπατοι σε περιοχές με σημαντική θαλάσσια κληρονομιά, εκδρομές με σκάφος, επισκέψεις σε θαλάσσια μουσεία, πλοία, ενυδρεία, ναυπηγεία κ.λπ. απευθύνονται σε ευρύ κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη, με μια διάσταση παιχνιδιού και διασκέδασης που προσελκύει άμεσα το νεότερο κοινό. Οι δραστηριότητες αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες με ναυτική πολιτιστική παράδοση να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και να αναδείξουν τον ζωτικό ρόλο των θαλασσών και των ωκεανών για τις τοπικές κοινωνίες.
Καθώς η κρίση της νόσου COVID-19 δεν έχει τελειώσει ακόμη, η EMD στη χώρα μου περιλαμβάνει φέτος τόσο εικονικές όσο και, όπου είναι δυνατόν, εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, που πραγματοποιούνται εντός του 2022.
Ο χάρτης αυτός παρέχει επισκόπηση της «EMD στη χώρα μου 2022» σε 29 διαφορετικές χώρες (22 χώρες της ΕΕ και 7 χώρες εκτός ΕΕ). Επίσης πολλοί διοργανωτές στις εκδηλώσεις τους δράττονται της ευκαιρίας να παρουσιάσουν τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα των Θαλασσών σε σπουδαστές και μαθητές σε ολόκληρη την ΕΕ!
Για να κάνουμε αυτόν τον χάρτη ακόμη πιο ξεχωριστό, έχουμε κρύψει σε κάποιο σημείο του κάτι ιδιαίτερο. Λάβετε μέρος στους εορτασμούς, εξερευνήστε τον χάρτη και απαντήστε στις ερωτήσεις για να τερματίσετε στη λεμβοδρομία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2022.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2023

Παράλληλα με τη διάσκεψη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα, (φέτος στη Βρέστη, Γαλλία, 24- 25 Μαΐου 2023), διοργανώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη σειρά σχετικών εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες απευθύνονται σε νέους ανθρώπους και πολίτες, με την ετικέτα «EMD in my Country».
Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου» αποτελεί σημαντικό μέρος του κύματος ευαισθητοποίησης και ακτιβισμού για τους ωκεανούς, το οποίο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι δε εκδηλώσεις με το σήμα της EMD γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, προσελκύοντας περισσότερους από 50 000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Τοπικές δραστηριότητες όπως καθαρισμός παραλιών, ξεναγήσεις σε λιμάνια, εκθέσεις τέχνης, εργαστήρια, συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις σχετικά με θαλάσσια θέματα, δράσεις ωκεανογραφικού γραμματισμού, οικολογικές περιηγήσεις και περίπατοι σε περιοχές με σημαντική θαλάσσια κληρονομιά, εκδρομές με σκάφος, επισκέψεις σε θαλάσσια μουσεία, πλοία, ενυδρεία, ναυπηγεία κ.λπ. απευθύνονται σε ευρύ κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη, με μια διάσταση παιχνιδιού και διασκέδασης που προσελκύει άμεσα το νεότερο κοινό. Με τις δραστηριότητες αυτές δίνεται η δυνατότητα σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές με θαλάσσια κουλτούρα να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και να αναδείξουν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί για τις τοπικές κοινωνίες.
Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου» φέτος συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις φυσικού, εικονικού και συνδυαστικού χαρακτήρα.
Στον παρόντα χάρτη παρουσιάζεται επισκόπηση των τοπικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα για το 2023. Πολλοί διοργανωτές επίσης, με αφορμή τις εκδηλώσεις τους, παρουσιάζουν τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα των Θαλασσών σε σπουδαστές και μαθητές σε ολόκληρη την ΕΕ!
Για να κάνουμε αυτόν τον χάρτη ακόμα πιο μοναδικό, έχουμε κρύψει κάπου σε αυτόν κάτι ιδιαίτερο. Λάβετε μέρος στους εορτασμούς, εξερευνήστε τον χάρτη και προσπαθήστε να λύσετε το παιχνίδι Atlas Geocaching

Θαλάσσιες εγκαταστάσεις

Η Ευρώπη διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο θαλάσσιων ερευνητικών υποδομών στο οποίο ενσωματώνεται ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών σκαφών και εξοπλισμού που τοποθετείται σε σκάφη, χερσαίων και υπεράκτιων εγκαταστάσεων διεξαγωγής ερευνών και δοκιμών στους κλάδους της φυσικής, της βιολογίας και της χημείας, καθώς και πολυάριθμων απομακρυσμένων και επιτόπιων εγκαταστάσεων παρατήρησης. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι διάφορες εγκαταστάσεις από τη βάση δεδομένων του EurOcean για τις θαλάσσιες ερευνητικές εγκαταστάσεις. Κάντε κλικ στον χάρτη για να δείτε τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε εγκατάστασης, καθώς και συνδέσμους και στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία τα οποία παρέχουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών.

Μακροπεριφερειακές στρατηγικές και η στρατηγική για τον Ατλαντικό

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τέσσερις μακροπεριφερειακές στρατηγικές της ΕΕ και η θαλάσσια στρατηγική για την περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού. «Μακροπεριφερειακή στρατηγική» είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθορισμένη γεωγραφική περιοχή σε ό,τι αφορά κράτη μέλη και τρίτες χώρες που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή, που κατά συνέπεια ωφελούνται από την ενισχυμένη συνεργασία η οποία συμβάλλει στην επίτευξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Συμβάσεις περιφερειακών θαλασσών

Στην Ευρώπη, υπάρχουν τέσσερις δομές συνεργασίας που έχουν ως στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών και γειτονικών χωρών που μοιράζονται χωρικά ύδατα: πρόκειται για τις συμβάσεις περιφερειακών θαλασσών. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι θαλάσσιες περιοχές που καλύπτονται από τις συμβάσεις περιφερειακών θαλασσών (Σύμβαση του Ελσίνκι, Σύμβαση της Βαρκελώνης, Σύμβαση του Βουκουρεστίου και Σύμβαση OSPAR) για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Κατά την ανάπτυξη των θαλάσσιων στρατηγικών τους, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες αυτές περιφερειακές δομές συνεργασίας για να εξασφαλίσουν τον μεταξύ τους συντονισμό.

Ocean literacy

Δίκτυο ευρωπαϊκών γαλάζιων σχολείων

Το δίκτυο ευρωπαϊκών γαλάζιων σχολείων αποτελεί μέρος του συνασπισμού EU4Ocean και έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές σχολείων και το προσωπικό των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να παροτρύνουν τους μαθητές τους, από νηπιαγωγεία, σχολεία πρωτοβάθμιας, κατώτερης και ανώτερης δευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης, να Βρουν το Γαλάζιο και να αναπτύξουν ένα έργο που τους συνδέει με τον ωκεανό ή τη θάλασσα.

Εκπαίδευση για το κλίμα: Μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του νερού από τους μαθητές

Αυτός ο εκπαιδευτικός χάρτης δείχνει το αποτέλεσμα της πρόκλησης «Γίνε επιστήμονας»! «Χαρτογράφηση της κλιματικής αλλαγής στις θάλασσες — πλωτές οδοί» που δρομολογήθηκε από τη συμμαχία «Εκπαίδευση για το Κλίμα» και τον «Ευρωπαϊκό Άτλαντα των Θαλασσών» το 2022. Τα σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη κλήθηκαν να παράσχουν δεδομένα για ένα νέο υπόβαθρο χάρτη στον Άτλαντα. Η πρόκληση περιλάμβανε 7 στάδια. Τα δύο πρώτα στάδια επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τον τρόπο λειτουργίας του Άτλαντα. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί ψήφισαν για το θέμα του χάρτη που θα αναπτυχθεί: επιφανειακή θερμοκρασία νερού στη θάλασσα, σε ποταμούς, μικρές ή μεγάλες λίμνες. Τα σχολεία κλήθηκαν να μετρήσουν τη θερμοκρασία του νερού σε διαφορετικές τοποθεσίες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Παρείχαν τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους και όλες τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες (π.χ.· ονομασία του σχολείου/της ομάδας, γεωγραφικές συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου πραγματοποιήθηκε η μέτρηση, ημερομηνία και ώρα της μέτρησης, μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της θερμοκρασίας...) με τη συμπλήρωση επιγραμμικού εντύπου κατά τη διάρκεια της φάσης συλλογής δεδομένων που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές έμαθαν σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, την εναρμόνιση των δεδομένων, την απεικόνιση και την κοινοχρησία δεδομένων. Πώς μέτρησαν τα σχολεία τη θερμοκρασία του νερού; Αρκετά σχολεία χρησιμοποίησαν θερμόμετρο αλλά — χάρη στη συνεργασία της Σύμπραξης για την παρατήρηση του παγκόσμιου ωκεανού (POGO) και του προγράμματος Educational Passages — η ομάδα ATLAS έλαβε επίσης δεδομένα από σχολεία που έχουν ναυπηγήσει μικρά σκάφη που έχουν σταλεί στη θάλασσα και είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας! Με αυτό το υπόβαθρο χάρτη, όλοι έχουν πλέον πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγονται από τα σχολεία. Ο χάρτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διδακτικό υλικό από τα συγκεκριμένα σχολεία, από άλλα σχολεία και από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται! Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα σχολεία που συνεισέφεραν στην προσπάθεια, την POGO και το Educational Passage για την υπέροχη συμβολή τους!
(Σεπτέμβριος 2022 – Μάρτιος 2023)

Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Άτλαντα των Θαλασσών

Ο Ευρωπαϊκός Άτλας των Θαλασσών είναι διαθέσιμος σε 24 γλώσσες. Για κάθε γλώσσα, έχει οριστεί ένας/μία πρέσβης/-ειρα του Άτλαντα, που εξήγησε, κατά τη διάρκεια επικοινωνιακής εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, για ποιους λόγους ο ωκεανός είναι σημαντικός για εκείνον/-η και γιατί θα πρέπει όλοι μας να φροντίζουμε για τους ωκεανούς και τις θάλασσες. Στους/στις πρέσβεις/-ειρες περιλαμβάνονται ο επίτροπος Virginijus Sinkevičius, η γενική διευθύντρια θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας Charlina Vitcheva, ο υπεύθυνος πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Māris Stuůğis, εκπρόσωποι των δημόσιων αρχών σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευθυντές ινστιτούτων και ενός ενυδρείου, επιστήμονες, συντονιστές ΜΚΟ, μια σέρφερ, ένας κυβερνήτης σκάφους, μια δύτρια και ένας σεφ βραβευμένος με αστέρι Michelin. Εξερευνήστε τον χάρτη για να ανακαλύψετε περισσότερα για αυτούς/-ές και διαβάστε τα πλαίσια με τις δηλώσεις τους σχετικά με τους ωκεανούς και τις θάλασσες. Σημειώστε ότι οι πρέσβεις/-ειρες χαρτογραφούνται σύμφωνα με τις χώρες στις οποίες ομιλείται η γλώσσα που εκπροσωπούν.

Συνασπισμός EU4Ocean για τον ωκεανογραφικό γραμματισμό — Μέλη της πλατφόρμας EU4Ocean

Ο συνασπισμός EU4Ocean για τον ωκεανογραφικό γραμματισμό συνδέει διάφορες οργανώσεις, έργα και ανθρώπους που συμβάλλουν στον ωκεανογραφικό γραμματισμό και στη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή η συμπεριληπτική πρωτοβουλία από τη βάση προς την κορυφή έχει ως στόχο να ενώσει τις φωνές των Ευρωπαίων ώστε οι ωκεανοί να καταστούν μέλημα όλων. Ο Συνασπισμός περιλαμβάνει τρεις συνιστώσες: μια πλατφόρμα για οργανώσεις και άτομα που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες ωκεανογραφικού γραμματισμού, ένα ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας για τους ωκεανούς και ένα δίκτυο ευρωπαϊκών γαλάζιων σχολείων.
Η πλατφόρμα EU4Ocean συγκεντρώνει ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών που καλύπτουν τους τομείς της θαλάσσιας έρευνας, της επιστημονικής πολιτικής, της βιομηχανίας της γαλάζιας οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, των τεχνών, της εκπαίδευσης, της νεολαίας και των μέσων ενημέρωσης. Το ανωτέρω φάσμα περιλαμβάνει πολλαπλές κλίμακες, από τοπικές και εθνικές οργανώσεις έως περιφερειακές θαλάσσιες και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Σελίδες μελών της πλατφόρμας.

Τα μέλη της πλατφόρμας μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες, να δημιουργούν εταιρικές σχέσεις και να συνεργάζονται για τη διασφάλιση μιας πιο συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τον ωκεανογραφικό γραμματισμό στην Ευρώπη και την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που δημιουργούν πραγματική ευαισθητοποίηση, δέσμευση και δυναμική σε ολόκληρη την κοινωνία με σκοπό τη δράση και την αλλαγή. Τα μέλη δραστηριοποιούνται γύρω από τρεις θεματικές ενότητες των ομάδων εργασίας (WG): κλίμα και ωκεανοί, τρόφιμα από τους ωκεανούς και υγιείς και καθαροί ωκεανοί. Περισσότερες πληροφορίες.

Τα έργα των νέων υποστηρικτών των ωκεανών

Οι νέοι υποστηρικτές των ωκεανών είναι νέοι διαχειριστές έργων, ηλικίας 16 έως 30ετών. Τα έργα τους έχουν αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως φορείς ουσιαστικής και διαρκούς αλλαγής για τους ωκεανούς.

Αγωγοί και καλώδια

Διαδρομές υπεράκτιων αγωγών

Οι υπεράκτιοι αγωγοί (γνωστοί και ως θαλάσσιοι, υποθαλάσσιοι ή υποβρύχιοι αγωγοί) είναι αγωγοί που τοποθετούνται στον πυθμένα της θάλασσας ή κάτω από αυτόν μέσα σε τάφρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μεγαλύτερο μέρος του αγωγού βρίσκεται στην ξηρά αλλά σε κάποια σημεία διέρχεται από υδάτινες εκτάσεις, όπως μικρές θαλάσσιες περιοχές, στενά ή ποταμούς. Οι υποβρύχιοι αγωγοί χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αλλά σημαντική επίσης είναι και η μεταφορά ύδατος. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι διαδρομές και η κατάσταση λειτουργίας των υπεράκτιων αγωγών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Οι πληροφορίες είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και εναρμόνισης συνόλων δεδομένων που παρασχέθηκαν από διάφορες πηγές των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καλώδια τηλεπικοινωνιών - Γερμανία

Τα υποβρύχια καλώδια τηλεπικοινωνιών είναι καλώδια που τοποθετούνται στον πυθμένα της θάλασσας και συνδέουν χερσαίους σταθμούς για τη μεταφορά τηλεπικοινωνιακών σημάτων σε θαλάσσιες και ωκεάνιες εκτάσεις. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι πραγματικές διαδρομές των γερμανικών τηλεπικοινωνιακών καλωδίων, όπως παρασχέθηκαν από την Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή και Υδρογραφική Υπηρεσία (BSH Contis).

Καλώδια τηλεπικοινωνιών - Μάλτα

Τα υποβρύχια καλώδια τηλεπικοινωνιών είναι καλώδια που τοποθετούνται στον πυθμένα της θάλασσας και συνδέουν χερσαίους σταθμούς για τη μεταφορά τηλεπικοινωνιακών σημάτων σε θαλάσσιες και ωκεάνιες εκτάσεις. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι πραγματικές διαδρομές των τηλεπικοινωνιακών καλωδίων που ξεκινούν ή διέρχονται από τα μαλτέζικα ύδατα. Τα στοιχεία παρασχέθηκαν από το επιχειρησιακό κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ωκεανών στη Μάλτα (Πανεπιστήμιο της Μάλτας/Τμήμα φυσικής ωκεανογραφίας) και προέρχονται από το τμήμα θαλάσσιων μεταφορών της μαλτέζικης αρχής μεταφορών Transport Malta, πρώην Ναυτιλιακή Αρχή Μάλτας.

Καλώδια τηλεπικοινωνιών - διαδρομές SIGCables

Τα υποβρύχια καλώδια τηλεπικοινωνιών είναι καλώδια που τοποθετούνται στον πυθμένα της θάλασσας και συνδέουν χερσαίους σταθμούς για τη μεταφορά τηλεπικοινωνιακών σημάτων σε θαλάσσιες και ωκεάνιες εκτάσεις. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι πραγματικές διαδρομές τηλεπικοινωνιακών καλωδίων που παρασχέθηκαν από τον ιστότοπο SIGCables, που τελεί υπό τη διαχείριση της Orange.

Αλιεία

Αλιεύματα ανά αλιευτική ζώνη

Τα αλιεύματα καλύπτουν ιχθύες, μαλάκια, οστρακόδερμα και άλλα υδρόβια ζώα και φυτά που λαμβάνονται για όλους τους σκοπούς, από όλους τους τύπους και τις κατηγορίες σκαφών, αλιευτικών εργαλείων και αλιέων, που δραστηριοποιούνται σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές (αλιευτικές περιοχές στην ανοικτή θάλασσα, υπεράκτια, παράκτια ή υφάλμυρα ύδατα). Αυτός ο χάρτης απεικονίζει τα συνολικά αλιεύματα ανά κράτος μέλος της ΕΕ σε κάθε μείζονα αλιευτική ζώνη.
Περισσότερες πληροφορίες

Αλιεύματα ανά χώρα

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα συνολικά ετήσια αλιεύματα προϊόντων αλιείας όλων των κρατών μελών και ορισμένων σημαντικών αλιευτικών κρατών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Τουρκία. Τα δεδομένα εκφράζονται σε ισοδύναμο ζώντος βάρους των εκφορτώσεων. Πρόκειται για το βάρος που έχει το προϊόν όταν αλιεύεται (δηλαδή, πριν από τη μεταποίησή του) μείον το βάρος τυχόν προϊόντων τα οποία, για διάφορους λόγους, δεν θεωρούνται αλιεύματα που εκφορτώνονται από τα κράτη μέλη.
(2000-2019)

Αλιευτικές ζώνες (FAO)

FAO - Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι διεθνείς αλιευτικές ζώνες που έχουν καθοριστεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Για στατιστικούς σκοπούς, έως σήμερα έχουν καθιερωθεί 27 μείζονες αλιευτικές ζώνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτές περιλαμβάνονται οκτώ μείζονες ζώνες αλιείας εσωτερικών υδάτων που καλύπτουν τα εσωτερικά ύδατα των ηπείρων και δεκαεννέα μείζονες θαλάσσιες αλιευτικές ζώνες που καλύπτουν τα ύδατα του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και του Νότιου Ωκεανού, με τις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές. Οι αλιευτικές ζώνες, εσωτερικών και θαλάσσιων υδάτων, προσδιορίζονται με τις ονομασίες τους και με διψήφιους κωδικούς.

Αλιευτικές ζώνες (ΔΣΕΘ)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι διεθνείς αλιευτικές ζώνες όπως έχουν καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ΔΣΕΘ).

Αλιευτικός στόλος - Αριθμός σκαφών ανά λιμένα

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται ο αριθμός των σκαφών αλιευτικού στόλου ανά λιμένα. Αλιευτικός στόλος είναι ένα σύνολο εμπορικών αλιευτικών σκαφών. Όλα τα σκάφη της ΕΕ που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων πρέπει να έχουν αριθμό κοινοτικού μητρώου στόλου (Community Fleet Register, CFR). Πρόκειται για έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό σκάφους που αποδίδεται μονίμως σε ένα σκάφος της ΕΕ και δεν μπορεί να αποδοθεί σε άλλο σκάφος. Το κοινοτικό μητρώο αλιευτικού στόλου, το οποίο είναι γνωστό ως «μητρώο αλιευτικού στόλου», αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την εφαρμογή και την παρακολούθηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων στην οποία πρέπει να είναι καταχωρισμένα όλα τα αλιευτικά σκάφη που φέρουν σημαία κράτους μέλους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ένωσης.

Αλιευτικός στόλος - Ισχύς κινητήρα ανά λιμένα

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συνολική ισχύς κινητήρα του αλιευτικού στόλου ανά λιμένα. Ως ισχύς του κινητήρα νοείται το σύνολο της μέγιστης συνεχούς ισχύος που μπορεί να επιτευχθεί στον σφόνδυλο κάθε κινητήρα και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μηχανικό, ηλεκτρικό, υδραυλικό ή άλλο τρόπο για την προώθηση του σκάφους. Εντούτοις, σε περίπτωση κινητήρα με ενσωματωμένο μειωτήρα, η ισχύς μετράται στον σύνδεσμο του άξονα εξόδου του μειωτήρα.

Αλιευτικός στόλος - Χωρητικότητα ανά λιμένα

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συνολική χωρητικότητα του αλιευτικού στόλου ανά λιμένα. Η ολική χωρητικότητα (Gross Tonnage, GT) χρησιμοποιείται για την καταγραφή της χωρητικότητας των σκαφών.

Αλιευτικός στόλος ανά είδος αλιευτικού εργαλείου

Τα ψάρια αποτελούν σημαντικό φυσικό πόρο, ωστόσο οι πληθυσμοί τους είναι πεπερασμένοι και το αποτέλεσμα δεκαετιών υπεραλίευσης είναι η μείωση ορισμένων ιχθυαποθεμάτων. Για να διασφαλιστεί ότι ο ευρωπαϊκός αλιευτικός κλάδος είναι βιώσιμος και δίκαιος, η κοινή αλιευτική πολιτική της ΕΕ θέτει μια σειρά κανόνων για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων και των αλιευμάτων. Ο αλιευτικός στόλος κάθε χώρας παρακολουθείται μέσω εθνικού μητρώου, ενώ καθορίζεται, επίσης, ανώτατο όριο δυναμικότητας όσον αφορά τη συνολική ισχύ κινητήρα των σκαφών και το συνολικό βάρος των σκαφών. Παρακολουθείται επίσης το είδος των αλιευτικών εργαλείων, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές θάλασσες υπάρχουν προδιαγραφές όσον αφορά τα επιλεκτικά εργαλεία με σκοπό τη μείωση των ανεπιθύμητων παρεμπιπτόντων αλιευμάτων. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή των διαφόρων αλιευτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τους στόλους των χωρών της ΕΕ και του ΕΟΧ.
(1990-2018)

Αλιευτικός στόλος ανά ολική χωρητικότητα

Τα ψάρια αποτελούν σημαντικό φυσικό πόρο, ωστόσο οι πληθυσμοί τους είναι πεπερασμένοι και το αποτέλεσμα δεκαετιών υπεραλίευσης είναι η μείωση ορισμένων ιχθυαποθεμάτων. Για να διασφαλιστεί ότι ο ευρωπαϊκός αλιευτικός κλάδος είναι βιώσιμος και δίκαιος, η κοινή αλιευτική πολιτική της ΕΕ θέτει μια σειρά κανόνων για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων και των αλιευμάτων. Ο αλιευτικός στόλος κάθε χώρας παρακολουθείται μέσω εθνικού μητρώου, ενώ καθορίζεται, επίσης, ανώτατο όριο δυναμικότητας όσον αφορά τη συνολική ισχύ κινητήρα των σκαφών και το συνολικό βάρος των σκαφών. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται το συνολικό βάρος των σκαφών (σε ολική χωρητικότητα) στους αλιευτικούς στόλους των χωρών της ΕΕ και του ΕΟΧ.
(1990-2018)

Αλιευτικός στόλος με βάση την ισχύ κινητήρα

Τα ψάρια αποτελούν σημαντικό φυσικό πόρο, ωστόσο οι πληθυσμοί τους είναι πεπερασμένοι και το αποτέλεσμα δεκαετιών υπεραλίευσης είναι η μείωση ορισμένων ιχθυαποθεμάτων. Για να διασφαλιστεί ότι ο ευρωπαϊκός αλιευτικός κλάδος είναι βιώσιμος και δίκαιος, η κοινή αλιευτική πολιτική της ΕΕ θέτει μια σειρά κανόνων για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων και των αλιευμάτων. Ο αλιευτικός στόλος κάθε χώρας παρακολουθείται μέσω εθνικού μητρώου, ενώ καθορίζεται, επίσης, ανώτατο όριο δυναμικότητας όσον αφορά τη συνολική ισχύ κινητήρα των σκαφών και το συνολικό βάρος των σκαφών. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συνολική ισχύς κινητήρα (σε κιλοβάτ) των σκαφών στους αλιευτικούς στόλους των χωρών της ΕΕ και του ΕΟΧ.
(1990-2018)

Αποθέματα ανά αλιευτική ζώνη

Στο διάγραμμα απεικονίζεται το ποσοστό των αξιολογηθέντων ιχθυαποθεμάτων που υπεραλιεύονται (με κόκκινο χρώμα) και το ποσοστό που βρίσκεται εντός των ασφαλών βιολογικών ορίων (με πράσινο χρώμα) στις αλιευτικές περιοχές του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ΔΣΕΘ) και της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ). Οι αριθμοί μέσα στους κύκλους αναφέρονται στον αριθμό των αποθεμάτων που έχουν αξιολογηθεί εντός της συγκεκριμένης ζώνης. Το μέγεθος των κύκλων συνδέεται με το μέγεθος των αλιευμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Εκφορτώσεις αλιευτικών προϊόντων

Οι στατιστικές εκφορτώσεων αφορούν αλιευτικά προϊόντα (βάρος και αξία προϊόντος) που εκφορτώνονται σε μια χώρα ανεξάρτητα από την εθνικότητα του σκάφους που πραγματοποιεί τις εκφορτώσεις, αλλά και αλιευτικά προϊόντα που εκφορτώνονται από τα σκάφη μιας χώρας σε λιμένες εκτός ΕΕ και στη συνέχεια εισάγονται στην ΕΕ. Δεν περιλαμβάνονται οι περίκλειστες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτουν θαλάσσιο αλιευτικό στόλο (Τσεχία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Αυστρία και Σλοβακία).
(2000-2018)

Ένταση αλιείας

Αυτός ο χάρτης έντασης αλιείας παρέχει τη δυνατότητα λεπτομερούς μελέτης της έντασης αλιευτικών δραστηριοτήτων στο σύνολο των υδάτων της ΕΕ. Στα δεδομένα που αναλύθηκαν για τη δημιουργία του χάρτη περιλαμβάνονται περίπου 150 εκατομμύρια αναφορές θέσης από αλιευτικά σκάφη της ΕΕ μήκους άνω των 15 m, τα οποία δραστηριοποιούνταν στις ζώνες 27, 34 και 37 του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2015. Κάθε μήνυμα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) περιλαμβάνει τη θέση του σκάφους, την ταχύτητα και τη χρονοσφραγίδα του, ανά διαστήματα των πέντε λεπτών. Τα μηνύματα αυτά ταξινομήθηκαν είτε ως σχετικά με την αλιεία είτε ως σχετικά με την πορεία μέσω ενός αλγορίθμου ταξινόμησης βάσει ανάλυσης των χαρακτηριστικών ταχύτητας επιμέρους σκαφών.

Ευρωπαϊκή διαρθρωτική βοήθεια (ΕΤΑ-ΕΤΘΑ)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται μία από τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ, 2007-2013) και ο διάδοχός του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ, 2014-2020), έχουν παράσχει στήριξη στον ευρωπαϊκό αλιευτικό τομέα για τη μετάβασή του σε οικολογικά βιώσιμες πρακτικές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για τη διαφοροποίηση των οικονομιών στις παράκτιες κοινότητες. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή του προϋπολογισμού του ΕΤΑ ύψους 4,3 δισ. EUR στα κράτη μέλη της ΕΕ με βάση 5 διαφορετικούς άξονες προτεραιότητας:
ΑΞΟΝΑΣ1: Προσαρμογές και βελτιώσεις στον αλιευτικό στόλο.
ΑΞΟΝΑΣ2: Ανάπτυξη φιλικής προς το περιβάλλον υδατοκαλλιέργειας και αλιείας εσωτερικών υδάτων, διαφοροποίηση των ειδών υδατοκαλλιέργειας, καθώς και μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.
ΑΞΟΝΑΣ3: Μέτρα κοινού ενδιαφέροντος όπως η προστασία της υδρόβιας χλωρίδας και πανίδας, η ανάπτυξη των λιμένων, η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων αλιείας, κ.λπ.
ΑΞΟΝΑΣ4: Βιώσιμη ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών και κοινοτήτων (π.χ. με την προσθήκη αξίας σε προϊόντα αλιείας, την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, την προστασία του περιβάλλοντος) προκειμένου να μειωθεί η οικονομική τους εξάρτηση από τα αλιεύματα.
ΑΞΟΝΑΣ5: Τεχνική βοήθεια με τη μορφή μελετών, εκθέσεων και δράσεων για την παροχή συνδρομής κατά την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Κατανάλωση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

Η υδατοκαλλιέργεια αφορά την εκτροφή υδρόβιων οργανισμών, όπως ιχθύες, μαλάκια, οστρακόδερμα και υδρόβια φυτά. Τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης και βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Λιμένες αλιείας που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης και αναφοράς (Electronic Recording & Reporting System, ERS)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι λιμένες αλιείας που διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρισης και αναφοράς. Το ERS είναι το σύστημα της ΕΕ για τον έλεγχο της αλιείας. Χρησιμοποιείται για την καταχώριση, την αναφορά, την επεξεργασία, την αποθήκευση και την αποστολή δεδομένων αλιείας (αλιεύματα, εκφόρτωση, πωλήσεις και μεταφόρτωση). Το βασικό στοιχείο είναι το ηλεκτρονικό ημερολόγιο πλοίου όπου ο πλοίαρχος αλιευτικού σκάφους τηρεί αρχείο των αλιευτικών δραστηριοτήτων, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται στις εθνικές αρχές και αποθηκεύεται σε ασφαλή βάση δεδομένων.

Ομάδες τοπικής δράσης για την αλιεία

Τα ψάρια αποτελούν ζωτική πηγή τροφής για τον άνθρωπο και ο αλιευτικός κλάδος συνιστά σημαντικό τομέα απασχόλησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτός ο πόρος απειλείται λόγω, μεταξύ άλλων, της υπεραλίευσης. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτή η πηγή τροφής θα είναι διαθέσιμη στις μελλοντικές γενιές, η ΕΕ μέσω της κοινής αλιευτικής πολιτικής της έχει δεσμευτεί για τον καθορισμό ορίων βιώσιμης αλιείας στα ευρωπαϊκά ύδατα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής παρέχεται χρηματοδότηση για ομάδες τοπικής δράσης για την αλιεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για τοπικές πρωτοβουλίες από τη βάση προς την κορυφή που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη του αλιευτικού τομέα σε τοπικό επίπεδο με φιλικό προς το περιβάλλον και κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Οι ομάδες αυτές σχεδιάζουν και εφαρμόζουν ολοκληρωμένες τοπικές στρατηγικές ανάπτυξης για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών. Σε αυτόν τον χάρτη προσδιορίζονται τα σημεία στα οποία υπάρχουν ομάδες τοπικής δράσης για την αλιεία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα τοπικής δράσης της περιοχής σας και τα έργα που αναλαμβάνει μπορείτε να κάνετε κλικ στην αντίστοιχη ομάδα και να μεταβείτε στον ιστότοπό της.

Ποσοστώσεις ανά είδος

Οι ιχθύες αποτελούν σημαντική και πλούσια πηγή τροφής εδώ και χιλιετίες. Καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται εκθετικά και οι αλιευτικές πρακτικές καθίστανται περισσότερο αποδοτικές, τα αλιεύματα ιχθύων παρουσιάζουν δραματική αύξηση, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής των πληθυσμών ιχθύων, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του συνολικού αριθμού ιχθύων. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι εθνικές αλιευτικές ποσοστώσεις σε χιλιάδες τόνους ανά είδος ιχθύος στις χώρες της ΕΕ. Επιλέξτε ένα είδος από το αναπτυσσόμενο μενού για να προβάλετε τις ποσοστώσεις που έχουν κατανεμηθεί στις χώρες για το συγκεκριμένο είδος, όπως καθορίζονται από τους κανονισμούς του Συμβουλίου (ΕΕ).

Ποσοστώσεις ανά χώρα και αλιευτική ζώνη

Οι παράνομες, λαθραίες και άναρχες (ΠΛΑ) αλιευτικές πρακτικές καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον, συνιστούν απειλή για τη βιώσιμη αλιεία και καλλιεργούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των νομοταγών αλιευτικών επιχειρήσεων.
Η συνεργασία μεταξύ χωρών της ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ είναι σημαντική για την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων ΠΛΑ αλιείας, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες. Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι η αλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Καθορίζει ποσοστώσεις για την ποσότητα συγκεκριμένων ειδών ιχθύων που επιτρέπεται να αλιεύονται από κάθε χώρα.
Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα όρια αλιευμάτων (σε τόνους) τα οποία έχουν οριστεί για τα περισσότερα εμπορικά ιχθυαποθέματα. Η Επιτροπή καταρτίζει τις προτάσεις, βάσει επιστημονικών συμβουλών σχετικά με την κατάσταση των αποθεμάτων τις οποίες παρέχουν συμβουλευτικοί φορείς όπως το Διεθνές Συμβούλιο για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ΔΣΕΘ) και η Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (ΕΤΟΕΑ). Κάνοντας κλικ στον χάρτη, θα προβάλετε τις αντίστοιχες ποσοστώσεις ανά είδος, όπως έχουν καθοριστεί από τους κανονισμούς του Συμβουλίου.

Ανάλυση νερού

Συγκέντρωση αμμωνίου στο υδατικό σύστημα την άνοιξη του 2010

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση αμμωνίου στο υδατικό σύστημα για την άνοιξη του 2010. Ο όρος «αμμωνία» αναφέρεται σε δύο χημικά είδη τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία στο νερό (NH3, μη ιονισμένο και NH4+, ιονισμένο). Πρόκειται για μια κοινή βιομηχανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τη σύνθεση πολλών αζωτούχων οργανικών και ανόργανων χημικών και για την παρασκευή λιπασμάτων ή χρησιμοποιείται η ίδια ως λίπασμα με άμεση έγχυση στο έδαφος, όπως στην περίπτωση του αρδευόμενου βαμβακιού. Οι συνηθέστερες πηγές της αμμωνίας που εισέρχεται στα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα είναι τα οικιακά λύματα και τα βιομηχανικά απόβλητα. Ο όρος «αμμωνία» αναφέρεται σε δύο χημικά είδη τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία στο νερό (NH3, μη ιονισμένο και NH4+, ιονισμένο). Παρότι το μόριο της αμμωνίας αποτελεί θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη ζωή, η πιθανή υπερβολική συγκέντρωση αμμωνίας στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον μεταβολισμό ή αύξηση του pH του σώματος. Για παράδειγμα, η τοξικότητα της αμμωνίας θεωρείται μία από τις κυριότερες αιτίες ανεξήγητων απωλειών σε εκκολαπτήρια ιχθύων.

Συγκέντρωση αμμωνίου στο υδατικό σύστημα το καλοκαίρι του 2010

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση αμμωνίου στο υδατικό σύστημα για το καλοκαίρι του 2010. Ο όρος «αμμωνία» αναφέρεται σε δύο χημικά είδη τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία στο νερό (NH3, μη ιονισμένο και NH4+, ιονισμένο). Πρόκειται για μια κοινή βιομηχανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τη σύνθεση πολλών αζωτούχων οργανικών και ανόργανων χημικών και για την παρασκευή λιπασμάτων ή χρησιμοποιείται η ίδια ως λίπασμα με άμεση έγχυση στο έδαφος, όπως στην περίπτωση του αρδευόμενου βαμβακιού. Οι συνηθέστερες πηγές της αμμωνίας που εισέρχεται στα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα είναι τα οικιακά λύματα και τα βιομηχανικά απόβλητα. Ο όρος «αμμωνία» αναφέρεται σε δύο χημικά είδη τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία στο νερό (NH3, μη ιονισμένο και NH4+, ιονισμένο). Παρότι το μόριο της αμμωνίας αποτελεί θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη ζωή, η πιθανή υπερβολική συγκέντρωση αμμωνίας στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον μεταβολισμό ή αύξηση του pH του σώματος. Για παράδειγμα, η τοξικότητα της αμμωνίας θεωρείται μία από τις κυριότερες αιτίες ανεξήγητων απωλειών σε εκκολαπτήρια ιχθύων.

Συγκέντρωση αμμωνίου στο υδατικό σύστημα το φθινόπωρο του 2010

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση αμμωνίου στο υδατικό σύστημα για το φθινόπωρο του 2010. Ο όρος «αμμωνία» αναφέρεται σε δύο χημικά είδη τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία στο νερό (NH3, μη ιονισμένο και NH4+, ιονισμένο). Πρόκειται για μια κοινή βιομηχανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τη σύνθεση πολλών αζωτούχων οργανικών και ανόργανων χημικών και για την παρασκευή λιπασμάτων ή χρησιμοποιείται η ίδια ως λίπασμα με άμεση έγχυση στο έδαφος, όπως στην περίπτωση του αρδευόμενου βαμβακιού. Οι συνηθέστερες πηγές της αμμωνίας που εισέρχεται στα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα είναι τα οικιακά λύματα και τα βιομηχανικά απόβλητα. Ο όρος «αμμωνία» αναφέρεται σε δύο χημικά είδη τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία στο νερό (NH3, μη ιονισμένο και NH4+, ιονισμένο). Παρότι το μόριο της αμμωνίας αποτελεί θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη ζωή, η πιθανή υπερβολική συγκέντρωση αμμωνίας στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον μεταβολισμό ή αύξηση του pH του σώματος. Για παράδειγμα, η τοξικότητα της αμμωνίας θεωρείται μία από τις κυριότερες αιτίες ανεξήγητων απωλειών σε εκκολαπτήρια ιχθύων.

Συγκέντρωση αμμωνίου στο υδατικό σύστημα τον χειμώνα του 2010

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση αμμωνίου στο υδατικό σύστημα για τον χειμώνα του 2010. Ο όρος «αμμωνία» αναφέρεται σε δύο χημικά είδη τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία στο νερό (NH3, μη ιονισμένο και NH4+, ιονισμένο). Πρόκειται για μια κοινή βιομηχανική χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τη σύνθεση πολλών αζωτούχων οργανικών και ανόργανων χημικών και για την παρασκευή λιπασμάτων ή χρησιμοποιείται η ίδια ως λίπασμα με άμεση έγχυση στο έδαφος, όπως στην περίπτωση του αρδευόμενου βαμβακιού. Οι συνηθέστερες πηγές της αμμωνίας που εισέρχεται στα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα είναι τα οικιακά λύματα και τα βιομηχανικά απόβλητα. Ο όρος «αμμωνία» αναφέρεται σε δύο χημικά είδη τα οποία βρίσκονται σε ισορροπία στο νερό (NH3, μη ιονισμένο και NH4+, ιονισμένο). Παρότι το μόριο της αμμωνίας αποτελεί θρεπτική ουσία απαραίτητη για τη ζωή, η πιθανή υπερβολική συγκέντρωση αμμωνίας στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον μεταβολισμό ή αύξηση του pH του σώματος. Για παράδειγμα, η τοξικότητα της αμμωνίας θεωρείται μία από τις κυριότερες αιτίες ανεξήγητων απωλειών σε εκκολαπτήρια ιχθύων.

Συγκέντρωση διαλυμένου ανόργανου αζώτου σε επιφανειακά ύδατα (άνοιξη 2012-2017)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η μέση συγκέντρωση διαλυμένου ανόργανου αζώτου (DIN) στα επιφανειακά ύδατα την άνοιξη κατά την περίοδο 2012-2017. Το διαλυμένο ανόργανο άζωτο (DIN) είναι το άθροισμα των ανόργανων, διαλυμένων στη στήλη ύδατος, αζωτούχων ενώσεων (νιτρικών, νιτρωδών και αμμωνίου), οι οποίες είναι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη υδρόβιων φυτών και φυκών στον ωκεανό. Ενώ το άζωτο είναι άφθονο στη φύση, οι εισροές ποταμών και η απορροή του εδάφους από λύματα και άλλα λιπάσματα μπορούν να προκαλέσουν περίσσεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ευτροφισμό των παράκτιων υδάτων. Αυτό συμβαίνει όταν η περίσσεια θρεπτικών ουσιών προκαλεί μαζική ανάπτυξη (άνθιση) φυκών και φυτών. Αυτή η άνθιση μπορεί να είναι τοξική από μόνη της και, επιπλέον, όταν διασπάται η οργανική της ύλη, καταναλώνει οξυγόνο διαλυμένο στο νερό και, υπό σοβαρές συνθήκες ευτροφισμού, μπορεί να οδηγήσει σε υποξικές ή ακόμη και ανοξικές συνθήκες. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι θανατηφόρες για τα ψάρια και άλλους οργανισμούς που ζουν κοντά στον θαλάσσιο πυθμένα στις παράκτιες θάλασσες.

Συγκέντρωση διαλυμένου ανόργανου αζώτου σε επιφανειακά ύδατα (καλοκαίρι 2012-2017)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η μέση συγκέντρωση διαλυμένου ανόργανου αζώτου (DIN) στα επιφανειακά ύδατα το καλοκαίρι κατά την περίοδο 2012-2017. Το διαλυμένο ανόργανο άζωτο (DIN) είναι το άθροισμα των ανόργανων, διαλυμένων στη στήλη ύδατος, αζωτούχων ενώσεων (νιτρικών, νιτρωδών και αμμωνίου), οι οποίες είναι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη υδρόβιων φυτών και φυκών στον ωκεανό. Ενώ το άζωτο είναι άφθονο στη φύση, οι εισροές ποταμών και η απορροή του εδάφους από λύματα και άλλα λιπάσματα μπορούν να προκαλέσουν περίσσεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ευτροφισμό των παράκτιων υδάτων. Αυτό συμβαίνει όταν η περίσσεια θρεπτικών ουσιών προκαλεί μαζική ανάπτυξη (άνθιση) φυκών και φυτών. Αυτή η άνθιση μπορεί να είναι τοξική από μόνη της και, επιπλέον, όταν διασπάται η οργανική της ύλη, καταναλώνει οξυγόνο διαλυμένο στο νερό και, υπό σοβαρές συνθήκες ευτροφισμού, μπορεί να οδηγήσει σε υποξικές ή ακόμη και ανοξικές συνθήκες. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι θανατηφόρες για τα ψάρια και άλλους οργανισμούς που ζουν κοντά στον θαλάσσιο πυθμένα στις παράκτιες θάλασσες.

Συγκέντρωση διαλυμένου ανόργανου αζώτου σε επιφανειακά ύδατα (φθινόπωρο 2012-2017)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η μέση συγκέντρωση διαλυμένου ανόργανου αζώτου (DIN) στα επιφανειακά ύδατα το φθινόπωρο κατά την περίοδο 2012-2017. Το διαλυμένο ανόργανο άζωτο (DIN) είναι το άθροισμα των ανόργανων, διαλυμένων στη στήλη ύδατος, αζωτούχων ενώσεων (νιτρικών, νιτρωδών και αμμωνίου), οι οποίες είναι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη υδρόβιων φυτών και φυκών στον ωκεανό. Ενώ το άζωτο είναι άφθονο στη φύση, οι εισροές ποταμών και η απορροή του εδάφους από λύματα και άλλα λιπάσματα μπορούν να προκαλέσουν περίσσεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ευτροφισμό των παράκτιων υδάτων. Αυτό συμβαίνει όταν η περίσσεια θρεπτικών ουσιών προκαλεί μαζική ανάπτυξη (άνθιση) φυκών και φυτών. Αυτή η άνθιση μπορεί να είναι τοξική από μόνη της και, επιπλέον, όταν διασπάται η οργανική της ύλη, καταναλώνει οξυγόνο διαλυμένο στο νερό και, υπό σοβαρές συνθήκες ευτροφισμού, μπορεί να οδηγήσει σε υποξικές ή ακόμη και ανοξικές συνθήκες. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι θανατηφόρες για τα ψάρια και άλλους οργανισμούς που ζουν κοντά στον θαλάσσιο πυθμένα στις παράκτιες θάλασσες.

Συγκέντρωση διαλυμένου ανόργανου αζώτου σε επιφανειακά ύδατα (χειμώνας 2012-2017)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η μέση συγκέντρωση διαλυμένου ανόργανου αζώτου (DIN) στα επιφανειακά ύδατα τον χειμώνα κατά την περίοδο 2012-2017. Το διαλυμένο ανόργανο άζωτο (DIN) είναι το άθροισμα των ανόργανων, διαλυμένων στη στήλη ύδατος, αζωτούχων ενώσεων (νιτρικών, νιτρωδών και αμμωνίου), οι οποίες είναι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξη υδρόβιων φυτών και φυκών στον ωκεανό. Ενώ το άζωτο είναι άφθονο στη φύση, οι εισροές ποταμών και η απορροή του εδάφους από λύματα και άλλα λιπάσματα μπορούν να προκαλέσουν περίσσεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ευτροφισμό των παράκτιων υδάτων. Αυτό συμβαίνει όταν η περίσσεια θρεπτικών ουσιών προκαλεί μαζική ανάπτυξη (άνθιση) φυκών και φυτών. Αυτή η άνθιση μπορεί να είναι τοξική από μόνη της και, επιπλέον, όταν διασπάται η οργανική της ύλη, καταναλώνει οξυγόνο διαλυμένο στο νερό και, υπό σοβαρές συνθήκες ευτροφισμού, μπορεί να οδηγήσει σε υποξικές ή ακόμη και ανοξικές συνθήκες. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι θανατηφόρες για τα ψάρια και άλλους οργανισμούς που ζουν κοντά στον θαλάσσιο πυθμένα στις παράκτιες θάλασσες.

Συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου στο υδατικό σύστημα για την άνοιξη του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου στο υδατικό σύστημα για την άνοιξη του 2012-2017. Το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υδρόβια ζωή και, από κοινού με την αλατότητα και τη θερμοκρασία, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα των υδάτων. Η μείωση της ποσότητας διαλυμένου οξυγόνου σε επίπεδα κάτω του κανονικού επηρεάζει την ποιότητα των υδάτων και μπορεί να οδηγήσει σε ευτροφισμό.

Συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου στο υδατικό σύστημα για το καλοκαίρι του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου στο υδατικό σύστημα για το καλοκαίρι του 2012-2017. Το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υδρόβια ζωή και, από κοινού με την αλατότητα και τη θερμοκρασία, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα των υδάτων. Η μείωση της ποσότητας διαλυμένου οξυγόνου σε επίπεδα κάτω του κανονικού επηρεάζει την ποιότητα των υδάτων και μπορεί να οδηγήσει σε ευτροφισμό.

Συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου στο υδατικό σύστημα για το φθινόπωρο του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου στο υδατικό σύστημα για το φθινόπωρο του 2012-2017. Το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υδρόβια ζωή και, από κοινού με την αλατότητα και τη θερμοκρασία, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα των υδάτων. Η μείωση της ποσότητας διαλυμένου οξυγόνου σε επίπεδα κάτω του κανονικού επηρεάζει την ποιότητα των υδάτων και μπορεί να οδηγήσει σε ευτροφισμό.

Συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου στο υδατικό σύστημα για τον χειμώνα του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου στο υδατικό σύστημα για τον χειμώνα του 2012-2017. Το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την υδρόβια ζωή και, από κοινού με την αλατότητα και τη θερμοκρασία, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη βιοποικιλότητα και την ποιότητα των υδάτων. Η μείωση της ποσότητας διαλυμένου οξυγόνου σε επίπεδα κάτω του κανονικού επηρεάζει την ποιότητα των υδάτων και μπορεί να οδηγήσει σε ευτροφισμό.

Συγκέντρωση πυριτικών αλάτων στο υδατικό σύστημα την άνοιξη του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση πυριτικών αλάτων στο υδατικό σύστημα για την άνοιξη του 2012-2017. Τα πυριτικά άλατα είναι συνήθης ρύπος στα περισσότερα ύδατα λόγω των πολυάριθμων φυσικών αποθέσεων που διαλύονται στο νερό με την πάροδο του χρόνου. Οι φυσικές και χημικές διαδικασίες ατμοσφαιρικής αλλοίωσης παράγουν επίσης πολλά εξαιρετικά μικρά σωματίδια ή κολλοειδή πυριτικών υλικών. Στο νερό, όλα τα είδη φυκών χρειάζονται τον φώσφορο και το άζωτο ως θρεπτικές ουσίες· μόνον όμως τα διάτομα (ένα είδος φυκών) χρειάζονται τα πυριτικά άλατα για να αναπτυχθούν. Η αυξημένη συγκέντρωση πυριτικών αλάτων δημιουργεί αυξημένη παραγωγή στα «τροφικά επίπεδα» της τροφικής αλυσίδας. Αυτό σχετίζεται αυτόματα με την αυξημένη βιομάζα ζωοπλαγκτού και την αυξημένη βιομάζα ιχθύων. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις πυριτικών αλάτων επηρεάζουν το υδατικό οικοσύστημα και τις δυνατότητες χρήσης του υδατικού συστήματος από τους ανθρώπους.

Συγκέντρωση πυριτικών αλάτων στο υδατικό σύστημα το καλοκαίρι του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση πυριτικών αλάτων στο υδατικό σύστημα για το καλοκαίρι του 2012-2017. Τα πυριτικά άλατα είναι συνήθης ρύπος στα περισσότερα ύδατα λόγω των πολυάριθμων φυσικών αποθέσεων που διαλύονται στο νερό με την πάροδο του χρόνου. Οι φυσικές και χημικές διαδικασίες ατμοσφαιρικής αλλοίωσης παράγουν επίσης πολλά εξαιρετικά μικρά σωματίδια ή κολλοειδή πυριτικών υλικών. Στο νερό, όλα τα είδη φυκών χρειάζονται τον φώσφορο και το άζωτο ως θρεπτικές ουσίες· μόνον όμως τα διάτομα (ένα είδος φυκών) χρειάζονται τα πυριτικά άλατα για να αναπτυχθούν. Η αυξημένη συγκέντρωση πυριτικών αλάτων δημιουργεί αυξημένη παραγωγή στα «τροφικά επίπεδα» της τροφικής αλυσίδας. Αυτό σχετίζεται αυτόματα με την αυξημένη βιομάζα ζωοπλαγκτού και την αυξημένη βιομάζα ιχθύων. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις πυριτικών αλάτων επηρεάζουν το υδατικό οικοσύστημα και τις δυνατότητες χρήσης του υδατικού συστήματος από τους ανθρώπους.

Συγκέντρωση πυριτικών αλάτων στο υδατικό σύστημα το φθινόπωρο του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση πυριτικών αλάτων στο υδατικό σύστημα για το φθινόπωρο του 2012-2017. Τα πυριτικά άλατα είναι συνήθης ρύπος στα περισσότερα ύδατα λόγω των πολυάριθμων φυσικών αποθέσεων που διαλύονται στο νερό με την πάροδο του χρόνου. Οι φυσικές και χημικές διαδικασίες ατμοσφαιρικής αλλοίωσης παράγουν επίσης πολλά εξαιρετικά μικρά σωματίδια ή κολλοειδή πυριτικών υλικών. Στο νερό, όλα τα είδη φυκών χρειάζονται τον φώσφορο και το άζωτο ως θρεπτικές ουσίες· μόνον όμως τα διάτομα (ένα είδος φυκών) χρειάζονται τα πυριτικά άλατα για να αναπτυχθούν. Η αυξημένη συγκέντρωση πυριτικών αλάτων δημιουργεί αυξημένη παραγωγή στα «τροφικά επίπεδα» της τροφικής αλυσίδας. Αυτό σχετίζεται αυτόματα με την αυξημένη βιομάζα ζωοπλαγκτού και την αυξημένη βιομάζα ιχθύων. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις πυριτικών αλάτων επηρεάζουν το υδατικό οικοσύστημα και τις δυνατότητες χρήσης του υδατικού συστήματος από τους ανθρώπους.

Συγκέντρωση πυριτικών αλάτων στο υδατικό σύστημα τον χειμώνα του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση πυριτικών αλάτων στο υδατικό σύστημα για τον χειμώνα του 2012-2017. Τα πυριτικά άλατα είναι συνήθης ρύπος στα περισσότερα ύδατα λόγω των πολυάριθμων φυσικών αποθέσεων που διαλύονται στο νερό με την πάροδο του χρόνου. Οι φυσικές και χημικές διαδικασίες ατμοσφαιρικής αλλοίωσης παράγουν επίσης πολλά εξαιρετικά μικρά σωματίδια ή κολλοειδή πυριτικών υλικών. Στο νερό, όλα τα είδη φυκών χρειάζονται τον φώσφορο και το άζωτο ως θρεπτικές ουσίες· μόνον όμως τα διάτομα (ένα είδος φυκών) χρειάζονται τα πυριτικά άλατα για να αναπτυχθούν. Η αυξημένη συγκέντρωση πυριτικών αλάτων δημιουργεί αυξημένη παραγωγή στα «τροφικά επίπεδα» της τροφικής αλυσίδας. Αυτό σχετίζεται αυτόματα με την αυξημένη βιομάζα ζωοπλαγκτού και την αυξημένη βιομάζα ιχθύων. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις πυριτικών αλάτων επηρεάζουν το υδατικό οικοσύστημα και τις δυνατότητες χρήσης του υδατικού συστήματος από τους ανθρώπους.

Συγκέντρωση φωσφορικών αλάτων στο υδατικό σύστημα την άνοιξη του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση φωσφορικών αλάτων στο υδατικό σύστημα για την άνοιξη του 2012-2017. Τα φωσφορικά άλατα είναι χημικές ουσίες που περιέχουν φώσφορο και επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων προκαλώντας υπερβολική ανάπτυξη φυκών. Τα φωσφορικά άλατα στο νερό τρέφουν τα φύκη, τα οποία αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στα υδατικά οικοσυστήματα και δημιουργούν ανισορροπίες, οι οποίες καταστρέφουν άλλες μορφές ζωής και παράγουν επιβλαβείς τοξίνες. Οι υπερβολικές ποσότητες φυκών θολώνουν τα ύδατα καθώς δημιουργείται το φαινόμενο της έξαρσης του φυτοπλαγκτού, το οποίο μειώνει το ηλιακό φως που είναι διαθέσιμο για τα άλλα φυτά και ενίοτε τα σκοτώνει. Όταν τα φύκη πεθαίνουν, τα βακτήρια που συντελούν στην αποσύνθεσή τους καταναλώνουν το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό, στερώντας το από τους άλλους υδρόβιους οργανισμούς και ενίοτε προκαλώντας τους ασφυξία.

Συγκέντρωση φωσφορικών αλάτων στο υδατικό σύστημα το καλοκαίρι του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση φωσφορικών αλάτων στο υδατικό σύστημα για το καλοκαίρι του 2012-2017. Τα φωσφορικά άλατα είναι χημικές ουσίες που περιέχουν φώσφορο και επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων προκαλώντας υπερβολική ανάπτυξη φυκών. Τα φωσφορικά άλατα στο νερό τρέφουν τα φύκη, τα οποία αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στα υδατικά οικοσυστήματα και δημιουργούν ανισορροπίες, οι οποίες καταστρέφουν άλλες μορφές ζωής και παράγουν επιβλαβείς τοξίνες. Οι υπερβολικές ποσότητες φυκών θολώνουν τα ύδατα καθώς δημιουργείται το φαινόμενο της έξαρσης του φυτοπλαγκτού, το οποίο μειώνει το ηλιακό φως που είναι διαθέσιμο για τα άλλα φυτά και ενίοτε τα σκοτώνει. Όταν τα φύκη πεθαίνουν, τα βακτήρια που συντελούν στην αποσύνθεσή τους καταναλώνουν το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό, στερώντας το από τους άλλους υδρόβιους οργανισμούς και ενίοτε προκαλώντας τους ασφυξία.

Συγκέντρωση φωσφορικών αλάτων στο υδατικό σύστημα το φθινόπωρο του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση φωσφορικών αλάτων στο υδατικό σύστημα για το φθινόπωρο του 2012-2017. Τα φωσφορικά άλατα είναι χημικές ουσίες που περιέχουν φώσφορο και επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων προκαλώντας υπερβολική ανάπτυξη φυκών. Τα φωσφορικά άλατα στο νερό τρέφουν τα φύκη, τα οποία αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στα υδατικά οικοσυστήματα και δημιουργούν ανισορροπίες, οι οποίες καταστρέφουν άλλες μορφές ζωής και παράγουν επιβλαβείς τοξίνες. Οι υπερβολικές ποσότητες φυκών θολώνουν τα ύδατα καθώς δημιουργείται το φαινόμενο της έξαρσης του φυτοπλαγκτού, το οποίο μειώνει το ηλιακό φως που είναι διαθέσιμο για τα άλλα φυτά και ενίοτε τα σκοτώνει. Όταν τα φύκη πεθαίνουν, τα βακτήρια που συντελούν στην αποσύνθεσή τους καταναλώνουν το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό, στερώντας το από τους άλλους υδρόβιους οργανισμούς και ενίοτε προκαλώντας τους ασφυξία.

Συγκέντρωση φωσφορικών αλάτων στο υδατικό σύστημα τον χειμώνα του 2012-2017

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση φωσφορικών αλάτων στο υδατικό σύστημα για τον χειμώνα του 2012-2017. Τα φωσφορικά άλατα είναι χημικές ουσίες που περιέχουν φώσφορο και επηρεάζουν την ποιότητα των υδάτων προκαλώντας υπερβολική ανάπτυξη φυκών. Τα φωσφορικά άλατα στο νερό τρέφουν τα φύκη, τα οποία αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα στα υδατικά οικοσυστήματα και δημιουργούν ανισορροπίες, οι οποίες καταστρέφουν άλλες μορφές ζωής και παράγουν επιβλαβείς τοξίνες. Οι υπερβολικές ποσότητες φυκών θολώνουν τα ύδατα καθώς δημιουργείται το φαινόμενο της έξαρσης του φυτοπλαγκτού, το οποίο μειώνει το ηλιακό φως που είναι διαθέσιμο για τα άλλα φυτά και ενίοτε τα σκοτώνει. Όταν τα φύκη πεθαίνουν, τα βακτήρια που συντελούν στην αποσύνθεσή τους καταναλώνουν το διαλυμένο οξυγόνο στο νερό, στερώντας το από τους άλλους υδρόβιους οργανισμούς και ενίοτε προκαλώντας τους ασφυξία.

Συγκέντρωση χλωροφύλλης α (άνοιξη 2012-2017)

Ο χάρτης αυτός απεικονίζει την παρουσία χλωροφύλλης α στις ευρωπαϊκές θάλασσες κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Η συγκέντρωση χλωροφύλλης α χρησιμοποιείται ως υποκατάστατη μεταβλητή της βιομάζας (ποσότητα) μικροσκοπικών φυτών (φυτοπλαγκτόν). Η χλωροφύλλη, σε διάφορες μορφές, δεσμεύεται στα ζωντανά κύτταρα των φυκών και άλλων ειδών φυτοπλαγκτού που κινούνται στα επιφανειακά ύδατα. Η χλωροφύλλη αποτελεί βασική βιοχημική συνιστώσα του μοριακού μηχανισμού που είναι αρμόδιος για τη φωτοσύνθεση, τη ζωτική αυτή διαδικασία στην οποία η ενέργεια από το ηλιακό φως χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωογόνου οξυγόνου. Η βιομάζα και τα είδη φυτοπλαγκτού που διαβιούν στις θάλασσες και στους ωκεανούς μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή των εποχών.

Συγκέντρωση χλωροφύλλης α (καλοκαίρι 2012-2017)

Ο χάρτης αυτός απεικονίζει την παρουσία χλωροφύλλης α στις ευρωπαϊκές θάλασσες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η συγκέντρωση χλωροφύλλης α χρησιμοποιείται ως υποκατάστατη μεταβλητή της βιομάζας (ποσότητα) μικροσκοπικών φυτών (φυτοπλαγκτόν). Η χλωροφύλλη, σε διάφορες μορφές, δεσμεύεται στα ζωντανά κύτταρα των φυκών και άλλων ειδών φυτοπλαγκτού που κινούνται στα επιφανειακά ύδατα. Η χλωροφύλλη αποτελεί βασική βιοχημική συνιστώσα του μοριακού μηχανισμού που είναι αρμόδιος για τη φωτοσύνθεση, τη ζωτική αυτή διαδικασία στην οποία η ενέργεια από το ηλιακό φως χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωογόνου οξυγόνου. Η βιομάζα και τα είδη φυτοπλαγκτού που διαβιούν στις θάλασσες και στους ωκεανούς μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή των εποχών.

Συγκέντρωση χλωροφύλλης α (φθινόπωρο 2012-2017)

Ο χάρτης αυτός απεικονίζει την παρουσία χλωροφύλλης α στις ευρωπαϊκές θάλασσες κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Η συγκέντρωση χλωροφύλλης α χρησιμοποιείται ως υποκατάστατη μεταβλητή της βιομάζας (ποσότητα) μικροσκοπικών φυτών (φυτοπλαγκτόν). Η χλωροφύλλη, σε διάφορες μορφές, δεσμεύεται στα ζωντανά κύτταρα των φυκών και άλλων ειδών φυτοπλαγκτού που κινούνται στα επιφανειακά ύδατα. Η χλωροφύλλη αποτελεί βασική βιοχημική συνιστώσα του μοριακού μηχανισμού που είναι αρμόδιος για τη φωτοσύνθεση, τη ζωτική αυτή διαδικασία στην οποία η ενέργεια από το ηλιακό φως χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωογόνου οξυγόνου. Η βιομάζα και τα είδη φυτοπλαγκτού που διαβιούν στις θάλασσες και στους ωκεανούς μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή των εποχών.

Συγκέντρωση χλωροφύλλης α (χειμώνας 2012-2017)

Σε αυτόν τον χάρτη απεικονίζεται η παρουσία χλωροφύλλης α στις ευρωπαϊκές θάλασσες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η συγκέντρωση χλωροφύλλης α χρησιμοποιείται ως υποκατάστατη μεταβλητή της βιομάζας (ποσότητα) μικροσκοπικών φυτών (φυτοπλαγκτόν). Η χλωροφύλλη, σε διάφορες μορφές, δεσμεύεται στα ζωντανά κύτταρα των φυκών και άλλων ειδών φυτοπλαγκτού που κινούνται στα επιφανειακά ύδατα. Η χλωροφύλλη αποτελεί βασική βιοχημική συνιστώσα του μοριακού μηχανισμού που είναι αρμόδιος για τη φωτοσύνθεση, τη ζωτική αυτή διαδικασία στην οποία η ενέργεια από το ηλιακό φως χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωογόνου οξυγόνου. Η βιομάζα και τα είδη φυτοπλαγκτού που διαβιούν στις θάλασσες και στους ωκεανούς μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή των εποχών.

Απασχόληση

Ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σε βασικές τιμές σε παράκτιες/μη παράκτιες περιφέρειες

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) σε βασικές τιμές ανά παράκτιες/μη παράκτιες περιφέρειες. Η ΑΠΑ ορίζεται ως η αξία παραγωγής σε βασικές τιμές, μείον την ενδιάμεση ανάλωση, αποτιμώμενη σε τιμές αγοραστή. Είναι το εξισωτικό μέγεθος του λογαριασμού παραγωγής των εθνικών λογαριασμών. Η ΑΠΑ μπορεί να αναλυθεί ανά βιομηχανικό κλάδο και ανά θεσμικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα, το άθροισμα της ΑΠΑ από όλους τους κλάδους ή τομείς συν τους φόρους επί των προϊόντων μείον τις επιδοτήσεις επί των προϊόντων μάς δίνει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Εάν αφαιρέσουμε από την ΑΠΑ την ανάλωση πάγιου κεφαλαίου λαμβάνουμε την αντίστοιχη καθαρή προστιθέμενη αξία (ΚΠΑ). Οι έννοιες «ΑΠΑ σε τιμές αγοράς», «ΑΠΑ σε τιμές παραγωγού» και «ΑΠΑ σε βασικές τιμές δεν χρησιμοποιούνται πλέον στο ΕΣΑ 2010.

Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ)

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) είναι μια μονάδα μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας και ορίζεται ως η αξία του συνόλου των αγαθών και υπηρεσιών που παράχθηκαν μείον την αξία των αγαθών ή υπηρεσιών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους. Χρησιμοποιείται ευρέως για τη σύγκριση του βιοτικού επιπέδου ή για την παρακολούθηση της οικονομικής σύγκλισης ή απόκλισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνιστώσες του ΑΕΠ και οι σχετικοί δείκτες μπορούν να παράσχουν πολύτιμες γνώσεις για τους κύριους παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας και, ως εκ τούτου, να αποτελέσουν τη βάση για τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση συγκεκριμένων πολιτικών της ΕΕ. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που ισούται με 100. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μικρότερη του 100, η τιμή για την περιφέρεια είναι μικρότερη του εθνικού μέσου όρου. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μεγαλύτερη του 100, η τιμή για την περιφέρεια είναι μεγαλύτερη του εθνικού μέσου όρου. Πρόσθετες πληροφορίες: ΑΕΠ για αρχάριους

Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε παράκτιες/μη παράκτιες περιφέρειες

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σε τιμές αγοράς ανά παράκτια/μη παράκτια περιφέρεια. Το ΑΕΠ σε τιμές αγοράς είναι το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγικής δραστηριότητας των παραγωγικών μονάδων μόνιμων κατοίκων. Ορίζεται ως η αξία του συνόλου των αγαθών και υπηρεσιών που παράχθηκαν μείον την αξία τυχόν αγαθών ή υπηρεσιών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους. Μπορείτε να ανατρέξετε στον κανονισμό για το ΕΣΛ 2010 (Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών) για αναλυτικότερη επεξήγηση της μεθοδολογίας.

Αντίκτυπος του θαλάσσιου τομέα

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που επηρεάζεται από τις θαλάσσιες δραστηριότητες, π.χ. το ποσοστό του πληθυσμού των περιφερειών της ΕΕ που διαβιεί σε θαλάσσια περιοχή εξυπηρέτησης. Θαλάσσια περιοχή εξυπηρέτησης είναι η περιοχή στην οποία μπορεί να μεταβεί κανείς εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ξεκινώντας από μια τοποθεσία στην ακτή και χρησιμοποιώντας το υφιστάμενο δίκτυο μεταφορών.

Απασχόληση σε παράκτιες/μη παράκτιες περιφέρειες

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται σύγκριση της απασχόλησης μεταξύ παράκτιων και μη παράκτιων περιφερειών. Στην παρούσα στατιστική ανάλυση συγκεντρώνονται οι δραστηριότητες απασχόλησης στην ΕΕ που καλύπτονται από τη NACE Αναθ. 2, η οποία είναι η στατιστική ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Απασχόληση στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια

Οι θέσεις εργασίας στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας περιλαμβάνουν από θέσεις εργασίας στην παραγωγή και την πώληση (σκάφη, αλιευτικά εργαλεία, δολώματα κ.λπ.) έως την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, τη μεταποίηση, την εμπορία και τη διανομή ιχθύων. Αυτές οι θέσεις εργασίας εξασφαλίζουν τη βιώσιμη διαχείριση των πόρων των θαλάσσιων και γλυκών υδάτων ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην παγκόσμια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η απασχόληση στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας ανά κράτος μέλος.

Απασχόληση στον δευτερογενή τομέα

Η απασχόληση στον δευτερογενή τομέα περιλαμβάνει την απασχόληση σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία αλλά δεν θεωρούνται δραστηριότητες ενεργού αλιείας. Ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας παράγει έτοιμα προϊόντα από τις πρώτες ύλες που αντλούνται από την πρωτογενή οικονομία. Όλες οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη μεταποίηση, την επεξεργασία και τις κατασκευές περιλαμβάνονται στον τομέα αυτόν. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό της απασχόλησης στον δευτερογενή τομέα επί της συνολικής απασχόλησης στις περιφέρειες, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που ισούται με 100. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μικρότερη του 100, η τιμή για την περιφέρεια είναι μικρότερη του εθνικού μέσου όρου. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μεγαλύτερη του 100, η τιμή για την περιφέρεια είναι μεγαλύτερη του εθνικού μέσου όρου.

Απασχόληση στον πρωτογενή τομέα

Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα συνίσταται σε δραστηριότητες άντλησης όπως η εξόρυξη, η γεωργία και η ενεργός αλιεία Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα επί της συνολικής απασχόλησης στις περιφέρειες, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που ισούται με 100. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μικρότερη του 100, η τιμή για την περιφέρεια είναι μικρότερη του εθνικού μέσου όρου. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μεγαλύτερη του 100, η τιμή για την περιφέρεια είναι μεγαλύτερη του εθνικού μέσου όρου.

Απασχόληση στον τριτογενή τομέα

Η απασχόληση στον τριτογενή τομέα, που είναι γνωστός και ως κλάδος των υπηρεσιών, συνίσταται σε δραστηριότητες προμήθειας όπως λιανική και χονδρική πώληση, μεταφορές και διανομή, εστιατόρια, υπηρεσίες γραφείου, μέσα ενημέρωσης, τουρισμός, ασφάλιση, τραπεζική, υγειονομική περίθαλψη και νομικές υπηρεσίες. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό της απασχόλησης στον τριτογενή τομέα επί της συνολικής απασχόλησης στις περιφέρειες, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Ο εθνικός μέσος όρος ισούται με 100. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μικρότερη του 100, η τιμή για την περιφέρεια είναι μικρότερη του εθνικού μέσου όρου. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μεγαλύτερη του 100, η τιμή για την περιφέρεια είναι μεγαλύτερη του εθνικού μέσου όρου.

Δημογραφία των επιχειρήσεων και επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης σε παράκτιες/μη παράκτιες περιφέρειες

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που καταγράφουν ανάπτυξη 10% και άνω στο πλαίσιο σύγκρισης μεταξύ παράκτιων και μη παράκτιων περιοχών. Η δημογραφία των επιχειρήσεων παρέχει πληροφορίες για τα ποσοστά ίδρυσης, διάλυσης και επιβίωσης των επιχειρήσεων, καθώς και πληροφορίες για τα σχετικά δεδομένα απασχόλησης. Τα δημογραφικά δεδομένα των επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση της δυναμικής και της καινοτομίας σε διαφορετικές αγορές, και παρέχουν πληροφορίες καίριας σημασίας για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο πολιτικής. Τα δύο βασικά μεγέθη που χρησιμοποιούνται για την απασχόληση είναι ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων και ο αριθμός των υπαλλήλων.

Απορρίμματα

Απορρίμματα σε παραλίες — Διάμεσος αριθμός απορριμμάτων σχετικών με τσιγάρα ανά 100m και έως 1 έρευνα — χωρίς UNEP_MARLIN — Επίσημη παρακολούθηση

Το κάπνισμα δεν είναι μόνο επιβλαβές για την υγεία σας, οι γόπες των τσιγάρων και άλλα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν επίσης σημαντική απειλή για τη θαλάσσια ζωή, καθώς τα ζώα μπορεί να παγιδευτούν ή να καταπιούν τα απορρίμματα και να εκτεθούν με τον τρόπο αυτόν σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές ενδέχεται επίσης στη συνέχεια να διοχετευθούν σε ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απειλές για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, τα θαλάσσια απορρίμματα προκαλούν σοβαρή οικονομική ζημία, καθώς πολύτιμοι ανακυκλώσιμοι πόροι χάνονται στη θάλασσα, οι ρυπασμένες παραλίες απωθούν τον τουρισμό και τα αλιεύματα των αλιέων περιλαμβάνουν όλο και περισσότερα απορρίμματα. Αυτός ο χάρτης απεικονίζει τον διάμεσο αριθμό απορριμμάτων σχετικών με τσιγάρα ανά παραλία ανά έτος, ανά τμήματα των 100 μέτρων των ευρωπαϊκών παραλιών. Σε αυτόν τον χάρτη περιλαμβάνονται μόνο έρευνες παρακολούθησης στο πλαίσιο της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ) χωρίς δεδομένα UNEP-MARLIN. Οι έρευνες UNEP-MARLIN ακολουθούν ένα ειδικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις ακτές της περιοχής της Κεντρικής Βαλτικής. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης διαφόρων αναλώσιμων πλαστικών προϊόντων και αλιευτικών εργαλείων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, εξέδωσε επίσης οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τα αποτελέσματα από το 2001 έως το 2022.

Απορρίμματα σε παραλίες — Διάμεσος αριθμός πλαστικών απορριμμάτων σχετικών με την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια ανά 100m και έως 1 έρευνα — Επίσημη παρακολούθηση

Τα απορρίμματα που προκύπτουν από την αλιεία καθώς και άλλα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν σημαντική απειλή για τη θαλάσσια ζωή, καθώς τα ζώα μπορεί να παγιδευτούν ή να καταπιούν τα απορρίμματα και να εκτεθούν κατ’αυτόν τον τρόπο σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές ενδέχεται επίσης στη συνέχεια να διοχετευθούν σε ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απειλές για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, τα θαλάσσια απορρίμματα προκαλούν σοβαρή οικονομική ζημία, καθώς πολύτιμοι ανακυκλώσιμοι πόροι χάνονται στη θάλασσα, οι ρυπασμένες παραλίες απωθούν τον τουρισμό και τα αλιεύματα των αλιέων περιλαμβάνουν όλο και περισσότερα απορρίμματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται ο διάμεσος αριθμός απορριμμάτων που σχετίζονται με την αλιεία ανά τμήματα των 100 μέτρων των ευρωπαϊκών παραλιών στο πλαίσιο της παρακολούθησης βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ). Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης διαφόρων αναλώσιμων πλαστικών προϊόντων και αλιευτικών εργαλείων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, εξέδωσε επίσης οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τα αποτελέσματα από το 2001 έως το 2022.

Απορρίμματα σε παραλίες — Διάμεσος αριθμός πλαστικών σακουλών ανά 100m και έως 1 έρευνα — Επίσημη παρακολούθηση

Οι πλαστικές σακούλες καθώς και άλλα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν σημαντική απειλή για τη θαλάσσια ζωή, καθώς τα ζώα μπορεί να παγιδευτούν ή να καταπιούν τα απορρίμματα και να εκτεθούν κατ’αυτόν τον τρόπο σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές ενδέχεται επίσης στη συνέχεια να διοχετευθούν σε ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απειλές για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, τα θαλάσσια απορρίμματα προκαλούν σοβαρή οικονομική ζημία, καθώς πολύτιμοι ανακυκλώσιμοι πόροι χάνονται στη θάλασσα, οι ρυπασμένες παραλίες απωθούν τον τουρισμό και τα αλιεύματα των αλιέων περιλαμβάνουν όλο και περισσότερα απορρίμματα. Ο χάρτης αυτός δείχνει τον διάμεσο αριθμό πλαστικών σακουλών κατά μήκος 100 μέτρων των ευρωπαϊκών παραλιών στο πλαίσιο της παρακολούθησης βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ). Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης διαφόρων αναλώσιμων πλαστικών προϊόντων και αλιευτικών εργαλείων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, εξέδωσε επίσης οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τα αποτελέσματα από το 2001 έως το 2022.

Απορρίμματα σε παραλίες — Διάμεσος συνολικός αριθμός απορριμμάτων ανά 100m και έως 1 έρευνα — Επίσημη παρακολούθηση

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων παράγονται μέσω διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και πολλά από αυτά καταλήγουν στους ωκεανούς μας, δημιουργώντας προβλήματα στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη δημόσια υγεία. Δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι τα θαλάσσια απορρίμματα προσδιορίζονται ως μία από τις ταχύτερα εντεινόμενες απειλές για την υγεία των ωκεανών ολόκληρου του κόσμου, των διαφόρων ειδών θαλάσσιας ζωής που υποστηρίζουν και, εντέλει, των ανθρώπων που καταναλώνουν τρόφιμα από τον ωκεανό. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συνολική αφθονία (αριθμός τεμαχίων) θαλάσσιων απορριμμάτων ανά παραλία ανά έτος στο πλαίσιο της παρακολούθησης βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ). Τα δεδομένα έχουν ομογενοποιηθεί και φιλτραριστεί προκειμένου να είναι δυνατή η πραγματοποίηση συγκρίσεων μεταξύ χωρών. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης διαφόρων αναλώσιμων πλαστικών προϊόντων και αλιευτικών εργαλείων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, εξέδωσε επίσης οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τα αποτελέσματα από το 2001 έως το 2022.

Απορρίμματα σε παραλίες — Σύνθεση των απορριμμάτων με βάση τις κατηγορίες υλικών — Επίσημη παρακολούθηση

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων παράγονται μέσω διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και πολλά από αυτά καταλήγουν στους ωκεανούς μας, δημιουργώντας προβλήματα στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη δημόσια υγεία. Δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι τα θαλάσσια απορρίμματα προσδιορίζονται ως μία από τις ταχύτερα εντεινόμενες απειλές για την υγεία των ωκεανών ολόκληρου του κόσμου, των διαφόρων ειδών θαλάσσιας ζωής που υποστηρίζουν και, εντέλει, των ανθρώπων που καταναλώνουν τρόφιμα από τον ωκεανό. Σε αυτόν τον χάρτη προσδιορίζονται τα είδη των απορριμμάτων που καταλήγουν στις ευρωπαϊκές παραλίες. Τα απορρίμματα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες (γυαλί, ύφασμα, μέταλλο, πολυμερές, κ.λπ.) και στον χάρτη παρουσιάζεται το ποσοστό κάθε κατηγορίας με βάση τα στοιχεία που καταγράφηκαν από την παρακολούθηση της ακτογραμμής της Ευρώπης βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ). Τα απορρίμματα μπορεί να έχουν απορριφθεί απευθείας στις παραλίες ή μπορεί να πρόκειται για θαλάσσια απορρίμματα που ξεβράστηκαν στην παραλία. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης διαφόρων αναλώσιμων πλαστικών προϊόντων και αλιευτικών εργαλείων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, εξέδωσε επίσης οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τα αποτελέσματα από το 2001 έως το 2020.

Απορρίμματα στον θαλάσσιο βυθό - Ποσοστό ανά κατηγορία υλικών σε ετήσια βάση

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων παράγονται μέσω διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και πολλά από αυτά καταλήγουν στους ωκεανούς μας, δημιουργώντας προβλήματα στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη δημόσια υγεία. Δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι τα θαλάσσια απορρίμματα προσδιορίζονται ως μία από τις ταχύτερα εντεινόμενες απειλές για την υγεία όλων των ωκεανών του κόσμου, των διαφόρων ειδών θαλάσσιας ζωής που υποστηρίζουν και, εντέλει, των ανθρώπων που καταναλώνουν τρόφιμα από τον ωκεανό. Σε αυτόν τον χάρτη προσδιορίζεται το ποσοστό των απορριμμάτων επιμερισμένα σε διάφορες κατηγορίες (γυαλί, ύφασμα, μέταλλο, πολυμερές, κ.λπ.). Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης διαφόρων αναλώσιμων πλαστικών προϊόντων και αλιευτικών εργαλείων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, εξέδωσε επίσης οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τα αποτελέσματα από το 2007 έως το 2021.

Απορρίμματα στον θαλάσσιο βυθό - Πυκνότητα (Αριθ. απορριμμάτων/km2)

Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν σημαντική απειλή για τη θαλάσσια ζωή, καθώς τα ζώα μπορεί να παγιδευτούν ή να καταπιούν τα απορρίμματα και να εκτεθούν κατ’αυτόν τον τρόπο σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές ενδέχεται επίσης στη συνέχεια να διοχετευθούν σε ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απειλές για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, τα θαλάσσια απορρίμματα προκαλούν σοβαρή οικονομική ζημία, καθώς πολύτιμοι ανακυκλώσιμοι πόροι χάνονται στη θάλασσα, οι ρυπασμένες παραλίες απωθούν τον τουρισμό και τα αλιεύματα των αλιέων περιλαμβάνουν όλο και περισσότερα απορρίμματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η πυκνότητα απορριμμάτων στον θαλάσσιο βυθό (όλες οι κατηγορίες), εκφραζόμενη ως ο αριθμός των απορριμμάτων που συλλέγονται από έρευνες με χρήση τράτας κατά τη διάρκεια χρονικής περιόδου ενός έτους. Επισημαίνεται ότι η απουσία δεδομένων για ορισμένες περιοχές δεν σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχουν απορρίμματα στον θαλάσσιο βυθό. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης διαφόρων αναλώσιμων πλαστικών προϊόντων και αλιευτικών εργαλείων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, εξέδωσε επίσης οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τα αποτελέσματα από το 2011 έως το 2022.

Απορρίμματα στον θαλάσσιο βυθό - Πυκνότητα απορριμμάτων σχετικών με την αλιεία (Αριθ. απορριμμάτων/km2)

Τα απορρίμματα που προκύπτουν από την αλιεία καθώς και άλλα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν σημαντική απειλή για τη θαλάσσια ζωή, καθώς τα ζώα μπορεί να παγιδευτούν ή να καταπιούν τα απορρίμματα και να εκτεθούν κατ’αυτόν τον τρόπο σε επιβλαβείς χημικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές ενδέχεται επίσης στη συνέχεια να διοχετευθούν σε ανώτερα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απειλές για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Επιπλέον, τα θαλάσσια απορρίμματα προκαλούν σοβαρή οικονομική ζημία, καθώς πολύτιμοι ανακυκλώσιμοι πόροι χάνονται στη θάλασσα, οι ρυπασμένες παραλίες απωθούν τον τουρισμό και τα αλιεύματα των αλιέων περιλαμβάνουν όλο και περισσότερα απορρίμματα. Αυτός ο χάρτης απεικονίζει την πυκνότητα σχετιζόμενων με την αλιεία απορριμμάτων στον θαλάσσιο βυθό, εκφραζόμενη ως ο αριθμός ειδών που συλλέγονται από έρευνες με χρήση τράτας κατά τη διάρκεια χρονικής περιόδου ενός έτους. Επισημαίνεται ότι η απουσία δεδομένων για ορισμένες περιοχές δεν σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχουν απορρίμματα σχετιζόμενα με την αλιεία. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης διαφόρων αναλώσιμων πλαστικών προϊόντων και αλιευτικών εργαλείων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, εξέδωσε επίσης οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία. Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τα αποτελέσματα από το 2011 έως το 2022.

Απορρίμματα στον θαλάσσιο βυθό - Πυκνότητα πλαστικών σακουλών (Αριθ. απορριμμάτων/km2)

Τα πλαστικά ρυπαίνουν όλο και περισσότερο τις ακτές και τους ωκεανούς μας. Τα πλαστικά δεν καταστρέφουν μόνο τις παραλίες μας, αλλά σχηματίζουν επίσης θανάσιμες παγίδες για πολλά θαλάσσια ζώα, τα οποία παγιδεύονται σε μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικού ή καταναλώνουν μικρά κομμάτια πλαστικού θεωρώντας πως είναι τροφή. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η πυκνότητα πλαστικών σακουλών στον βυθό της θάλασσας ως ο αριθμός των σακουλών που συλλέγονται από έρευνες με χρήση τράτας κατά τη διάρκεια χρονικής περιόδου ενός έτους. Επισημαίνεται ότι η απουσία δεδομένων για ορισμένες περιοχές δεν σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές δεν υπάρχουν πλαστικές σακούλες. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα πλαστικά, η ΕΕ εξέδωσε οδηγία για τον περιορισμό της χρήσης διαφόρων αναλώσιμων πλαστικών προϊόντων και αλιευτικών εργαλείων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων. Επιπλέον, εξέδωσε επίσης οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία.

Απόρριψη αποβλήτων σε λιμένες

Ο χάρτης αυτός είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και εναρμόνισης συνόλων δεδομένων από διάφορες πηγές από ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για την πρόληψη της ρύπανσης από πλοία (Σύμβαση MARPOL), τα απόβλητα στους λιμένες υπολογίζονται σε μετρικούς τόνους (m3) και ταξινομούνται σε ελαιώδη απόβλητα, απορρίμματα, λύματα, λιμενικά απόβλητα (απορρίμματα) και συνολική ποσότητα. Τα εν λόγω σύνολα δεδομένων ενημερώνονται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνουν ετήσια στοιχεία από το 2004 έως το 2017 (όπου υπάρχουν διαθέσιμα) από τις ακόλουθες χώρες: Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Λετονία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Απόρριψη καταλοίπων βυθοκόρησης (σημεία)

Τα κατάλοιπα βυθοκόρησης είναι μη ενοποιημένα, τυχαία αναμεμειγμένα ιζήματα αποτελούμενα από βράχους, χώμα και/ή υλικά περιβλήματος που εξάγονται και εναποτίθεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων βυθοκόρησης και απόρριψης. Τα κατάλοιπα βυθοκόρησης κείτονται ακανόνιστα πάνω σε ανέπαφο φυσικό έδαφος ή ρεγόλιθο και μπορούν να σχηματίσουν ανθρωπογενείς διαμορφώσεις του εδάφους (π.χ. πρανές από κατάλοιπα βυθοκόρησης). Η βυθοκόρηση για σκοπούς ναυσιπλοΐας (π.χ. για τη δημιουργία λιμένων και περιοχών ελλιμενισμού σκαφών) καθώς και για σκοπούς τεχνικών έργων (π.χ. κατά την εκσκαφή για καλώδια και αγωγούς) έχει ως αποτέλεσμα την απόθεση σημαντικών ποσοτήτων βυθοκορημάτων στη θάλασσα. Οι σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η παρεμβολή στις αλιευτικές δραστηριότητες ή η ρύπανση των οικοσυστημάτων, πλέον αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο. Σήμερα, οι εθνικές αρχές πολλών χωρών επιλέγουν ζώνες απόρριψης στις οποίες ελαχιστοποιούνται οι εν λόγω αρνητικές επιπτώσεις. Σε αυτόν τον χάρτη προσδιορίζονται οι τοποθεσίες απόρριψης βυθοκορημάτων.

Απόρριψη πυρομαχικών (πολύγωνα)

Τα πυρομαχικά που απορρίπτονται στον πυθμένα της θάλασσας αποτελούν παγκόσμια πηγή ανησυχίας για χώρες, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, ερευνητές κ.λπ. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται όπλα όπως βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, καθώς και χημικά όπλα που απορρίφθηκαν μετά τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τα απορρίμματα αυτά συνιστούν απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και αποτελούν πραγματική πρόκληση για τις γαλάζιες οικονομικές δραστηριότητες και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, για να μην αναφέρουμε τους κινδύνους που συνδέονται με την απομάκρυνση των πυρομαχικών αυτών και τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν όσον αφορά τη διάθεσή τους. Στον χάρτη μπορείτε να εντοπίσετε πολύγωνα που αντιστοιχούν σε συμβατικά, χημικά ή άγνωστα πυρομαχικά.

Απόρριψη πυρομαχικών (σημεία)

Τα πυρομαχικά που απορρίπτονται στον πυθμένα της θάλασσας αποτελούν παγκόσμια πηγή ανησυχίας για χώρες, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, ερευνητές κ.λπ. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται όπλα όπως βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, καθώς και χημικά όπλα που απορρίφθηκαν μετά τον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τα απορρίμματα αυτά συνιστούν απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και αποτελούν πραγματική πρόκληση για τις γαλάζιες οικονομικές δραστηριότητες και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, για να μην αναφέρουμε τους κινδύνους που συνδέονται με την απομάκρυνση των πυρομαχικών αυτών και τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν όσον αφορά τη διάθεσή τους. Στον χάρτη μπορεί να εντοπίσετε τα σημεία στα οποία επιβεβαιώνεται η παρουσία συμβατικών, χημικών ή άγνωστων πυρομαχικών στη σχετική περιοχή.

Εκδηλώσεις καθαρισμού ακτών

Το #EUBeachCleanUp είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τα Στρουμφάκια. Την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, οι αντιπροσωπείες της ΕΕ συνεργάζονται με ΜΚΟ, σχολεία και άλλους εταίρους για να διοργανώσουν δραστηριότητες καθαρισμού των ακτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χώροι απόρριψης καταλοίπων βυθοκόρησης (πολύγωνα)

Τα κατάλοιπα βυθοκόρησης είναι μη ενοποιημένα, τυχαία αναμεμειγμένα ιζήματα αποτελούμενα από βράχους, χώμα και/ή υλικά περιβλήματος που εξάγονται και εναποτίθεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων βυθοκόρησης και απόρριψης. Τα κατάλοιπα βυθοκόρησης κείτονται ακανόνιστα πάνω σε ανέπαφο φυσικό έδαφος ή ρεγόλιθο και μπορούν να σχηματίσουν ανθρωπογενείς διαμορφώσεις του εδάφους (π.χ. πρανές από κατάλοιπα βυθοκόρησης). Η βυθοκόρηση για σκοπούς ναυσιπλοΐας (π.χ. για τη δημιουργία λιμένων και περιοχών ελλιμενισμού σκαφών) καθώς και για σκοπούς τεχνικών έργων (π.χ. κατά την εκσκαφή για καλώδια και αγωγούς) έχει ως αποτέλεσμα την απόθεση σημαντικών ποσοτήτων βυθοκορημάτων στη θάλασσα. Οι σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως η παρεμβολή στις αλιευτικές δραστηριότητες ή η ρύπανση των οικοσυστημάτων, πλέον αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο. Σήμερα, οι εθνικές αρχές πολλών χωρών επιλέγουν ζώνες απόρριψης στις οποίες ελαχιστοποιούνται οι εν λόγω αρνητικές επιπτώσεις. Σε αυτόν τον χάρτη προσδιορίζονται οι περιοχές απόρριψης βυθοκορημάτων.

Ασφάλεια

Έργα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης.

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι τοποθεσίες στις οποίες εκτελούνται έργα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης (ΟΘΕ) στην Ευρώπη όπως έχουν καταγραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει στοιχείων που παρασχέθηκαν από αυτή. Η ΟΘΕ παρέχει στις αρμόδιες δημόσιες αρχές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, μέσα για ανταλλαγή πληροφοριών διασυνοριακά και διατομεακά με σκοπό την αποτελεσματική κατανόηση των δραστηριοτήτων και των συμβάντων που σημειώνονται στη θάλασσα. Η ολοκληρωμένη θαλάσσια επιτήρηση αποτελεί αναγκαιότητα για την εξασφάλιση ασφαλέστερων, προστατευμένων και καθαρών θαλασσών. Τα παραπάνω αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την προαγωγή της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Πυκνότητα ατυχημάτων

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η πυκνότητα ατυχημάτων με σκάφη στις θάλασσες που περιβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει στοιχείων που παρασχέθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) το 2009. Παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, η φύση της ακτογραμμής και η πυκνότητα κυκλοφορίας επηρεάζουν σημαντικά τον αριθμό και το είδος των ατυχημάτων που σημειώνονται σε μια περιοχή. Η ασφάλεια στις ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελεί κοινή ανάγκη για την ευημερία και την ευδαιμονία της ΕΕ. Η ακτοφυλακή διαδραματίζει, ως εκ τούτου, σημαντικό ρόλο για την κοινωνία μας.

Σκάφη απόκρισης σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται η θέση των σκαφών απόκρισης σε περίπτωση πετρελαιοκηλίδας καθώς και η χωρητικότητά τους για αποθήκευση μολυσμένων υδάτων (σε κυβικά μέτρα) για το έτος 2013, βάσει στοιχείων που παρασχέθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Λόγω των μαζικών ποσοτήτων πετρελαίου που μεταφέρονται, από τα ατυχήματα που σημειώνονται προκύπτουν μεγάλες πετρελαιοκηλίδες. Στο θαλάσσιο περιβάλλον, αυτές οι πετρελαιοκηλίδες είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τους ζωντανούς οργανισμούς, και ιδιαίτερα για τα θαλάσσια θηλαστικά και τα θαλάσσια πτηνά. Επειδή η πυκνότητα του πετρελαίου είναι μικρότερη από αυτή του θαλασσινού νερού, το πετρέλαιο επιπλέει και δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα στην επιφάνεια της θάλασσας το οποίο ονομάζεται πετρελαιοκηλίδα. Αυτό το στρώμα πετρελαίου που επιπλέει κολλά πάνω στο τρίχωμα και τα φτερά των θαλάσσιων θηλαστικών και πτηνών και εξουδετερώνει τις μονωτικές και αδιάβροχες ιδιότητές τους εκθέτοντάς τα στο ψυχρό και σκληρό περιβάλλον. Επιπλέον, διατρέχουν κίνδυνο δηλητηρίασης λόγω κατάποσης του πετρελαίου στην προσπάθειά τους να καθαριστούν. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο σκαφών απόκρισης στη θαλάσσια ρύπανση που επιτρέπει τον άμεσο και αποτελεσματικό καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων.

Σοβαρά περιστατικά δημιουργίας πετρελαιοκηλίδων

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται τα σημεία στα οποία σημειώθηκαν σοβαρά περιστατικά δημιουργίας πετρελαιοκηλίδων στις ευρωπαϊκές θάλασσες κατά τα έτη 2007-2008, βάσει στοιχείων που παρασχέθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Στο θαλάσσιο περιβάλλον, οι πετρελαιοκηλίδες είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τους ζωντανούς οργανισμούς, και ιδιαίτερα για τα θαλάσσια θηλαστικά και τα θαλάσσια πτηνά. Επειδή η πυκνότητα του πετρελαίου είναι μικρότερη από αυτή του θαλασσινού νερού, το πετρέλαιο επιπλέει και δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα στην επιφάνεια της θάλασσας το οποίο ονομάζεται πετρελαιοκηλίδα. Αυτό το στρώμα πετρελαίου που επιπλέει κολλά πάνω στο τρίχωμα και τα φτερά των θαλάσσιων θηλαστικών και πτηνών και εξουδετερώνει τις μονωτικές και αδιάβροχες ιδιότητές τους εκθέτοντάς τα στο ψυχρό και σκληρό περιβάλλον. Επιπλέον, διατρέχουν κίνδυνο δηλητηρίασης λόγω κατάποσης του πετρελαίου στην προσπάθειά τους να καθαριστούν. Λόγω των μαζικών ποσοτήτων πετρελαίου που μεταφέρονται, από τα ατυχήματα που σημειώνονται προκύπτουν μεγάλες πετρελαιοκηλίδες.

Γαλάζιοι δείκτες

Απασχόληση σε λιμένες, στον κλάδο της αποθήκευσης και σε έργα στον τομέα των υδάτων

Οι ωκεανοί, οι θάλασσες και οι ακτές αποτελούν βασικό κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ευνοούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αξίας. Η γαλάζια οικονομία αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές και καλύπτει ευρύ φάσμα αλληλοσυνδεόμενων, εδραιωμένων και αναδυόμενων τομέων. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση σε λιμένες, στον τομέα της αποθήκευσης καθώς και στην εκτέλεση έργων στον τομέα των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό των ανθρώπων που απασχολούνται στον τομέα σε σύγκριση με το σύνολο των εργαζομένων στη γαλάζια οικονομία. Για κάθε χώρα, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση σε κάθε υποτομέα (φόρτωση, εκφόρτωση και αποθήκευση, έργα στον τομέα των υδάτων, δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών), την εξέλιξη της συνολικής απασχόλησης στον τομέα από το 2009 και τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο.

Ιδιοκτήτης δεδομένων: ΓΔ MARE

Προβολή πινάκων δεικτών

Απασχόληση στη θαλάσσια εξόρυξη ορυκτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι ωκεανοί, οι θάλασσες και οι ακτές αποτελούν βασικό κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ευνοούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αξίας. Η γαλάζια οικονομία αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές και καλύπτει ευρύ φάσμα αλληλοσυνδεόμενων εδραιωμένων και αναδυόμενων τομέων. Σε αυτόν τον χάρτη περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση στον τομέα της εξόρυξης ορυκτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό των ανθρώπων που απασχολούνται στον τομέα σε σύγκριση με το σύνολο των εργαζομένων στη γαλάζια οικονομία. Για κάθε χώρα, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση σε κάθε υποτομέα (εξόρυξη και υποστηρικτικές δραστηριότητες), την εξέλιξη της συνολικής απασχόλησης στον τομέα από το 2009 και τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο σε ετήσια βάση.

Ιδιοκτήτης δεδομένων: ΓΔ MARE

Προβολή πινάκων δεικτών

Απασχόληση στη ναυπήγηση και επισκευή πλοίων

Οι ωκεανοί, οι θάλασσες και οι ακτές αποτελούν βασικό κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ευνοούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αξίας. Η γαλάζια οικονομία αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές και καλύπτει ευρύ φάσμα αλληλοσυνδεόμενων εδραιωμένων και αναδυόμενων τομέων. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση στον τομέα της ναυπήγησης και της επισκευής πλοίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό των ανθρώπων που απασχολούνται στον τομέα σε σύγκριση με το σύνολο των εργαζομένων στη γαλάζια οικονομία. Για κάθε κράτος μέλος, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση σε κάθε υποτομέα (κατασκευή πλοίων, επισκευές, εξοπλισμός, μηχανήματα), την εξέλιξη της συνολικής απασχόλησης στον τομέα από το 2009 και τον ακριβή αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο σε ετήσια βάση.

Ιδιοκτήτης δεδομένων: ΓΔ MARE

Προβολή πινάκων δεικτών

Απασχόληση στην αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση

Οι ωκεανοί, οι θάλασσες και οι ακτές αποτελούν βασικό κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ευνοούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αξίας. Η γαλάζια οικονομία αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές και καλύπτει ευρύ φάσμα αλληλοσυνδεόμενων εδραιωμένων και αναδυόμενων τομέων. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση στην άντληση (δηλ. αλιεία και υδατοκαλλιέργεια) και την εμπορία ζώντων θαλάσσιων πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό των ανθρώπων που απασχολούνται στον τομέα σε σύγκριση με το σύνολο των εργαζομένων στη γαλάζια οικονομία ανά κράτος μέλος. Για κάθε χώρα, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση σε κάθε υποτομέα (υδατοκαλλιέργεια, αλιεία, μεταποίηση και διανομή), την εξέλιξη της συνολικής απασχόλησης που συνδέεται με τους ζώντες θαλάσσιους πόρους από το 2009 και τον ακριβή αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο σε ετήσια βάση.

Ιδιοκτήτης δεδομένων: ΓΔ MARE

Προβολή πινάκων δεικτών

Απασχόληση στις θαλάσσιες μεταφορές

Οι ωκεανοί, οι θάλασσες και οι ακτές αποτελούν βασικό κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ευνοούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αξίας. Η γαλάζια οικονομία αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές και καλύπτει ευρύ φάσμα αλληλοσυνδεόμενων, εδραιωμένων και αναδυόμενων τομέων. Σε αυτόν τον χάρτη περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό των ανθρώπων που απασχολούνται στον τομέα σε σύγκριση με το σύνολο των εργαζομένων στη γαλάζια οικονομία. Για κάθε κράτος μέλος, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση σε κάθε υποτομέα (θαλάσσιες και παράκτιες μεταφορές, εσωτερικές πλωτές μεταφορές, μίσθωση), την εξέλιξη της συνολικής απασχόλησης στον τομέα από το 2009 και τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον κλάδο σε ετήσια βάση ανά χώρα.

Ιδιοκτήτης δεδομένων: ΓΔ MARE

Προβολή πινάκων δεικτών

Απασχόληση στον παράκτιο τουρισμό

Οι ωκεανοί, οι θάλασσες και οι ακτές αποτελούν βασικό κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ευνοούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αξίας. Η γαλάζια οικονομία αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές και καλύπτει ευρύ φάσμα αλληλοσυνδεόμενων εδραιωμένων και αναδυόμενων τομέων. Σε αυτόν τον χάρτη περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση στον τομέα του παράκτιου τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, στον χάρτη εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό των ανθρώπων που απασχολούνται στον εν λόγω τομέα σε σύγκριση με το σύνολο των εργαζομένων στη γαλάζια οικονομία ανά κράτος μέλος. Για κάθε χώρα, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση σε κάθε υποτομέα (φιλοξενία, μεταφορές και άλλοι), την εξέλιξη της συνολικής απασχόλησης στον παράκτιο τουρισμό από το 2009 και τον ακριβή αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον παράκτιο τουρισμό σε ετήσια βάση.

Ιδιοκτήτης δεδομένων: ΓΔ MARE

Προβολή πινάκων δεικτών

Απασχόληση στους εδραιωμένους κλάδους της γαλάζιας οικονομίας

Οι ωκεανοί, οι θάλασσες και οι ακτές αποτελούν βασικό κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ευνοούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αξίας. Η γαλάζια οικονομία αφορά τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές και καλύπτει ευρύ φάσμα αλληλοσυνδεόμενων, εδραιωμένων και αναδυόμενων τομέων. Σε αυτόν τον χάρτη περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τη συνολική απασχόληση στους βασικούς εδραιωμένους κλάδους της γαλάζιας οικονομίας (παράκτιος τουρισμός, ζώντες θαλάσσιοι πόροι, μη ζώντες θαλάσσιοι πόροι, λιμενικές δραστηριότητες, ναυπήγηση και επισκευές πλοίων και θαλάσσιες μεταφορές) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανά κράτος μέλος. Στον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό των ανθρώπων που απασχολούνται στη γαλάζια οικονομία σε σύγκριση με το σύνολο του ενεργού πληθυσμού, ενώ για κάθε χώρα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση σε κάθε κλάδο και την εξέλιξη της γαλάζιας οικονομίας συνολικά από το 2009.

Ιδιοκτήτης δεδομένων: ΓΔ MARE

Προβολή πινάκων δεικτών

Διακυβέρνηση

European Maritime Day in My Country 2024

In parallel to the annual European Maritime Day (EMD) conference (this year in Svendborg, Denmark, on 30-31 May 2024), a series of local related events are organised across Europe, reaching out to young people and citizens under the ‘EMD in my Country’ label. The objective is for people to realise that activities at sea (coastal tourism, fishing, sailing, shipping, offshore renewable energy, aquaculture etc.) are key for the EU’s citizens and economies. The EU has 68,000 km of coastline and about one third of the EU population lives within 50 km of the coast.
Since the first edition in 2018, the number of European Maritime Day in My Country events has increased significantly, with a wide range of activities such as beach clean-ups, guided tours, art exhibitions, workshops, and conferences. In 2023, 494 events were organised in 31 countries, both in the EU and outside the EU.
EMD In My Country this year includes physical, virtual and hybrid events.
This map offers an overview of the EMD in my Country 2024 local events in different countries. Many organisers also use their events to demonstrate the European Atlas of the Seas to citizens, students and pupils across
To make this map even more unique, we have hidden something special in it. Join the celebrations, explore the map and try to solve the Blue Economy Challenge.

Διάσκεψη Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών

Περί τις 160 περιφέρειες από 28 χώρες έχουν ενωθεί στο πλαίσιο της Διάσκεψης Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (Conference of Peripheral Maritime Regions, CPMR). Η CPMR είναι οργανωμένη σε γεωγραφικές επιτροπές προκειμένου να προαγάγει την ιδιαίτερη ταυτότητά της και να αναπτύξει συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος για καθεμία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες λεκάνες: Ατλαντικό Τόξο, Βαλκάνια και Εύξεινος Πόντος, Νήσοι, Διαμεσογειακή, Βαλτική Θάλασσα, Βόρεια Θάλασσα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι περιφέρειες που είναι μέλη της CPMR, η οποία εργάζεται για τη διασφάλιση των αναγκών και των συμφερόντων των περιφερειών-μελών της εντός των οργάνων της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων. Ειδικότερα, η CPMR εργάζεται για την ενίσχυση της θαλάσσιας διάστασης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής, της αύξησης της περιφερειοποίησης της κοινής αλιευτικής πολιτικής και της ύπαρξης ενός συστήματος θαλάσσιας ασφάλειας που έχει σχεδιαστεί με σκοπό την αντιμετώπιση της αυξημένης ναυτιλιακής κίνησης.

Δράσεις αποστολής — Αποστολή της ΕΕ για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας

Στις δράσεις της αποστολής παρουσιάζονται οι κοινές προσπάθειες για την επίτευξη των τριών στόχων της αποστολής «Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030»:

  1. προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, των οικοσυστημάτων γλυκών υδάτων και της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030·
  2. πρόληψη και εξάλειψη της ρύπανσης των ωκεανών, των θαλασσών και των υδάτων μας, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα και του εδάφους·
  3. να καταστεί η βιώσιμη γαλάζια οικονομία κυκλική και με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, σύμφωνα με το προτεινόμενο ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα και το ολιστικό όραμα που κατοχυρώνεται στη στρατηγική για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η αποστολή θέτει επίσης σε εφαρμογή δύο παράγοντες διευκόλυνσης:
  • ψηφιακό σύστημα γνώσεων για τους ωκεανούς και τα ύδατα·
  • κινητοποίηση και συμμετοχή του κοινού.
Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της αποστολής.
(2021-2030)

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα, η οποία καθιερώθηκε το 2008, είναι το σημείο συνάντησης της ΕΕ για τη διεξαγωγή συζητήσεων σχετικά με τη θαλάσσια πολιτική και τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη σε ετήσια βάση. Στη διάσκεψη αυτή έρχονται σε επαφή υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, επιστήμονες, εκπρόσωποι του κλάδου και της κοινωνίας στο πλαίσιο συνεδριάσεων ολομέλειας υψηλού επιπέδου και θεματικών συνεδριάσεων, ενώ διοργανώνονται και σεμινάρια και διαμορφώνεται εκθεσιακός χώρος. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα σημεία στα οποία έχει διοργανωθεί η διάσκεψη ενδιαφερόμενων μερών της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα από τον χρόνο καθιέρωσής της.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου (2019)

Παράλληλα με τη διάσκεψη που πραγματοποιείται την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα, σε ολόκληρη την Ευρώπη διοργανώνονται διάφορες σχετικές εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες απευθύνονται σε νέους ανθρώπους και πολίτες, με την ετικέτα «EMD in my Country» (Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου). Με τον τρόπο αυτόν δίνεται η δυνατότητα σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές με θαλάσσια κουλτούρα να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και να αναδείξουν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί για τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται επισκόπηση 150 τοπικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2019 σε 21 διαφορετικές χώρες (15 ΕΕ και 6 εκτός ΕΕ) και στις οποίες περιλαμβάνονται δραστηριότητες καθαρισμού ακτών, ξεναγήσεις λιμένων, εκθέσεις με θέμα τη θάλασσα, οικολογικές ξεναγήσεις σε περιοχές σημαντικής θαλάσσιας κληρονομιάς, εκδρομές με σκάφη, κ.λπ. Πολλοί διοργανωτές χρησιμοποίησαν επίσης τις εκδηλώσεις τους για να παρουσιάσουν τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα των Θαλασσών σε σπουδαστές και μαθητές σε ολόκληρη την ΕΕ! Για να κάνουμε αυτόν τον χάρτη ακόμα πιο μοναδικό, έχουμε κρύψει κάπου σε αυτόν κάτι ιδιαίτερο. Λάβετε μέρος στους εορτασμούς, εξερευνήστε τον χάρτη και προσπαθήστε να λύσετε την πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2019!

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2021

Παράλληλα με την ετήσια διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα (EMD) (που θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Den Helder των Κάτω Χωρών, στις 20 & 21Μαΐου 2021), διοργανώνεται σειρά τοπικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες απευθύνονται σε νέους και πολίτες, με το σήμα «EMD in my Country (Η EMD στη χώρα μου)».
Η EMD στη χώρα μου αποτελεί σημαντικό μέρος του κύματος ευαισθητοποίησης και ακτιβισμού για τους ωκεανούς, το οποίο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι δε εκδηλώσεις με το σήμα της EMD γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, προσελκύοντας περισσότερους από 30000συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Τοπικές δραστηριότητες όπως καθαρισμός παραλιών, ξεναγήσεις σε λιμάνια, εκθέσεις τέχνης, εργαστήρια, συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις σχετικά με θαλάσσια θέματα, δράσεις ωκεανογραφικού γραμματισμού, οικολογικές περιηγήσεις και περίπατοι σε περιοχές με σημαντική θαλάσσια κληρονομιά, εκδρομές με σκάφος, επισκέψεις σε θαλάσσια μουσεία, πλοία, ενυδρεία, ναυπηγεία κ.λπ. απευθύνονται σε ευρύ κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενσωματώνοντας μια διάσταση διασκέδασης και παιχνιδιού που προσελκύει άμεσα το νεότερο κοινό. Οι δραστηριότητες αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες με ναυτική πολιτιστική παράδοση να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και να αναδείξουν τον ζωτικό ρόλο των θαλασσών και των ωκεανών για τις τοπικές κοινωνίες.
Καθώς η κρίση της νόσου COVID-19 δεν έχει τελειώσει ακόμη, η EMD στη χώρα μου περιλαμβάνει φέτος τόσο εικονικές όσο και, όπου είναι δυνατόν, εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, οι οποίες πραγματοποιούνται εντός του 2021.
Ο χάρτης αυτός παρέχει μια επισκόπηση των 232 τοπικών εκδηλώσεων της EMD στη χώρα μου για το 2021, σε 25 διαφορετικές χώρες (21 χώρες της ΕΕ και 4 χώρες εκτός ΕΕ). Επίσης πολλοί διοργανωτές στις εκδηλώσεις τους δράττονται της ευκαιρίας να παρουσιάσουν τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα των Θαλασσών σε σπουδαστές και μαθητές σε ολόκληρη την ΕΕ!
Για να κάνουμε αυτόν τον χάρτη ακόμη πιο ξεχωριστό, έχουμε κρύψει σε κάποιο σημείο του κάτι ιδιαίτερο. Λάβετε μέρος στους εορτασμούς, εξερευνήστε τον χάρτη και προσπαθήστε να βρείτε τον θησαυρό στο κυνήγι θησαυρού της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2021.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2022

Παράλληλα με την ετήσια διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα (EMD) (που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Ravenna της Ιταλίας, στις 19 & 20Μαΐου 2022), διοργανώνεται σειρά τοπικών σχετικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες απευθύνονται σε νέους και πολίτες, με τίτλο «EMD in my Country (Η EMD στη χώρα μου)».
Η EMD στη χώρα μου αποτελεί σημαντικό μέρος του κύματος ευαισθητοποίησης και ακτιβισμού για τους ωκεανούς, το οποίο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι δε εκδηλώσεις με το σήμα της EMD γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, προσελκύοντας περισσότερους από 50000συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Τοπικές δραστηριότητες όπως καθαρισμός παραλιών, ξεναγήσεις σε λιμάνια, εκθέσεις τέχνης, εργαστήρια, συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις σχετικά με θαλάσσια θέματα, δράσεις ωκεανογραφικού γραμματισμού, οικολογικές περιηγήσεις και περίπατοι σε περιοχές με σημαντική θαλάσσια κληρονομιά, εκδρομές με σκάφος, επισκέψεις σε θαλάσσια μουσεία, πλοία, ενυδρεία, ναυπηγεία κ.λπ. απευθύνονται σε ευρύ κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη, με μια διάσταση παιχνιδιού και διασκέδασης που προσελκύει άμεσα το νεότερο κοινό. Οι δραστηριότητες αυτές δίνουν τη δυνατότητα σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες με ναυτική πολιτιστική παράδοση να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και να αναδείξουν τον ζωτικό ρόλο των θαλασσών και των ωκεανών για τις τοπικές κοινωνίες.
Καθώς η κρίση της νόσου COVID-19 δεν έχει τελειώσει ακόμη, η EMD στη χώρα μου περιλαμβάνει φέτος τόσο εικονικές όσο και, όπου είναι δυνατόν, εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, που πραγματοποιούνται εντός του 2022.
Ο χάρτης αυτός παρέχει επισκόπηση της «EMD στη χώρα μου 2022» σε 29 διαφορετικές χώρες (22 χώρες της ΕΕ και 7 χώρες εκτός ΕΕ). Επίσης πολλοί διοργανωτές στις εκδηλώσεις τους δράττονται της ευκαιρίας να παρουσιάσουν τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα των Θαλασσών σε σπουδαστές και μαθητές σε ολόκληρη την ΕΕ!
Για να κάνουμε αυτόν τον χάρτη ακόμη πιο ξεχωριστό, έχουμε κρύψει σε κάποιο σημείο του κάτι ιδιαίτερο. Λάβετε μέρος στους εορτασμούς, εξερευνήστε τον χάρτη και απαντήστε στις ερωτήσεις για να τερματίσετε στη λεμβοδρομία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2022.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου 2023

Παράλληλα με τη διάσκεψη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα, (φέτος στη Βρέστη, Γαλλία, 24- 25 Μαΐου 2023), διοργανώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη σειρά σχετικών εκδηλώσεων σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες απευθύνονται σε νέους ανθρώπους και πολίτες, με την ετικέτα «EMD in my Country».
Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου» αποτελεί σημαντικό μέρος του κύματος ευαισθητοποίησης και ακτιβισμού για τους ωκεανούς, το οποίο αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι δε εκδηλώσεις με το σήμα της EMD γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, προσελκύοντας περισσότερους από 50 000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Τοπικές δραστηριότητες όπως καθαρισμός παραλιών, ξεναγήσεις σε λιμάνια, εκθέσεις τέχνης, εργαστήρια, συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις σχετικά με θαλάσσια θέματα, δράσεις ωκεανογραφικού γραμματισμού, οικολογικές περιηγήσεις και περίπατοι σε περιοχές με σημαντική θαλάσσια κληρονομιά, εκδρομές με σκάφος, επισκέψεις σε θαλάσσια μουσεία, πλοία, ενυδρεία, ναυπηγεία κ.λπ. απευθύνονται σε ευρύ κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη, με μια διάσταση παιχνιδιού και διασκέδασης που προσελκύει άμεσα το νεότερο κοινό. Με τις δραστηριότητες αυτές δίνεται η δυνατότητα σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές με θαλάσσια κουλτούρα να συμμετάσχουν στους εορτασμούς και να αναδείξουν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί για τις τοπικές κοινωνίες.
Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα στη χώρα μου» φέτος συμπεριλαμβάνει εκδηλώσεις φυσικού, εικονικού και συνδυαστικού χαρακτήρα.
Στον παρόντα χάρτη παρουσιάζεται επισκόπηση των τοπικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα για το 2023. Πολλοί διοργανωτές επίσης, με αφορμή τις εκδηλώσεις τους, παρουσιάζουν τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα των Θαλασσών σε σπουδαστές και μαθητές σε ολόκληρη την ΕΕ!
Για να κάνουμε αυτόν τον χάρτη ακόμα πιο μοναδικό, έχουμε κρύψει κάπου σε αυτόν κάτι ιδιαίτερο. Λάβετε μέρος στους εορτασμούς, εξερευνήστε τον χάρτη και προσπαθήστε να λύσετε το παιχνίδι Atlas Geocaching

Θαλάσσιες εγκαταστάσεις

Η Ευρώπη διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο θαλάσσιων ερευνητικών υποδομών στο οποίο ενσωματώνεται ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών σκαφών και εξοπλισμού που τοποθετείται σε σκάφη, χερσαίων και υπεράκτιων εγκαταστάσεων διεξαγωγής ερευνών και δοκιμών στους κλάδους της φυσικής, της βιολογίας και της χημείας, καθώς και πολυάριθμων απομακρυσμένων και επιτόπιων εγκαταστάσεων παρατήρησης. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι διάφορες εγκαταστάσεις από τη βάση δεδομένων του EurOcean για τις θαλάσσιες ερευνητικές εγκαταστάσεις. Κάντε κλικ στον χάρτη για να δείτε τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε εγκατάστασης, καθώς και συνδέσμους και στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία τα οποία παρέχουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών.

Μακροπεριφερειακές στρατηγικές και η στρατηγική για τον Ατλαντικό

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τέσσερις μακροπεριφερειακές στρατηγικές της ΕΕ και η θαλάσσια στρατηγική για την περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού. «Μακροπεριφερειακή στρατηγική» είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθορισμένη γεωγραφική περιοχή σε ό,τι αφορά κράτη μέλη και τρίτες χώρες που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή, που κατά συνέπεια ωφελούνται από την ενισχυμένη συνεργασία η οποία συμβάλλει στην επίτευξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Συμβάσεις περιφερειακών θαλασσών

Στην Ευρώπη, υπάρχουν τέσσερις δομές συνεργασίας που έχουν ως στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών και γειτονικών χωρών που μοιράζονται χωρικά ύδατα: πρόκειται για τις συμβάσεις περιφερειακών θαλασσών. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι θαλάσσιες περιοχές που καλύπτονται από τις συμβάσεις περιφερειακών θαλασσών (Σύμβαση του Ελσίνκι, Σύμβαση της Βαρκελώνης, Σύμβαση του Βουκουρεστίου και Σύμβαση OSPAR) για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Κατά την ανάπτυξη των θαλάσσιων στρατηγικών τους, τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες αυτές περιφερειακές δομές συνεργασίας για να εξασφαλίσουν τον μεταξύ τους συντονισμό.

Δορυφορικές εικόνες

Ανωμαλίες στη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας (στοιχεία από δορυφόρους)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι ανωμαλίες που παρατηρούνται στη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα δεδομένα παρέχονται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) από τον δορυφορικό αισθητήρα MODIS-Terra SST anomalies 2015. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας αποτελεί τυπικό προϊόν των τοποθετημένων σε δορυφόρους θερμικών αισθητήρων υπερύθρων και των οπτικών αισθητήρων που συμπληρώνονται από υπέρυθρες ζώνες. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας επηρεάζει τόσο τις καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων, όσο και τα φυτά και τα ζώα των ωκεανών. Ως ανωμαλία στη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας θεωρείται η απόκλιση από τη μέση κατάσταση, η οποία μπορεί να αποκλίνει προς δύο κατευθύνσεις (ψυχρότερη ή θερμότερη). Στον χάρτη εμφανίζονται θετικές ανωμαλίες (άνω του μηδενός) με πορτοκαλί χρώμα για τις περισσότερες περιοχές των ευρωπαϊκών θαλασσών και ωκεανών, στοιχείο που αποκαλύπτει τη σταδιακή συνολική αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Ανωμαλίες στη συγκέντρωση χλωροφύλλης (στοιχεία από δορυφόρους)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι ανωμαλίες στα επίπεδα συγκέντρωσης χλωροφύλλης στους ωκεανούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χλωροφύλλη χρησιμοποιείται ως υποκατάσταση μεταβλητή για τη βιομάζα φυτοπλαγκτού. Τα δεδομένα προέρχονται από δορυφόρους (MODIS-Aqua) για το 2016, τα οποία παρασχέθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC). Το φυτοπλαγκτόν αποτελείται από μικροσκοπικά μονοκύτταρα φύκη που πλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού και συνιστά τον πρωτογενή παραγωγό που βρίσκεται στη βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Η χλωροφύλλη είναι μια φωτοσυνθετική χρωστική που υπάρχει σε όλα τα είδη φυτοπλαγκτού και τους δίνει το πράσινο χρώμα τους. Λόγω του διακριτού πράσινου χρώματος της χλωροφύλλης, είναι δυνατή η χρήση δορυφορικών οπτικών αισθητήρων για την οπτική απεικόνιση της κατανομής της χλωροφύλλης και, κατ’επέκταση, του φυτοπλαγκτού στους ωκεανούς μας. Παρέχει εκτίμηση της ζωντανής βιομάζας φυτοπλαγκτού στο επιφανειακό στρώμα. Ως ανωμαλία στη συγκέντρωση χλωροφύλλης θεωρείται η απόκλιση από τη μέση κατάσταση. Κατά συνέπεια, θετική ανωμαλία υποδηλώνει ανάπτυξη νέων φυκών.

Διαφάνεια των υδάτων

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η διαφάνεια των υδάτων στο ανώτερο στρώμα του ωκεανού για το έτος 2016. Τα δεδομένα παρέχονται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) από τον δορυφορικό αισθητήρα MODIS-Terra SST climatology 2016. Το επίπεδο διαφάνειας μιας λίμνης, μιας θάλασσας ή ενός ωκεανού εξαρτάται από το βάθος στο οποίο μπορεί να διεισδύσει το ηλιακό φως μέσα στο νερό. Η διαφάνεια των υδάτων εξαρτάται από την ποσότητα σωματιδίων μέσα στο νερό. Τα σωματίδια μπορεί να είναι μη ζώσα ύλη (π.χ. ίζημα από διάβρωση ή άλλο διαλυμένο υλικό) ή ζωντανοί οργανισμοί (π.χ. φυτοπλαγκτόν, μικροσκοπικά φύκη). Ο συντελεστής εξασθένισης διάχυτου φωτός Kd490 μετρά τη διείσδυση του φωτός στη στήλη ύδατος στα μπλε-πράσινα μήκη κύματος (περίπου 490 nm). Αποτελεί καλό δείκτη της διαφάνειας των υδάτων που προκύπτει από τη συνδυασμένη δράση της απορρόφησης και της οπισθοσκέδασης από τα συστατικά του νερού, καθώς και από τη δομή του περιβάλλοντος φωτισμού. Η διαφάνεια των υδάτων είναι ένας από τους βασικούς δείκτες αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων.

Θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας (στοιχεία από δορυφόρους)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας (SST σε βαθμούς Κελσίου) όπως προκύπτει από δορυφορικές μετρήσεις. Τα δεδομένα παρέχονται από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) από τον δορυφορικό αισθητήρα MODIS-Terra SST climatology 2016. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας αποτελεί τυπικό προϊόν των τοποθετημένων σε δορυφόρους θερμικών αισθητήρων υπερύθρων και των οπτικών αισθητήρων που συμπληρώνονται από υπέρυθρες ζώνες. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας επηρεάζει τόσο τις καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των τυφώνων, όσο και τα φυτά και τα ζώα των ωκεανών.

Παγκόσμια επίπεδα χλωροφύλλης στους ωκεανούς (ημερήσια δεδομένα)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η ημερήσια συγκέντρωση χλωροφύλλης α στην επιφάνεια των ωκεανών παγκοσμίως. Το προϊόν αυτό παρέχεται από το πρόγραμμα Copernicus, παράγεται από πολλαπλούς δορυφορικούς οπτικούς αισθητήρες (SeaWiFS, MODIS-Aqua, MERIS, VIIRSN και OLCI-S3A) και υπολογίζεται με χρήση του επεξεργαστή GlobColour του Copernicus. Παρουσιάζει τη σε σχεδόν πραγματικό χρόνο ημερήσια συγκέντρωση χλωροφύλλης α (σε mg ανά κυβικό μέτρο) στην επιφάνεια των ωκεανών σε περιοχές που δεν καλύπτονταν από σύννεφα. Η χλωροφύλλη α αποτελεί υποκατάστατη μεταβλητή για την αφθονία φωτοσυνθετικού πλαγκτόν, που συνιστά τον πρωτογενή παραγωγό του ωκεανού. Το φυτοπλαγκτόν αποτελείται από μικροσκοπικά μονοκύτταρα φύκη που πλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού και περιέχουν την πράσινη χρωστική χλωροφύλλη, η οποία του επιτρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια του ηλιακού φωτός για να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα και οξυγόνο. Λόγω του διακριτού πράσινου χρώματος της χλωροφύλλης, είναι δυνατή η χρήση δορυφορικών οπτικών αισθητήρων για την οπτική απεικόνιση της κατανομής της χλωροφύλλης και, κατ’επέκταση, του φυτοπλαγκτού στους ωκεανούς μας.

Παγκόσμια επίπεδα χλωροφύλλης στους ωκεανούς (μηνιαίος μέσος όρος)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η μηνιαία συγκέντρωση χλωροφύλλης α στην επιφάνεια των ωκεανών παγκοσμίως. Το προϊόν αυτό παρέχεται από το πρόγραμμα Copernicus, παράγεται από πολλαπλούς δορυφορικούς οπτικούς αισθητήρες (SeaWiFS, MODIS-Aqua, MERIS, VIIRSN και OLCI-S3A) και υπολογίζεται με χρήση του επεξεργαστή GlobColour του Copernicus. Παρουσιάζει τη μέση συγκέντρωση χλωροφύλλης α (σε mg ανά κυβικό μέτρο) στην επιφάνεια των ωκεανών κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα σε περιοχές που δεν καλύπτονταν από σύννεφα. Η χλωροφύλλη αποτελεί δείκτη της αφθονίας φωτοσυνθετικού πλαγκτόν, που συνιστά τον πρωτογενή παραγωγό του ωκεανού. Το φυτοπλαγκτόν αποτελείται από μικροσκοπικά μονοκύτταρα φύκη που πλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού και περιέχουν την πράσινη χρωστική χλωροφύλλη, η οποία του επιτρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια του ηλιακού φωτός για να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα και οξυγόνο. Λόγω του διακριτού πράσινου χρώματος της χλωροφύλλης, είναι δυνατή η χρήση δορυφορικών οπτικών αισθητήρων για την οπτική απεικόνιση της κατανομής της χλωροφύλλης και, κατ’επέκταση, του φυτοπλαγκτού στους ωκεανούς μας.

Συγκέντρωση χλωροφύλλης (στοιχεία από δορυφόρους)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συγκέντρωση χλωροφύλλης στους ωκεανούς σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία αποτελεί υποκατάστατη μεταβλητή για τη βιομάζα φυτοπλαγκτού. Τα δεδομένα, τα οποία παρασχέθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC), προέρχονται από δορυφόρους (MODIS-Aqua) για το 2016. Το φυτοπλαγκτόν αποτελείται από μικροσκοπικά μονοκύτταρα φύκη που πλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού και συνιστά τον πρωτογενή παραγωγό που βρίσκεται στη βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Η χλωροφύλλη είναι μια φωτοσυνθετική χρωστική που υπάρχει σε όλα τα είδη φυτοπλαγκτού και τους δίνει το πράσινο χρώμα τους. Λόγω του διακριτού πράσινου χρώματος της χλωροφύλλης, είναι δυνατή η χρήση δορυφορικών οπτικών αισθητήρων για την οπτική απεικόνιση της κατανομής της χλωροφύλλης και, κατ’επέκταση, του φυτοπλαγκτού στους ωκεανούς μας. Η συγκέντρωση χλωροφύλλης παρέχει εκτίμηση της ζωντανής βιομάζας φυτοπλαγκτού στο επιφανειακό στρώμα.

Εμπόριο

Εμπόριο προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (αξία)

EUMOFA - Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η συνολική αξία εισαγωγών και εξαγωγών (εντός ΕΕ και εκτός ΕΕ) προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Εμπόριο προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (όγκος)

EUMOFA - Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται ο συνολικός όγκος εισαγωγών και εξαγωγών (εντός ΕΕ και εκτός ΕΕ) προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Πρώτες πωλήσεις ψαριών (γαρίδες)

Στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, το παρατηρητήριο των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ (EUMOFA) παρακολουθεί τον όγκο, την αξία και την τιμή των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας από το στάδιο της πρώτης πώλησης έως το στάδιο της λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών και των εξαγωγών. Η πρώτη πώληση αναφέρεται στα εκφορτωθέντα αλιεύματα που πωλούνται ή καταχωρίζονται σε ιχθυόσκαλα σε εγκεκριμένους αγοραστές ή σε οργανώσεις παραγωγών. Οι πρώτες πωλήσεις μπορεί να διαφέρουν από τις εκφορτώσεις, δεδομένου ότι δεν καλύπτουν τα αλιεύματα που εκφορτώνονται από σκάφη τα οποία ανήκουν σε εταιρείες μεταποίησης ούτε τις απευθείας πωλήσεις σε μεταποιητές. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τοποθεσίες για τις ιχθυόσκαλες για τις μηνιαίες πρώτες πωλήσεις στο Βέλγιο, στη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάντε κλικ σε μια τοποθεσία για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον όγκο, την αξία και την τιμή των πρώτων πωλήσεων. Οι πληροφορίες σε αυτόν τον χάρτη συγκεντρώθηκαν από το EUMOFA από εθνικές διοικήσεις και εμπορικές πηγές και κατέστησαν διαθέσιμες μέσω της δικτυακής πύλης δεδομένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων του EMODnet.

Πρώτες πωλήσεις ψαριών (μπακαλιάρος της Αλάσκας)

Στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, το παρατηρητήριο των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ (EUMOFA) παρακολουθεί τον όγκο, την αξία και την τιμή των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας από το στάδιο της πρώτης πώλησης έως το στάδιο της λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών και των εξαγωγών. Η πρώτη πώληση αναφέρεται στα εκφορτωθέντα αλιεύματα που πωλούνται ή καταχωρίζονται σε ιχθυόσκαλα σε εγκεκριμένους αγοραστές ή σε οργανώσεις παραγωγών. Οι πρώτες πωλήσεις μπορεί να διαφέρουν από τις εκφορτώσεις, δεδομένου ότι δεν καλύπτουν τα αλιεύματα που εκφορτώνονται από σκάφη τα οποία ανήκουν σε εταιρείες μεταποίησης ούτε τις απευθείας πωλήσεις σε μεταποιητές. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τοποθεσίες για τις ιχθυόσκαλες για τις μηνιαίες πρώτες πωλήσεις στο Βέλγιο, στη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάντε κλικ σε μια τοποθεσία για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον όγκο, την αξία και την τιμή των πρώτων πωλήσεων. Οι πληροφορίες σε αυτόν τον χάρτη συγκεντρώθηκαν από το EUMOFA από εθνικές διοικήσεις και εμπορικές πηγές και κατέστησαν διαθέσιμες μέσω της δικτυακής πύλης δεδομένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων του EMODnet.

Πρώτες πωλήσεις ψαριών (μπακαλιάρος)

Στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, το παρατηρητήριο των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ (EUMOFA) παρακολουθεί τον όγκο, την αξία και την τιμή των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας από το στάδιο της πρώτης πώλησης έως το στάδιο της λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών και των εξαγωγών. Η πρώτη πώληση αναφέρεται στα εκφορτωθέντα αλιεύματα που πωλούνται ή καταχωρίζονται σε ιχθυόσκαλα σε εγκεκριμένους αγοραστές ή σε οργανώσεις παραγωγών. Οι πρώτες πωλήσεις μπορεί να διαφέρουν από τις εκφορτώσεις, δεδομένου ότι δεν καλύπτουν τα αλιεύματα που εκφορτώνονται από σκάφη τα οποία ανήκουν σε εταιρείες μεταποίησης ούτε τις απευθείας πωλήσεις σε μεταποιητές. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τοποθεσίες για τις ιχθυόσκαλες για τις μηνιαίες πρώτες πωλήσεις στο Βέλγιο, στη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάντε κλικ σε μια τοποθεσία για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον όγκο, την αξία και την τιμή των πρώτων πωλήσεων. Οι πληροφορίες σε αυτόν τον χάρτη συγκεντρώθηκαν από το EUMOFA από εθνικές διοικήσεις και εμπορικές πηγές και κατέστησαν διαθέσιμες μέσω της δικτυακής πύλης δεδομένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων του EMODnet.

Πρώτες πωλήσεις ψαριών (μύδι)

Στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, το παρατηρητήριο των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ (EUMOFA) παρακολουθεί τον όγκο, την αξία και την τιμή των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας από το στάδιο της πρώτης πώλησης έως το στάδιο της λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών και των εξαγωγών. Η πρώτη πώληση αναφέρεται στα εκφορτωθέντα αλιεύματα που πωλούνται ή καταχωρίζονται σε ιχθυόσκαλα σε εγκεκριμένους αγοραστές ή σε οργανώσεις παραγωγών. Οι πρώτες πωλήσεις μπορεί να διαφέρουν από τις εκφορτώσεις, δεδομένου ότι δεν καλύπτουν τα αλιεύματα που εκφορτώνονται από σκάφη τα οποία ανήκουν σε εταιρείες μεταποίησης ούτε τις απευθείας πωλήσεις σε μεταποιητές. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τοποθεσίες για τις ιχθυόσκαλες για τις μηνιαίες πρώτες πωλήσεις στο Βέλγιο, στη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάντε κλικ σε μια τοποθεσία για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον όγκο, την αξία και την τιμή των πρώτων πωλήσεων. Οι πληροφορίες σε αυτόν τον χάρτη συγκεντρώθηκαν από το EUMOFA από εθνικές διοικήσεις και εμπορικές πηγές και κατέστησαν διαθέσιμες μέσω της δικτυακής πύλης δεδομένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων του EMODnet.

Πρώτες πωλήσεις ψαριών (ρέγγα)

Στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, το παρατηρητήριο των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ (EUMOFA) παρακολουθεί τον όγκο, την αξία και την τιμή των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας από το στάδιο της πρώτης πώλησης έως το στάδιο της λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών και των εξαγωγών. Η πρώτη πώληση αναφέρεται στα εκφορτωθέντα αλιεύματα που πωλούνται ή καταχωρίζονται σε ιχθυόσκαλα σε εγκεκριμένους αγοραστές ή σε οργανώσεις παραγωγών. Οι πρώτες πωλήσεις μπορεί να διαφέρουν από τις εκφορτώσεις, δεδομένου ότι δεν καλύπτουν τα αλιεύματα που εκφορτώνονται από σκάφη τα οποία ανήκουν σε εταιρείες μεταποίησης ούτε τις απευθείας πωλήσεις σε μεταποιητές. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τοποθεσίες για τις ιχθυόσκαλες για τις μηνιαίες πρώτες πωλήσεις στο Βέλγιο, στη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάντε κλικ σε μια τοποθεσία για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον όγκο, την αξία και την τιμή των πρώτων πωλήσεων. Οι πληροφορίες σε αυτόν τον χάρτη συγκεντρώθηκαν από το EUMOFA από εθνικές διοικήσεις και εμπορικές πηγές και κατέστησαν διαθέσιμες μέσω της δικτυακής πύλης δεδομένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων του EMODnet.

Πρώτες πωλήσεις ψαριών (σολομός)

Στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, το παρατηρητήριο των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ (EUMOFA) παρακολουθεί τον όγκο, την αξία και την τιμή των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας από το στάδιο της πρώτης πώλησης έως το στάδιο της λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών και των εξαγωγών. Η πρώτη πώληση αναφέρεται στα εκφορτωθέντα αλιεύματα που πωλούνται ή καταχωρίζονται σε ιχθυόσκαλα σε εγκεκριμένους αγοραστές ή σε οργανώσεις παραγωγών. Οι πρώτες πωλήσεις μπορεί να διαφέρουν από τις εκφορτώσεις, δεδομένου ότι δεν καλύπτουν τα αλιεύματα που εκφορτώνονται από σκάφη τα οποία ανήκουν σε εταιρείες μεταποίησης ούτε τις απευθείας πωλήσεις σε μεταποιητές. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τοποθεσίες για τις ιχθυόσκαλες για τις μηνιαίες πρώτες πωλήσεις στο Βέλγιο, στη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάντε κλικ σε μια τοποθεσία για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον όγκο, την αξία και την τιμή των πρώτων πωλήσεων. Οι πληροφορίες σε αυτόν τον χάρτη συγκεντρώθηκαν από το EUMOFA από εθνικές διοικήσεις και εμπορικές πηγές και κατέστησαν διαθέσιμες μέσω της δικτυακής πύλης δεδομένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων του EMODnet.

Πρώτες πωλήσεις ψαριών (τόνος)

Στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, το παρατηρητήριο των αγορών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ (EUMOFA) παρακολουθεί τον όγκο, την αξία και την τιμή των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας από το στάδιο της πρώτης πώλησης έως το στάδιο της λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών και των εξαγωγών. Η πρώτη πώληση αναφέρεται στα εκφορτωθέντα αλιεύματα που πωλούνται ή καταχωρίζονται σε ιχθυόσκαλα σε εγκεκριμένους αγοραστές ή σε οργανώσεις παραγωγών. Οι πρώτες πωλήσεις μπορεί να διαφέρουν από τις εκφορτώσεις, δεδομένου ότι δεν καλύπτουν τα αλιεύματα που εκφορτώνονται από σκάφη τα οποία ανήκουν σε εταιρείες μεταποίησης ούτε τις απευθείας πωλήσεις σε μεταποιητές. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τοποθεσίες για τις ιχθυόσκαλες για τις μηνιαίες πρώτες πωλήσεις στο Βέλγιο, στη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάντε κλικ σε μια τοποθεσία για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον όγκο, την αξία και την τιμή των πρώτων πωλήσεων. Οι πληροφορίες σε αυτόν τον χάρτη συγκεντρώθηκαν από το EUMOFA από εθνικές διοικήσεις και εμπορικές πηγές και κατέστησαν διαθέσιμες μέσω της δικτυακής πύλης δεδομένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων του EMODnet.

Τομέας μεταποίησης προϊόντων αλιείας

EUMOFA - Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αξία παραγωγής του τομέα μεταποίησης προϊόντων αλιείας.

Ενέργεια

Μέση ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η μέση ταχύτητα και η διεύθυνση του ανέμου σε 237 τοποθεσίες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 km η μία από την άλλη και σε απόσταση περίπου 50 έως 100 km από την ακτογραμμή της Ευρώπης. Τα στοιχεία σχετικά με την ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου συλλέχθηκαν με τη χρήση των αισθητήρων υψομέτρου και σκεδασιμέτρου που είναι τοποθετημένοι στους δορυφόρους ERS-1, ERS-2, Topex/Poseidon και Geosat, τα δεδομένα των οποίων είναι διαθέσιμα στη βάση δεδομένων waveclimate.com. Από τις μετρήσεις αυτές, οι μέσοι όροι υπολογίστηκαν σε ένα πλαίσιο 200 επί 200 χιλιομέτρων από το κέντρο κάθε τοποθεσίας.

Παλιρροϊκό εύρος

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται το μέσο παλιρροϊκό εύρος, δηλαδή το ήμισυ της διαφοράς ύψους μεταξύ άμπωτης και πλημμυρίδας, σε 237 τοποθεσίες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 km η μία από την άλλη και σε απόσταση περίπου 50 έως 100 km από την ακτογραμμή της Ευρώπης. Τα στοιχεία υπολογίστηκαν με χρήση παλιρροϊκού μοντέλου που προέκυψε από οκταετείς μετρήσεις υψομέτρου δορυφόρου, καθώς και από μετρήσεις παλιρροιογράφου από περίπου 7300 παράκτιους σταθμούς.

Παράκτιοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας

Στους σύγχρονους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, η θερμότητα παράγεται από πυρηνική σχάση, δηλαδή από άτομα ουρανίου που διασπώνται για να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Η θερμότητα αυτή χρησιμοποιείται για τη μετατροπή του νερού σε ατμό και την ενεργοποίηση στροβίλου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Για τον ασφαλή χειρισμό των τεράστιων ποσοτήτων θερμότητας που παράγονται από την πυρηνική σχάση, αυτοί οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής βασίζονται σε ένα σύστημα ψύξης. Δεδομένου ότι το νερό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ψύξης του αντιδραστήρα, πολλοί σταθμοί κατασκευάζονται κατά μήκος ποταμών και ακτών όπου το νερό είναι άφθονο και δωρεάν. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι θέσεις, η κατάσταση λειτουργίας και άλλα χαρακτηριστικά των παράκτιων πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο χάρτης είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και εναρμόνισης στοιχείων που υποβλήθηκαν από διάφορες πηγές εντός και εκτός της ΕΕ και επικαιροποιείται σε ετήσια βάση.

Τοποθεσίες αιολικών πάρκων

Η αιολική ενέργεια, στο πλαίσιο της οποίας μια ανεμογεννήτρια μετατρέπει τον άνεμο σε ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιώσιμες πηγές ενέργειας. Καθώς οι θαλάσσιοι άνεμοι είναι πιο συνεπείς και συνήθως έχουν μεγαλύτερη ισχύ, μεγάλα σύνολα υπεράκτιων ανεμογεννητριών, που είναι γνωστά ως αιολικά πάρκα, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν σταθερή παροχή καθαρής αιολικής ενέργειας. Στον πίνακα παρουσιάζονται τα σημεία και η κατάσταση λειτουργίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από διάφορες πηγές σε ολόκληρη την ΕΕ από το ίδρυμα CETMAR για το Eυρωπαϊκό Δίκτυο Παρατηρήσεων και Δεδομένων της Θάλασσας (EMODnet).

Τοποθεσίες αιολικών πάρκων (πολύγωνα)

Η αιολική ενέργεια, στο πλαίσιο της οποίας μια ανεμογεννήτρια μετατρέπει τον άνεμο σε ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες βιώσιμες πηγές ενέργειας. Καθώς οι θαλάσσιοι άνεμοι είναι πιο συνεπείς και συνήθως έχουν μεγαλύτερη ισχύ, μεγάλα σύνολα υπεράκτιων ανεμογεννητριών, που είναι γνωστά ως αιολικά πάρκα, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν σταθερή παροχή καθαρής αιολικής ενέργειας. Στον πίνακα παρουσιάζονται η έκταση, η κατάσταση λειτουργίας και άλλα χαρακτηριστικά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από διάφορες πηγές σε ολόκληρη την ΕΕ από το ίδρυμα CETMAR για το Eυρωπαϊκό Δίκτυο Παρατηρήσεων και Δεδομένων της Θάλασσας (EMODnet).

Υπεράκτιες εγκαταστάσεις (πετρέλαιο & φυσικό αέριο)

Οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις είναι δομές και κατασκευές σε θαλάσσιο περιβάλλον, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή και τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πόρων. Στον χάρτη παρουσιάζονται οι τοποθεσίες και η κατάσταση λειτουργίας αυτών των υπεράκτιων εγκαταστάσεων. Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τη Σύμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του βορειοανατολικού Ατλαντικού (OSPAR), η οποία παρακολουθεί την ανάπτυξη υπεράκτιων εγκαταστάσεων και διατηρεί επικαιροποιημένο κατάλογο όλων των υπεράκτιων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον θαλάσσιο χώρο της OSPAR.

Ύψος και διεύθυνση κύματος

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται το σημαντικό μέσο ύψος και η διεύθυνση των κυμάτων σε 237 τοποθεσίες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 km η μία από την άλλη και σε απόσταση περίπου 50 έως 100 km από την ακτογραμμή της Ευρώπης. Τα στοιχεία σχετικά με το ύψος και τη διεύθυνση των κυμάτων συλλέχθηκαν με τη χρήση των αισθητήρων υψομέτρου που είναι τοποθετημένοι στους δορυφόρους ERS-1, ERS-2, Topex/Poseidon και Geosat, τα δεδομένα των οποίων είναι διαθέσιμα στη βάση δεδομένων waveclimate.com. Από τις μετρήσεις αυτές, οι μέσοι όροι υπολογίστηκαν σε ένα πλαίσιο 200 επί 200 χιλιομέτρων από το κέντρο κάθε τοποθεσίας.

Ωκεάνια ενέργεια - Θέσεις έργων

Η θαλάσσια ενέργεια (ενίοτε αναφερόμενη ως ωκεάνια ενέργεια ή θαλάσσια και υδροηλεκτρική ενέργεια) είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από τα κύματα του ωκεανού, τον άνεμο, τις παλίρροιες, την αλατότητα και τις διαφορές θερμοκρασίας. Η κίνηση των υδάτων στους ωκεανούς του πλανήτη δημιουργεί ένα τεράστιο απόθεμα κινητικής ενέργειας ή ενέργειας σε κίνηση. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται τα σημεία στα οποία υλοποιούνται έργα αξιοποίησης και μετατροπής της ενέργειας αυτής σε ηλεκτρισμό για την ηλεκτροδότηση σπιτιών, μεταφορών και βιομηχανιών.

Ωκεάνια ενέργεια - Τοποθεσίες δοκιμών

Η θαλάσσια ενέργεια (ενίοτε αναφερόμενη ως ωκεάνια ενέργεια ή θαλάσσια και υδροηλεκτρική ενέργεια) είναι η ενέργεια που μεταφέρεται από τα κύματα του ωκεανού, τον άνεμο, τις παλίρροιες, την αλατότητα και τις διαφορές θερμοκρασίας. Η κίνηση των υδάτων στους ωκεανούς του πλανήτη δημιουργεί ένα τεράστιο απόθεμα κινητικής ενέργειας ή ενέργειας σε κίνηση. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται τα σημεία στα οποία αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες για την αξιοποίηση και τη μετατροπή της ενέργειας αυτής σε ηλεκτρισμό για την ηλεκτροδότηση σπιτιών, μεταφορών και βιομηχανιών.

Ευρώπη

Ακτογραμμή

Ο ΕΟΠ - Ακτογραμμή είναι η περιοχή όπου η ξηρά συναντά τη θάλασσα ή τον ωκεανό. Αυτός ο χάρτης ακτογραμμής υψηλής λεπτομερειακής ανάλυσης, π.χ. κλίμακα χάρτη 1:100.000, για τη γεωγραφική Ευρώπη, δημιουργήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ). Τα δεδομένα λήφθηκαν από εικόνες δορυφόρων (π.χ. EUHYDRO και GSHHG). Απαιτήθηκαν λιγοστές μη αυτοματοποιημένες τροποποιήσεις για την εκπλήρωση των απαιτήσεων των οδηγιών της ΕΕ για τη φύση, της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα και της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική.

Γραμμές γεωγραφικού καννάβου

Γεωγραφικός κάνναβος είναι ένα εικονικό δίκτυο γραμμών που τοποθετείται πάνω στη γη, και χρησιμεύει ως σύστημα αναφοράς για τον εντοπισμό οποιουδήποτε σημείου πάνω στον πλανήτη. Οι κάθετες γραμμές αντιστοιχούν στο γεωγραφικό μήκος και οι οριζόντιες γραμμές στο γεωγραφικό πλάτος. Η τομή των δύο αυτών σημείων καθορίζει την ακριβή θέση. Οι γραμμές γεωγραφικού μήκους μετρούν μοίρες από την Ανατολή προς τη Δύση και είναι κάθετες μεταξύ του βόρειου και του νότιου πόλου. Οι γραμμές γεωγραφικού πλάτους μετρούν μοίρες από τον Βορρά προς τον Νότο, ενώ 0 μοίρες αντιστοιχούν ακριβώς στο μέσο μεταξύ του βόρειου και του νότιου πόλου.

Ονομασίες θαλασσών

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι ονομασίες και τα όρια των μεγαλύτερων ωκεανών και θαλασσών του πλανήτη, όπως έχουν καθοριστεί από τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό. (Έτος: 1953 - Όρια ωκεανών & θαλασσών, Ειδική έκδοση αριθ. 23)

Ονομασίες του υποθαλάσσιου ανάγλυφου

National Geospatial-Intelligence Agency - Στον πυθμένα του ωκεανού απαντούν σύνθετα και ποικίλα γεωγραφικά στοιχεία, τα οποία διαμορφώνονται λόγω τεκτονικών, ηφαιστειακών, διαβρωτικών και προσχωσιακών διαδικασιών και των αλληλεπιδράσεών τους. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι ονομασίες των υποθαλάσσιων στοιχείων ανάγλυφου (μεσωκεάνιες ράχες, τάφροι, υποθαλάσσια φαράγγια, θαλάσσια όρη κ.λπ.).

Σύνορα χωρών

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών.

Χώρες

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ. Για κάθε χώρα παρέχονται ορισμένες βασικές πληροφορίες όπως έκταση, πληθυσμός, πρωτεύουσα, σημαία ...

Θαλάσσια ζωή

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Acartia) την άνοιξη

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Acartia, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Acartia) το καλοκαίρι

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Acartia, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Acartia) το φθινόπωρο

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Acartia, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Acartia) τον χειμώνα

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Acartia, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Calanus finmarchicus) την άνοιξη

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Calanus finmarchicus, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Calanus finmarchicus) το καλοκαίρι

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Calanus finmarchicus, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Calanus finmarchicus) το φθινόπωρο

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Calanus finmarchicus, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Calanus finmarchicus) τον χειμώνα

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Calanus finmarchicus, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Temora longicornis) την άνοιξη

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Temora longicornis, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Temora longicornis) το καλοκαίρι

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Temora longicornis, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Temora longicornis) το φθινόπωρο

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Temora longicornis, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Αφθονία ζωοπλαγκτού (Temora longicornis) τον χειμώνα

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η αφθονία του είδους κωπηπόδων (ζωοπλαγκτού) Temora longicornis, στα ευρωπαϊκά ύδατα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα δεδομένα σχετικά με την αφθονία συλλέχθηκαν με τον καταγραφέα πλαγκτού σε αδιάλειπτη βάση (Continuous Plankton Recorder, CPR). Τα κωπήποδα είναι ένας τύπος ζωοπλαγκτού, ένα πλαγκτονικό καρκινοειδές που έχει μακρινή συγγένεια με τις γαρίδες και τα καβούρια. Τα μικροσκοπικά αυτά καρκινοειδή είναι συνήθως τα κυρίαρχα μέλη του ζωοπλαγκτού, και αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα μικρά ψάρια.

Παρατηρήσεις θαλάσσιων πτηνών

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι παρατηρήσεις θαλάσσιων πτηνών που διατίθενται στη βάση δεδομένων του ευρωπαϊκού συστήματος βιογεωγραφικών πληροφοριών των ωκεανών, [European Ocean Biogeographic Information System (EurOBIS)]. Ο ευρωπαϊκός κόμβος του διεθνούς συστήματος βιογεωγραφικών πληροφοριών των ωκεανών [Ocean Biogeographic Information System, (OBIS)] δημοσιεύει δεδομένα κατανομής σχετικά με τα θαλάσσια είδη, τα οποία συλλέγονται στα ευρωπαϊκά θαλάσσια ύδατα ή συλλέγονται από Ευρωπαίους ερευνητές που δραστηριοποιούνται εκτός των ευρωπαϊκών θαλάσσιων υδάτων.

Παρατηρούμενα θαλάσσια είδη ανά θαλάσσια περιοχή

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται ο αριθμός των ειδών και των παρατηρήσεων ανά θαλάσσια περιοχή βάσει στοιχείων που συλλέχθηκαν από το ευρωπαϊκό σύστημα βιογεωγραφικών πληροφοριών των ωκεανών, [European Ocean Biogeographic Information System (EurOBIS)]. Ο ευρωπαϊκός κόμβος του διεθνούς συστήματος βιογεωγραφικών πληροφοριών των ωκεανών [Ocean Biogeographic Information System, (OBIS)] δημοσιεύει δεδομένα κατανομής σχετικά με τα θαλάσσια είδη, τα οποία συλλέγονται στα ευρωπαϊκά θαλάσσια ύδατα ή συλλέγονται από Ευρωπαίους ερευνητές που δραστηριοποιούνται εκτός των ευρωπαϊκών θαλάσσιων υδάτων.

Θαλάσσιο βυθό

Άδειες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ανοικτή θάλασσα σε ισχύ

Οι υδρογονάνθρακες όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν πρωτογενή πηγή ενέργειας για την κοινωνία μας. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναζητούν αυτού του είδους τους υδρογονάνθρακες (εξερεύνηση) και τους εξορύσσουν (εκμετάλλευση) από στρώματα ιζημάτων που βρίσκονται βαθιά κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας ή την επιφάνεια της γης. Δεδομένου ότι οι υπεράκτιες ζώνες που περιέχουν υδρογονάνθρακες βρίσκονται υπό τον έλεγχο εθνικών κυβερνήσεων, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου χρειάζονται άδειες για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι ενεργές άδειες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ανοικτή θάλασσα στην περιοχή της Ευρώπης. Οι πληροφορίες είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και εναρμόνισης συνόλων δεδομένων που παρέχονται από διάφορες πηγές εντός και εκτός της ΕΕ και επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση.

Βυθισμένα τοπία

Στο παρελθόν, οι επαναλαμβανόμενες εποχές παγετώνων προκαλούσαν διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας κατά περισσότερο από 100 μέτρα. Ως αποτέλεσμα, πολλά από τα αρχαία τοπία, στα οποία ζούσαν οι πρόγονοί μας, έχουν βυθιστεί και δεν είναι ορατά. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται γνωστά τοπογραφικά και αρχαιολογικά χαρακτηριστικά των βυθισμένων αυτών τοπίων στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από το EMODnet geology, βάσει των εργασιών πολλών άλλων έργων όπως τα SPLASHCOS, SASMAP και MEDFLOOD.

Δεξαμενές υδρογονανθράκων

Οι υδρογονάνθρακες όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η άσφαλτος αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας στη σημερινή κοινωνία. Σχηματίζονται από την αποδόμηση οργανικού υλικού κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών σε παχιές ακολουθίες ιζημάτων, οι οποίες ονομάζονται δεξαμενές υδρογονανθράκων, βαθιά κάτω από την επιφάνεια της γης. Οι δεξαμενές αυτές περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ηπειρωτικές υφαλοκρηπίδες, στα ηπειρωτικά υφαλοπρανή, στα ηπειρωτικά ανυψώματα, και στις μικρές ωκεάνιες λεκάνες. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θέση και η μορφολογία των δεξαμενών υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης.

Εξόρυξη θαλάσσιων ιζημάτων

Τα ιζήματα στον θαλάσσιο βυθό, όπως η άμμος και το χαλίκι, αποτελούν χρήσιμα δομικά υλικά. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ακτών και για την προστασία τους από τη διάβρωση. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα σημεία στα οποία εξορύσσονται θαλάσσια ιζήματα, καθώς και η τελική χρήση των εξορυσσόμενων υλικών. Οι πληροφορίες είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και εναρμόνισης συνόλων δεδομένων που παρέχονται από διάφορες πηγές εντός και εκτός της ΕΕ και επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση.

Ιζήματα στον θαλάσσιο πυθμένα

Τα ιζήματα είναι συσσωρεύσεις σωματιδίων, όπως χαλίκι, άμμος και άργιλος, καθώς και οστράκων, κονδύλων και άλλου βιολογικού υλικού. Όταν τα ιζήματα αυτά θάβονται και συμπιέζονται, σχηματίζουν ιζηματογενή πετρώματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των ιζημάτων του θαλάσσιου βυθού σε διαφορετικά σημεία δειγματοληψίας.

Ισοβαθείς καμπύλες

Οι ισοβαθείς καμπύλες (δηλ. νοητές γραμμές σε έναν χάρτη που συνδέουν όλα τα σημεία που έχουν το ίδιος βάθος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) βασίζονται στο μέσο υποθαλάσσιο βάθος, που είναι το υποθαλάσσιο ισοδύναμο της τοπογραφίας. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι ισοβαθείς καμπύλες για τα ακόλουθα βάθη: 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 και 5000 μέτρα.

Λιθολογία του θαλάσσιου βυθού

Η λιθολογία των πετρωμάτων είναι η περιγραφή των φυσικών χαρακτηριστικών τους, όπως το χρώμα, η υφή, το μέγεθος των κόκκων ή η σύνθεση. Μπορεί να πρόκειται είτε για λεπτομερή περιγραφή των χαρακτηριστικών αυτών είτε για συνοπτική παρουσίαση του γενικότερου φυσικού χαρακτήρα του πετρώματος. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η λιθολογία των στρωμάτων πετρωμάτων του βυθού της θάλασσας στη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης.

Μέσο υποθαλάσσιο βάθος

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η βαθυμετρία, το μέσο βάθος της στήλης ύδατος, στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης με ανάλυση 1/16 λεπτού της μοίρας (~ 115 μέτρα), καθώς και η τοπογραφία των χερσαίων περιοχών. Ο βαθυμετρικός χάρτης καταρτίστηκε με βάση μεμονωμένες βαθυμετρικές έρευνες και σύνθετα ψηφιακά δεδομένα/μοντέλα εδάφους (Digital Terrain Data/Models, cDTM).

Ορυκτοί πόροι βαθέων υδάτων

Οι πολυμεταλλικοί κόνδυλοι ή κόνδυλοι μαγγανίου είναι συγκρίματα που σχηματίζονται στον πυθμένα της θάλασσας και περιέχουν πολλά πολύτιμα μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, νικέλιο, χαλκό και κοβάλτιο. Τα μέταλλα αυτά απαντούν επίσης σε αποθέσεις σουλφιδίων, συγκεντρώσεις θειούχων ορυκτών που σχηματίζουν σχεδόν ηφαιστειακούς πόρους στον πυθμένα της θάλασσας. Σε αυτόν τον χάρτη απεικονίζεται η παρουσία των ορυκτών αυτών πόρων βαθέων υδάτων σε διαφορετικά σημεία δειγματοληψίας.

Περιοχές βυθοκόρησης

Η βυθοκόρηση είναι μια εργασία εκσκαφής που εκτελείται συνήθως υποβρυχίως, σε αβαθείς θάλασσες ή περιοχές γλυκών υδάτων με σκοπό τη συλλογή και τη μετατόπιση ιζημάτων του πυθμένα για τη διεύρυνση και/ή την εμβάθυνση λιμένων και οδών ναυσιπλοΐας, την αναμόρφωση της ακτογραμμής ή την προστασία από τη διάβρωση και τις πλημμύρες. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα σημεία στα οποία πραγματοποιούνται εργασίες βυθοκόρησης καθώς και ο σκοπός τους. Οι πληροφορίες είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και εναρμόνισης συνόλων δεδομένων που παρασχέθηκαν από διάφορες πηγές από ολόκληρη την ΕΕ.

Ρυθμός συσσώρευσης ιζημάτων στον θαλάσσιο πυθμένα

Τα ιζήματα είναι συσσωρεύσεις σωματιδίων, όπως χαλίκι, άμμος και άργιλος, καθώς και οστράκων, κονδύλων και άλλου βιολογικού υλικού. Ο ρυθμός με τον οποίο τα ιζήματα αυτά συσσωρεύονται στον θαλάσσιο πυθμένα παρουσιάζει μεγάλες διαφορές ανάλογα με την τοποθεσία, καθώς είναι υψηλότερος κοντά στις εκβολές των ποταμών και χαμηλότερος στον βαθύ πυθμένα της θάλασσας. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι ρυθμοί συσσώρευσης ιζημάτων στον θαλάσσιο πυθμένα σε διαφορετικά σημεία της θαλάσσιας περιοχής της Ευρώπης. Οι ρυθμοί καθορίστηκαν με χρονολόγηση του ιζήματος ή εκτιμήθηκαν από ακουστικά σεισμικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με τον πυρήνα του ιζήματος.

Στρωματογραφία θαλάσσιου βυθού

Στρωματογραφία είναι η περιγραφή των διαδοχικών στρωμάτων πετρωμάτων που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου. Με βάση τη στρωματογραφία της γης, οι γεωλόγοι έχουν διαιρέσει την ιστορία της σε ένα σύστημα ιεραρχημένων χρονικών περιόδων γνωστό ως Γεωλογική Χρονολογική Κλίμακα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η γεωλογική ηλικία των στρωμάτων πετρωμάτων του βυθού της θάλασσας στη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης.

Τεκτονικές γραμμές

Η τεκτονική περιγράφει τη δομή και την κίνηση του φλοιού της γης και εξηγεί πολλές γεωλογικές διεργασίες όπως η ορογένεση, η ηφαιστειότητα και οι σεισμοί. Τα τεκτονικά ρήγματα είναι ρωγμές που χωρίζουν σε μέρη τον φλοιό της γης τα οποία κινούνται το ένα σε σχέση με το άλλο. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται τα τεκτονικά ρήγματα στη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης.

Υπεράκτιες γεωτρήσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων

Οι υδρογονάνθρακες όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν πρωτογενή πηγή ενέργειας για την κοινωνία μας. Αυτοί οι υδρογονάνθρακες εξορύσσονται από στρώματα ιζημάτων που βρίσκονται βαθιά κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας ή την επιφάνεια της γης μέσω γεωτρήσεων. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα σημεία και η κατάσταση λειτουργίας των υπεράκτιων γεωτρήσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ευρώπης. Οι πληροφορίες είναι το αποτέλεσμα της συγκέντρωσης και εναρμόνισης συνόλων δεδομένων που παρέχονται από διάφορες πηγές από ολόκληρη την ΕΕ καθώς και από τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μαυροβούνιο και επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση.

Υποθαλάσσια ηφαίστεια

Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι υποθαλάσσιοι πόροι ή σχισμές στην επιφάνεια της γης από όπου μπορεί να εκτοξευθεί μάγμα. Μεγάλος αριθμός υποθαλάσσιων ηφαιστείων βρίσκεται κοντά σε περιοχές που παρατηρείται κίνηση των τεκτονικών πλακών. Παρότι τα περισσότερα υποθαλάσσια ηφαίστεια βρίσκονται στα βάθη των ωκεανών και των θαλασσών, υπάρχουν ωστόσο ορισμένα σε αβαθή ύδατα, και από αυτά μπορεί να εκλυθεί υλικό στην ατμόσφαιρα στο πλαίσιο ενδεχόμενης έκρηξης. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θέση και η μορφολογία των υποθαλάσσιων ηφαιστείων στη θαλάσσια περιοχή της Ευρώπης.

Υποθαλάσσιες εκπομπές υγρών

Τα ιζήματα και τα στρώματα πετρωμάτων κάτω από τον θαλάσσιο βυθό περιέχουν νερό καθώς και άλλα υγρά όπως πετρέλαιο, μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και αέρια που προκύπτουν από την αποδόμηση οργανικού υλικού. Τα εν λόγω υποθαλάσσια υγρά βρίσκονται υπό υψηλή πίεση, με αποτέλεσμα να μετακινούνται προς τον θαλάσσιο βυθό μέσω ρωγμών και σχισμών. Όταν τα υγρά φτάσουν στον πυθμένα της θάλασσας, διαρρέουν στη στήλη ύδατος στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ονομάζεται εκπομπή υγρών. Εάν αναμειχθούν ιζήματα με αυτά τα υγρά σχηματίζεται ιλύς υψηλής πίεσης η οποία μπορεί να εκραγεί στον θαλάσσιο βυθό δημιουργώντας ένα ηφαίστειο λάσπης. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θέση των εν λόγω σημείων εκπομπής υγρών και των ηφαιστείων λάσπης μη ηφαιστειακής προέλευσης. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν από διάφορα εθνικά και περιφερειακά έργα χαρτογράφησης και με βάση τη βιβλιογραφία.

Υποθαλάσσιες κατολισθήσεις

Κατολισθήσεις είναι μετακινήσεις εδάφους, όπως πτώσεις βράχων, χιονοστιβάδες, βαθιές αστοχίες πρανών και αβαθείς ροές κορημάτων. Οι κατολισθήσεις μπορούν επίσης να συμβούν υποθαλάσσια και στην περίπτωση αυτή ονομάζονται υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Στον χάρτη παρουσιάζονται τα διαφορετικά είδη υποθαλάσσιων κατολισθήσεων που εντοπίζονται στον βυθό της θάλασσας ή έχουν θαφτεί κάτω από αυτόν και σε επιφανειακές εμφανίσεις στρωμάτων. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν στο πλαίσιο διαφόρων εθνικών και περιφερειακών έργων χαρτογράφησης και με βάση τη βιβλιογραφία.

Υποστρώματα του θαλάσσιου πυθμένα

Τα ιζήματα είναι συσσωρεύσεις σωματιδίων όπως το χαλίκι, η άμμος και η λάσπη. Όταν τα ιζήματα αυτά θάβονται και συμπιέζονται, σχηματίζουν ιζηματογενή πετρώματα. Το είδος του ιζήματος που καλύπτει τον θαλάσσιο βυθό αποκαλείται υπόστρωμα θαλάσσιου πυθμένα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται το υπόστρωμα του θαλάσσιου πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής της Ευρώπης σε κλίμακα 1: 250 000 και περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες υποστρώματος θαλάσσιου πυθμένα σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης του Folk καθώς και μία πρόσθετη κατηγορία για τoυς βράχους και τις κροκάλες.

Κλιματική αλλαγή

Περιφερειακή τάση μέσης παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας

Η περιφερειακή τάση της μέσης παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας (χιλιοστόμετρα ανά έτος) παρέχεται από την υπηρεσία παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος (Copernicus). Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται ως αποτέλεσμα της θέρμανσης των ωκεανών και της απώλειας μάζας πάγου από την ξηρά. Το νερό, όταν θερμαίνεται, διαστέλλεται και περίπου το 30% της σύγχρονης ανόδου της μέσης παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε τούτη τη θερμική διαστολή. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τους ανθρώπινους πληθυσμούς σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, καθώς και τα φυσικά περιβάλλοντα, όπως τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Η χρονολογική σειρά δείχνει ότι η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 8cm από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό 3,3mm ετησίως. Νέοι υπολογισμοί δείχνουν ότι η μέση παγκόσμια άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται, με τον ρυθμό αυτόν να αυξάνεται κατά 0,12 ±0,073mm ετησίως.

Η στάθμη της θάλασσας δεν αυξάνεται ομοιογενώς και, ως εκ τούτου, ορισμένες περιφέρειες απειλούνται περισσότερο από άλλες. Ο χάρτης απεικονίζει τη χωρική κατανομή των τάσεων της στάθμης της θάλασσας από το 1993. Βάσει των στοιχείων του χάρτη, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει όσον αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των ωκεανών παγκοσμίως, ωστόσο καταγράφονται διακυμάνσεις μεγάλης κλίμακας σε περιφέρειες όπως ο δυτικός τροπικός Ειρηνικός Ωκεανός, όπου το εύρος της ανόδου φτάνει έως και τα +8mm/έτος. Στον τομέα αυτό, οι περιφερειακές τάσεις οφείλονται κυρίως στη θερμική διαστολή. Η περιφερειακή αβεβαιότητα ως προς την τάση της στάθμης της θάλασσας είναι της τάξης των 2-3mm/έτος, με τιμές χαμηλότερες από 0,5mm/έτος ή έως 5,0mm/έτος ανάλογα με την περιοχή.

Αυτός ο δείκτης παρακολούθησης της στάθμης της θάλασσας προέρχεται από τον χρόνο καθυστέρησης του DUACS (έκδοση DT-2018). Τα προϊόντα αυτά διανέμονται από την υπηρεσία του Copernicus για την κλιματική αλλαγή και διατίθενται επίσης στον κατάλογο της υπηρεσίας παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Copernicus.

Περιφερειακή τάση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας

Η περιφερειακή τάση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας [σε βαθμούς Κελσίου (°C) ανά έτος] παρέχεται από την υπηρεσία παρακολούθησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Copernicus. H θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας αποτελεί μία από τις βασικές κλιματικές μεταβλητές, όπως ορίζονται από το πλανητικό σύστημα κλιματικών παρατηρήσεων, και είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση και τον χαρακτηρισμό της κατάστασης του παγκόσμιου κλίματος.

Η χρονοσειρά δείχνει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 0,3°C από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και εξακολουθεί να αυξάνεται με πρωτοφανή ρυθμό 0,014 ±0,001°C ετησίως. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρατηρήσαμε τις θερμότερες θερμοκρασίες της επιφάνειας των ωκεανών από την έναρξη των καταγραφών.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας δεν αυξάνεται ομοιογενώς και, ως εκ τούτου, ορισμένες περιοχές απειλούνται περισσότερο από άλλες. Ο χάρτης απεικονίζει τη χωρική κατανομή των μέσων τάσεων της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον παγκόσμιο ωκεανό από το 1993. Φαίνεται ότι σημειώνεται αύξηση της θερμοκρασίας στη συντριπτική πλειονότητα του πλανήτη μεταξύ του 1993 και του 2018. Μία από τις εξαιρέσεις από την τάση αυτή είναι ο Βόρειος Ατλαντικός, ιδίως η περιοχή νοτίως της Γροιλανδίας, όπου παρατηρείται τάση ψύξης.

Αυτός ο δείκτης παρακολούθησης της θερμοκρασίας των ωκεανών στην επιφάνεια της θάλασσας βασίζεται σε καθημερινές αναλύσεις της παγκόσμιας κλιματικής θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας (SST), που εκπονήθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ), από την πρωτοβουλία SST για την κλιματική αλλαγή (CCI) και από την υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή του Copernicus (C3S) και διατίθεται από τον κατάλογο της υπηρεσίας παρακολούθησης θαλάσσιου περιβάλλοντος του Copernicus.

Μεταφορές

Διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) για την ηλεκτρική ενέργεια. Η στρατηγική για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) εστιάζεται στη σύνδεση των ενεργειακών υποδομών των χωρών της ΕΕ. Τα ΔΕΔ-Ε αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο για την επίτευξη του συνόλου των στόχων ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενισχύουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και προστατεύουν το περιβάλλον.

Θαλάσσιες αρτηρίες

Σε αυτόν τον χάρτη απεικονίζονται οι ευρωπαϊκές θαλάσσιες αρτηρίες. Οι θαλάσσιες αρτηρίες έχουν ως στόχο την προώθηση πράσινων, βιώσιμων, ελκυστικών και αποτελεσματικών θαλάσσιων μεταφορών, ενσωματωμένων σε ολόκληρη την αλυσίδα μεταφορών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανάπτυξη των θαλάσσιων αρτηριών ως πραγματικής ανταγωνιστικής εναλλακτικής επιλογής αντί των χερσαίων μεταφορών. Η εφαρμογή τους αναμένεται να συμβάλει στην εκ νέου εξισορρόπηση του συστήματος μεταφορών της ΕΕ.

Κίνηση εμπορευμάτων ανά λιμένα

Οι λιμένες της Ευρώπης είναι πύλες ζωτικής σημασίας, καθώς συνδέουν τους διαδρόμους μεταφορών της με τον υπόλοιπο κόσμο. Το 74% των αγαθών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρώπη μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Σε αυτόν τον χάρτη απεικονίζεται το συνολικό μεικτό βάρος* των εμπορευμάτων που μεταφέρονται προς και από κάθε λιμένα. (*Το συνολικό μεικτό βάρος των εμπορευμάτων καλύπτει επίσης τη συσκευασία και το όχημα στο οποίο μεταφέρονται τα εμπορεύματα)

Κίνηση επιβατών ανά λιμένα

Οι λιμένες της Ευρώπης είναι πύλες ζωτικής σημασίας, καθώς συνδέουν τους διαδρόμους μεταφορών της με τον υπόλοιπο κόσμο. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 400 εκατομμύρια επιβάτες επιβιβάζονται και αποβιβάζονται σε πλοία στους ευρωπαϊκούς λιμένες. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η κίνηση επιβατών ανά λιμένα.

Κύριοι λιμένες (θέσεις)

Οι λιμένες της Ευρώπης είναι πύλες ζωτικής σημασίας, καθώς συνδέουν τους διαδρόμους μεταφορών της με τον υπόλοιπο κόσμο. Το 74% των αγαθών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρώπη μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Οι λιμένες δεν είναι όμως σημαντικοί μόνο για τη μεταφορά αγαθών, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα ενεργειακούς κόμβους για συμβατικές και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Επιπλέον, οι λιμένες παράγουν απασχόληση και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 400 εκατομμύρια επιβάτες επιβιβάζονται και αποβιβάζονται σε πλοία στους ευρωπαϊκούς λιμένες. Σε αυτόν τον χάρτη παρέχονται οι θέσεις των κύριων λιμένων της ΕΕ. Ο χάρτης προέκυψε από τη συγκέντρωση και την εναρμόνιση συνόλων δεδομένων που παρασχέθηκαν από τη EUROSTAT για τους λιμένες των κρατών μελών της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία.

Κύριοι λιμένες (κίνηση εμπορευμάτων)

Οι λιμένες της Ευρώπης είναι πύλες ζωτικής σημασίας, καθώς συνδέουν τους διαδρόμους μεταφορών της με τον υπόλοιπο κόσμο. Το 74% των αγαθών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρώπη μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η κίνηση εμπορευμάτων στους κύριους λιμένες της ΕΕ. Τα δεδομένα αναφέρονται σε χιλιάδες τόνους ανά είδος φορτίου και κατεύθυνση.

Κύριοι λιμένες (κίνηση επιβατών)

Οι λιμένες της Ευρώπης είναι πύλες ζωτικής σημασίας, καθώς συνδέουν τους διαδρόμους μεταφορών της με τον υπόλοιπο κόσμο. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 400 εκατομμύρια επιβάτες επιβιβάζονται και αποβιβάζονται σε πλοία στους ευρωπαϊκούς λιμένες. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η κίνηση επιβατών στους κύριους λιμένες της ΕΕ. Τα δεδομένα αναφέρονται σε χιλιάδες επιβάτες (εξαιρουμένων των επιβατών σε κρουαζιερόπλοια) ανά κατεύθυνση και είδος κίνησης.

Κύριοι λιμένες (κίνηση σκαφών)

Οι λιμένες της Ευρώπης είναι πύλες ζωτικής σημασίας, καθώς συνδέουν τους διαδρόμους μεταφορών της με τον υπόλοιπο κόσμο. Το 74% των αγαθών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρώπη μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Οι λιμένες δεν είναι όμως σημαντικοί μόνο για τη μεταφορά αγαθών, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα ενεργειακούς κόμβους για συμβατικές και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Επιπλέον, οι λιμένες παράγουν απασχόληση και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 400 εκατομμύρια επιβάτες επιβιβάζονται και αποβιβάζονται σε πλοία στους ευρωπαϊκούς λιμένες. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η κίνηση σκαφών στους κύριους λιμένες της ΕΕ.

Λιμένες

Οι λιμένες της Ευρώπης είναι πύλες ζωτικής σημασίας, καθώς συνδέουν τους διαδρόμους μεταφορών της με τον υπόλοιπο κόσμο. Το 74% των αγαθών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την Ευρώπη μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Οι λιμένες δεν είναι όμως σημαντικοί μόνο για τη μεταφορά αγαθών, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα ενεργειακούς κόμβους για συμβατικές και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Επιπλέον, οι λιμένες παράγουν απασχόληση και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 400 εκατομμύρια επιβάτες επιβιβάζονται και αποβιβάζονται σε πλοία στους ευρωπαϊκούς λιμένες. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι ευρωπαϊκοί λιμένες που παρατίθενται στον κατάλογο του κώδικα των Ηνωμένων Εθνών για τους τόπους εμπορίου και μεταφορών.

Μεταφορές - πόλεις και μεγαλουπόλεις

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η εξέλιξη του αριθμού των ταξινομημένων επιβατικών οχημάτων ανά χιλιάδα πληθυσμού σε πόλεις και μεγαλουπόλεις που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. Ο δείκτης προκύπτει από τις μεταβλητές που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα, και τα δεδομένα σχετικά με τις ευρωπαϊκές πόλεις συλλέχθηκαν με σκοπό τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη στήριξη της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, τη συνεισφορά στον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών, τη διευκόλυνση της συγκριτικής αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική εντός των πόλεων και στις γύρω περιοχές.
(2000-2018)

Πορθμειακές συνδέσεις

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται όλες οι σημαντικές τακτικές διεθνείς πορθμειακές συνδέσεις και όλες οι εθνικές πορθμειακές συνδέσεις που έχουν κεντρική σημασία για τη σύνδεση του οδικού ή του σιδηροδρομικού δικτύου.

Πυκνότητα σκαφών (άγνωστοι τύποι)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: άγνωστο. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (αλιευτικά σκάφη)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: αλιευτικό. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (άλλα)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: άλλο. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (βυθοκόροι ή σκάφη υποβρύχιων δραστηριοτήτων)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: βυθοκόροι ή σκάφη υποβρύχιων δραστηριοτήτων. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (δεξαμενόπλοια)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: δεξαμενόπλοια. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (επιβατηγά)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: επιβατηγά. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (ιστιοφόρα)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: ιστιοφόρα. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (όλα)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities. Ο χάρτης αποκαλύπτει τις βασικές διαδρομές μεταφορών, τις περιοχές αλιείας και τα υπεράκτια εργοτάξια κατασκευών. Ο Ευρωπαϊκός Άτλας των Θαλασσών περιλαμβάνει επίσης χάρτες πυκνότητας σκαφών για κάθε τύπο σκάφους (π.χ. φορτηγά πλοία, αλιευτικά σκάφη, βυθοκόροι και σκάφη υποβρύχιων δραστηριοτήτων και άλλα) οι οποίοι σας παρέχουν τη δυνατότητα να δείτε πού πραγματοποιούνται οι διαφορετικές αυτές δραστηριότητες.

Πυκνότητα σκαφών (ρυμουλκά σκάφη)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: ρυμουλκά σκάφη. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (σκάφη αναψυχής)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: σκάφος αναψυχής, Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (στρατιωτικά σκάφη και σκάφη των αρχών επιβολής του νόμου)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: στρατιωτική σκάφη και σκάφη των αρχών επιβολής του νόμου. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (ταχύπλοα σκάφη)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: ταχύπλοο σκάφος. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (υπηρεσιών)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: υπηρεσιών. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Πυκνότητα σκαφών (φορτηγά)

Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θαλάσσια κυκλοφορία στις ευρωπαϊκές θάλασσες το 2021 για τον ακόλουθο τύπο σκάφους: φορτηγά. Η πυκνότητα σκαφών εκφράζεται ως ο αριθμός των ωρών ανά μήνα κατά τις οποίες τα πλοία βρίσκονταν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο χάρτης καταρτίστηκε με βάση ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από μηνύματα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic Identification System, AIS) τα οποία περιέχουν τις θέσεις των πομποδεκτών των σκαφών. Αυτό έγινε με τη χρήση καινοτόμου ροής εργασιών για ανάλυση μαζικών δεδομένων που αναπτύχθηκε από το EMODnet Human Activities.

Χάρτης πυκνότητας της θαλάσσιας κυκλοφορίας

MarineTraffic.com - Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αποτελούν σημαντικό κόμβο θαλάσσιας κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία πραγματοποιείται η κυκλοφορία σκαφών είναι καίριας σημασίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (π.χ. για υπεράκτια πάρκα αιολικής ενέργειας, υποθαλάσσια καλώδια και υποθαλάσσιους αγωγούς) καθώς και για την αξιολόγηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. αλιεία, υπεράκτιες κατασκευές) στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται συγκεντρωτικά δεδομένα σχετικά με θέσεις πλοίων τα οποία συλλέχθηκαν για να διευκολυνθεί η δημιουργία χαρτών πυκνότητας ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει μια εικόνα των πλέον χρησιμοποιούμενων θαλάσσιων διαδρομών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οικότοποι του θαλάσσιου βυθού

Κατανομή του είδους Ποσειδωνία η ωκεάνιος (είδος θαλάσσιας βλάστησης)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή του είδους θαλάσσιας βλάστησης Ποσειδωνία η ωκεάνιος (Posidonia oceanica), το οποίο είναι ενδημικό της Μεσογείου. Σχηματίζει μεγάλα υποθαλάσσια λιβάδια που αποτελούν σημαντικό τμήμα του οικοσυστήματος. Ο καρπός του πλέει ελεύθερα και είναι γνωστός στην Ιταλία ως «η ελιά της θάλασσας» (l'oliva di mare). Μπάλες που σχηματίζονται από το ινώδες υλικό του φυλλώματός του, γνωστές ως «μπάλες του Ποσειδώνα», ξεβράζονται στις κοντινές ακτές.

Κοραλλιογενείς οικότοποι

Αυτός ο χάρτης απεικονίζει χωρικές κατανομές κοραλλιογενών σχηματισμών και εκτάσεων θαλάσσιου βυθού με ασβεστοφύκη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτές οι βιοδομήσεις είναι χαρακτηριστικά υποθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, τα οποία αποτελούνται από πλαίσια κοραλλιογενών φυκών που αναπτύσσονται σε συνθήκες χαμηλού φωτός. Είναι το αποτέλεσμα των οικοδομικών δραστηριοτήτων φυκών και ζώων που αντισταθμίζονται από φυσικές, καθώς και βιολογικές, διαβρωτικές διεργασίες. Λόγω της έκτασης, της βιοποικιλότητας και της παραγωγής τους, οι οικότοποι κοραλλιογενών υφάλων και ασβεστοφυκών συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικοί τόσο για την αλιεία όσο και για τη φυσική δέσμευση του άνθρακα.

Οικότοποι ασβεστοφυκών

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται χωρικές κατανομές εκτάσεων θαλάσσιου βυθού με ασβεστοφύκη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτές οι βιοδομήσεις είναι χαρακτηριστικά υποθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, τα οποία αποτελούνται από πλαίσια κοραλλιογενών φυκών που αναπτύσσονται σε συνθήκες χαμηλού φωτός. Είναι το αποτέλεσμα των οικοδομικών δραστηριοτήτων φυκών και ζώων που αντισταθμίζονται από φυσικές, καθώς και βιολογικές, διαβρωτικές διεργασίες. Λόγω της έκτασης, της βιοποικιλότητας και της παραγωγής τους, οι οικότοποι ασβεστοφυκών συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικοί τόσο για την αλιεία όσο και για τον έλεγχο του διοξειδίου του άνθρακα.

Περιγραφικές παράμετροι οικοτόπων - Βιολογικές ζώνες

Σε αυτούς τους χάρτες παρουσιάζονται οι ταξινομημένες βιολογικές ζώνες όλων των ευρωπαϊκών υδάτων που χρησιμοποιούνται στο ευρείας κλίμακας μοντέλο οικοτόπων του θαλάσσιου βυθού του EMODnet (EUSeaMap) . Πρόκειται για μία από τις διάφορες παραμέτρους περιγραφής οικοτόπων που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του τελικού τύπου οικοτόπου. Οι βιολογικές ζώνες καθορίζονται με χρήση διαφόρων φυσικών μεταβλητών και υποκατάστατων μεταβλητών.

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο της ιππόγλωσσας Γροιλανδίας

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου της ιππόγλωσσας Γροιλανδίας (Reinhardtius hippoglossoides) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο του γάδου

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου του γάδου (Gadus morhua) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο του γρεναδιέρου των βράχων

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου του γρεναδιέρου των βράχων (Coryphaenoides rupestris) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο του θαλάσσιου κοραλλιού «βεντάλια»

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου του θαλάσσιου κοραλλιού «βεντάλια» (Acanthogorgia armata) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο του καλκανιού Καναδά

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου της αμερικανικής χωματίδας (Hippoglossoides platessoides) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο του κοραλλιού Desmophyllum dianthus

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου του θαλάσσιου κοραλλιού Desmophyllum dianthus στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο του κοραλλιού bubblegum

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου του κοραλλιού "τσιχλόφουσκα" (Paragorgia arborea) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο του κοραλλιού μπαμπού μπονσάι

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου του κοραλλιού μπαμπού μπονσάι (Acanella arbuscula) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά, είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας, ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο του λειψού

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου του λειψού (Helicolenus dactylopterus) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο του λευκού κοραλλιού

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου του λευκού κοραλλιού (Madrepora oculata) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο του λευκού πετρώδους κοραλλιού

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου του λευκού πετρώδους κοραλλιού (Lophelia pertusa) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον οικότοπο των κοκκινόψαρων του βυθού

Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται ότι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το περιβάλλον του θαλάσσιου βυθού, όπως οξίνιση των θαλάσσιων υδάτων, θέρμανση, απώλεια οξυγόνου και μειωμένη διαθεσιμότητα τροφής στον θαλάσσιο βυθό. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να απειλήσουν πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που παρέχουν. Ο χάρτης απεικονίζει την προβλεπόμενη απώλεια, διατήρηση (καταφύγια) και ενίσχυση του οικοτόπου των κοκκινόψαρων του βυθού (Sebastes mentella) στο μέλλον (2081-2100) σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Ταξινόμηση οικοτόπων κατά EUNIS 2019

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται χάρτης προβλέψεων για τους οικοτόπους του θαλάσσιου βυθού κατά EUNIS για τις ευρωπαϊκές θάλασσες. Ο χάρτης ακολουθεί το σύστημα ταξινόμησης EUNIS 2007-11-κατά περίπτωση, και χρησιμοποιεί τις πλέον αναλυτικές ταξινομήσεις που προβλέπονται από το μοντέλο. Η ταξινόμηση οικοτόπων κατά EUNIS είναι ένα ολοκληρωμένο πανευρωπαϊκό σύστημα που διευκολύνει την εναρμονισμένη περιγραφή και συλλογή δεδομένων από ολόκληρη την Ευρώπη μέσω της χρήσης κριτηρίων για τον προσδιορισμό των οικοτόπων. Η ταξινόμηση έχει εμπλουτιστεί από πρόσθετους οικοτόπους στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται κατάλληλος οικότοπος κατά EUNIS ή που δεν υπάρχουν δεδομένα. Το μοντέλο περιλαμβάνει αποκλειστικά την υποπαράλια ζώνη· λόγω της υψηλής ποικιλομορφίας της παράλιας ζώνης, της έλλειψης αναλυτικών δεδομένων υποστρώματος και της ανάλυσης του μοντέλου, είναι δύσκολη η πρόβλεψη των παράλιων οικοτόπων σε αυτήν την κλίμακα.

Χάρτης προβλέψεων οικοτόπων (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική)

Αυτός ο χάρτης απεικονίζει τον χάρτη προβλέψεων για τους οικοτόπους του θαλάσσιου βυθού για τις ευρωπαϊκές θάλασσες. Ο χάρτης δημιουργήθηκε βάσει των ταξινομημένων περιγραφικών παραμέτρων των οικοτόπων που χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του τελικού οικοτόπου. Ακολουθεί το σύστημα ταξινόμησης των κυριότερων οικοτόπων της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική, κατά περίπτωση, αθροίζοντας τα αποτελέσματα του μοντέλου όπου είναι αναγκαίο. Η οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική εκδόθηκε στις 17 Ιουνίου 2008 και έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οργανισμοί και συμβούλια

Γνωμοδοτικά Συμβούλια

Τα γνωμοδοτικά συμβούλια (ΓΣ) είναι οργανώσεις ενδιαφερομένων που παρέχουν στην Επιτροπή και στις χώρες της ΕΕ γνωμοδοτήσεις σε θέματα διαχείρισης της αλιείας. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές μπορούν να περιέχουν συμβουλές για θέματα διατήρησης, για κοινωνικοοικονομικές πτυχές της διαχείρισης καθώς και για θέματα απλούστευσης κανόνων. Τα συμβούλια γνωμοδοτούν στο πλαίσιο της περιφερειοποίησης και θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν στη συγκέντρωση δεδομένων για τη διαχείριση της αλιείας και τα μέτρα διατήρησης. Τα γνωμοδοτικά συμβούλια απαρτίζονται από εκπροσώπους του κλάδου και άλλων ενδιαφερόμενων ομάδων. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι περιοχές που καλύπτονται από ορισμένα γνωμοδοτικά συμβούλια (ΓΣ):

Οργανώσεις παραγωγών

Οι οργανώσεις παραγωγών είναι επίσημα αναγνωρισμένοι φορείς που συγκροτούνται από παραγωγούς στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Είναι αρμόδιες για την καθημερινή διαχείριση της αλιείας και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της κοινής αλιευτικής πολιτικής και της κοινής οργάνωσης των αγορών, καθώς:
  • στρέφουν τους παραγωγούς προς την κατεύθυνση της βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, ιδίως μέσω της συλλογικής διαχείρισης των δραστηριοτήτων των μελών τους
  • βοηθούν τα μέλη τους να εξασφαλίζουν την αντιστοίχιση της προσφοράς τους με τη ζήτηση στην αγορά, και
  • τα στηρίζουν στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περισσότερες από 200 οργανώσεις παραγωγών. Για την επίτευξη των στόχων της κοινής οργάνωσης των αγορών, μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για να κατευθύνουν την προσφορά και την εμπορία των προϊόντων των μελών τους, να προωθούν τα προϊόντα μέσω συστημάτων πιστοποίησης, σφραγίδων ποιότητας, γεωγραφικών ενδείξεων κ.λπ. Μπορούν επίσης να προάγουν την επαγγελματική κατάρτιση και τη χρήση των ΤΠΕ, καθώς και να καταβάλλουν προσπάθειες για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων αλιείας ή υδατοκαλλιέργειας των μελών τους. Σε αυτόν τον χάρτη προσδιορίζονται τα σημεία στα οποία βρίσκονται οργανώσεις παραγωγών.

Περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης της αλιείας (άκρως μεταναστευτικά είδη)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ) οι οποίες διαχειρίζονται ιχθυαποθέματα ανά γεωγραφική περιοχή. Οι ΠΟΔΑ είναι διεθνείς οργανισμοί που θεσπίζουν δεσμευτικά μέτρα για τη διατήρηση και τη βιώσιμη διαχείριση των άκρως μεταναστευτικών ή αλληλοεπικαλυπτόμενων ειδών ιχθύων. Οι ΠΟΔΑ καλύπτουν την πλειονότητα των θαλασσών του πλανήτη. Σε γενικές γραμμές, διαιρούνται σε ΠΟΔΑ που επικεντρώνονται μόνο στη διαχείριση των άκρως μεταναστευτικών αποθεμάτων ιχθύων, ιδίως του τόνου και των τονοειδών (« ΠΟΔΑ για την αλιεία τόνου») και σε ΠΟΔΑ που διαχειρίζονται άλλους αλιευτικούς πόρους (π.χ. πελαγικούς ή βενθοπελαγικούς), σε μια πιο συγκεκριμένη περιοχή, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη. Οι οργανώσεις συγκροτούνται από χώρες με αλιευτικά συμφέροντα στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και στα παράκτια κράτη. Οι ΠΟΔΑ έχουν την εξουσία να θεσπίζουν διάφορους κανόνες για τη διαχείριση της αλιείας. Χρησιμοποιούν εργαλεία διαχείρισης, όπως όρια αλιευμάτων (ποσόστωση), τεχνικά μέτρα, χωρικούς και/ή χρονικούς περιορισμούς, καθώς και δραστηριότητες παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες. Οι ΠΟΔΑ λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις επιστημονικές συμβουλές που παρέχουν οι αντίστοιχοι επιστημονικοί φορείς τους και επανεξετάζουν τακτικά τη συμμόρφωση των μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή, διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε 10 οργανώσεις που ασχολούνται με άλλα είδη πλην του τόνου. Κάντε κλικ στις ΠΟΔΑ στον χάρτη για να αποκτήσετε πρόσβαση στους δικτυακούς τόπους τους.

Περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης της αλιείας (λιγότερο μεταναστευτικά είδη)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ) οι οποίες διαχειρίζονται ιχθυαποθέματα ανά γεωγραφική περιοχή. Οι ΠΟΔΑ είναι διεθνείς οργανισμοί που θεσπίζουν δεσμευτικά μέτρα για τη διατήρηση και τη βιώσιμη διαχείριση των άκρως μεταναστευτικών ή αλληλοεπικαλυπτόμενων ειδών ιχθύων. Οι ΠΟΔΑ καλύπτουν την πλειονότητα των θαλασσών του πλανήτη. Σε γενικές γραμμές, διαιρούνται σε ΠΟΔΑ που επικεντρώνονται μόνο στη διαχείριση των άκρως μεταναστευτικών αποθεμάτων ιχθύων, ιδίως του τόνου και των τονοειδών (« ΠΟΔΑ για την αλιεία τόνου») και σε ΠΟΔΑ που διαχειρίζονται άλλους αλιευτικούς πόρους (π.χ. πελαγικούς ή βενθοπελαγικούς), σε μια πιο συγκεκριμένη περιοχή, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη. Οι οργανώσεις συγκροτούνται από χώρες με αλιευτικά συμφέροντα στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και στα παράκτια κράτη. Οι ΠΟΔΑ έχουν την εξουσία να θεσπίζουν διάφορους κανόνες για τη διαχείριση της αλιείας. Χρησιμοποιούν εργαλεία διαχείρισης, όπως όρια αλιευμάτων (ποσόστωση), τεχνικά μέτρα, χωρικούς και/ή χρονικούς περιορισμούς, καθώς και δραστηριότητες παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανόνες. Οι ΠΟΔΑ λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις επιστημονικές συμβουλές που παρέχουν οι αντίστοιχοι επιστημονικοί φορείς τους και επανεξετάζουν τακτικά τη συμμόρφωση των μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή, διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε 10 οργανώσεις που ασχολούνται με άλλα είδη πλην του τόνου. Κάντε κλικ στις ΠΟΔΑ στον χάρτη για να αποκτήσετε πρόσβαση στους δικτυακούς τόπους τους.

Παραγωγή φυκών

Εγκαταστάσεις παραγωγής μακροφυκών

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής μακροφυκών ανά μέθοδο παραγωγής (χερσαία, υπεράκτια και παράκτια υδατοκαλλιέργεια ή συγκομιδή). Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν στις ακόλουθες χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Σουηδία. Τα μακροφύκη, κοινώς γνωστά ως φύκια της θάλασσας, αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής των πολιτών της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και αιώνες. Σήμερα, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και στην Ευρώπη όχι μόνο ως τρόφιμο αλλά και για πολλούς λόγους, ως πηγή υλικών για χρήση στη φαρμακοβιομηχανία, στη βιομηχανία των καλλυντικών, στη διατροφή ή στην ενέργεια (βιοκαύσιμο). Επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη δραστηριοποιούνται πλέον στη συγκομιδή, την καλλιέργεια ή τη μεταποίησή τους για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής αξίας.

Εγκαταστάσεις παραγωγής μικροφυκών

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται εγκαταστάσεις παραγωγής μακροφυκών ανά μέθοδο παραγωγής (φωτοβιοαντιδραστήρες, ανοικτές δεξαμενές, αντιδραστήρες ζύμωσης, φωτοβιοαντιδραστήρες και ανοικτές δεξαμενές, φωτοβιοαντιδραστήρες και αντιδραστήρες ζύμωσης). Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν στις ακόλουθες χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Σουηδία. Τα μικροφύκη είναι μικροσκοπικά φυτά τα οποία απαντούν συνήθως σε γλυκά ύδατα και θαλάσσια συστήματα και ζουν τόσο στη στήλη ύδατος όσο και στο ίζημα. Η συγκομιδή, η καλλιέργεια ή η μεταποίηση φυκών για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής αξίας μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη συμβολή σε ένα πιο καθαρό και πιο υγιεινό περιβάλλον. Συνεπώς, η παραγωγή φυκών αποτελεί σημαντικό τμήμα της «γαλάζιας βιοοικονομίας».

Περιβάλλον

Γεωλογία των ακτών

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής ακτογραμμής. Τα δεδομένα παρουσιάζουν διαφορετικά είδη σχηματισμού της ακτογραμμής, με 13 γεωλογικούς τύπους και 20 γεωμορφολογικούς τύπους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται από σκληρά πετρώματα έως μαλακά λασπώδη ιζήματα και από φυσικές παραλίες έως λιμενικές περιοχές και μηχανισμοί προστασίας των ακτών. Τα δεδομένα αυτά παράχθηκαν από το έργο EUROSION με τη χρήση πολλαπλών ψηφιακών εικόνων για τον χωρισμό της ακτογραμμής σε τμήματα. Ο προσδιορισμός της ακτογραμμής αποτελεί σημαντικό στάδιο της παρακολούθησης των παράκτιων περιοχών για τους σκοπούς, αφενός, της ανάλυσης των επιπτώσεων της διάβρωσης και, αφετέρου, της υποστήριξης της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών (ΟΔΠΖ).

Θαλάσσιες περιοχές Natura 2000

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται το δίκτυο των θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το δίκτυο Natura 2000 βασίζεται στην οδηγία του 1979 για τα πτηνά και στην οδηγία του 1992 για τους οικοτόπους, στις οποίες προσδιορίζονται ζώνες ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) και ζώνες ειδικού ενδιαφέροντος διατήρησης (ή τόποι κοινοτικής σημασίας, ΤΚΣ) με σκοπό τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πλέον πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων της Ευρώπης. Το δίκτυο Natura 2000 εκτείνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, καλύπτοντας άνω του 18% των χερσαίων εκτάσεων της ΕΕ και περίπου 6% της θαλάσσιας επικράτειάς της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συντονισμένο δίκτυο ζωνών διατήρησης στον κόσμο και αποτελεί βασικό εργαλείο για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θερμοκρασιακά ίχνη παρασυρόμενων σημαντήρων (Μηνιαία)

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας είναι η θερμοκρασία του νερού κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού. Η θερμοκρασία στους ωκεανούς εξαρτάται από την ποσότητα ηλιακής ενέργειας που απορροφάται στην επιφάνεια, η οποία καθορίζεται από το γεωγραφικό πλάτος, τις καιρικές συνθήκες και τους θαλάσσιους πάγους, καθώς και από τον τρόπο με τον οποίο η ενέργεια αυτή κατανέμεται σε ολόκληρο τον ωκεανό μέσω της ανάμειξης, της παλίρροιας και των ρευμάτων. Οι επιστήμονες μετρούν τη θερμοκρασία των ωκεανών, καθώς αποτελεί σημαντική παράμετρο στις καιρικές και κλιματικές προβλέψεις. Ένα από τα ωκεανογραφικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αυτόματη συλλογή αυτών των μετρήσεων θερμοκρασίας είναι οι παρασυρόμενοι σημαντήρες που κινούνται ελεύθερα στους ωκεανούς ανάλογα με τα ρεύματα νερού και τους αισθητήρες υποδοχής. Οι παρατηρήσεις αυτές διαβιβάζονται μέσω δορυφόρου, χρησιμοποιούνται άμεσα για τη βελτίωση των προβλέψεων και την ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας και διατίθενται μέσω πρωτοβουλιών ανοικτών θαλάσσιων δεδομένων, όπως το EMODnet. Τούτη η παγκόσμια προσπάθεια συλλογής δεδομένων συντονίζεται από την ομάδα συνεργασίας σημαντήρων δεδομένων (DBCP). Σε αυτόν τον χάρτη απεικονίζονται οι μετρήσεις θερμοκρασίας που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα από την παγκόσμια συστοιχία παρασυρόμενων σημαντήρων.

Καθορισμός χωρικών προτεραιοτήτων για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων βαθέων υδάτων

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να απειλήσει πολλούς εμπορικούς ιχθύες βαθέων υδάτων, κοινότητες σπόγγων και κοραλλιογενείς υφάλους ψυχρών υδάτων, καθώς και τις υπηρεσίες που παρέχουν στον άνθρωπο (για παράδειγμα, πόρους διατροφής). Τα μέτρα διατήρησης με βάση την περιοχή, όπως προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες, αποτελούν βασικά εργαλεία για την προστασία αυτών των ευάλωτων θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ωστόσο, τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται στις βέλτιστες περιοχές για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα, και, εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να έχουν τον ελάχιστο αντίκτυπο στις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η αλιεία. Εκτελέστηκαν σενάρια χωρικής διατήρησης, με βάση χωρικές πληροφορίες πολλαπλών τύπων (είδη, οικότοποι, ανθρώπινες χρήσεις…) και κατέστη δυνατός ο προσδιορισμός των περιοχών που ανταποκρίθηκαν καλύτερα σε συγκεκριμένους στόχους διατήρησης. Ο χάρτης εμφανίζει τις περιοχές προτεραιότητας για τη διατήρηση πολλών ευάλωτων θαλάσσιων οικοσυστημάτων βαθέων υδάτων, λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη αλλαγή του οικοτόπου σε ένα σενάριο διατήρησης της υφιστάµενης κατάστασης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τη συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών καθώς και τις οικονομικές επιπτώσεις για τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η αλιεία και η εξόρυξη ανοικτής θαλάσσης. Η μελέτη από την οποία προέρχονται τα δεδομένα αυτά είναι μέρος του Σχεδίου Άτλας,ενός σχεδίου διατλαντικής αξιολόγησης και χωρικής διαχείρισης βαθέων υδάτων με βάση τα οικοσυστήματα για την Ευρώπη, του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Μεγάλα θαλάσσια οικοσυστήματα

www.oceansatlas.org - Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι ωκεανοί του κόσμου χωρισμένοι σε μεγάλα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθένα από τα οποία έχει διαφορετικό πυθμένα και διαφορετικά φυσικά και βιολογικά χαρακτηριστικά. Η έκταση ενός μεγάλου θαλάσσιου οικοσυστήματος είναι περίπου 200.000 km2 και άνω και επικεντρώνεται σε παράκτιες περιοχές που συνδέουν εκβολές ποταμών και λεκάνες απορροής ποταμών προς τη θάλασσα με την άκρη του υφαλοπλαισίου. Τα μεγάλα θαλάσσια οικοσυστήματα βοηθούν στη βιώσιμη διαχείριση των ωκεάνιων πόρων (π.χ. ψάρια).

Μεταβολές της ακτογραμμής βάσει δορυφορικών δεδομένων (2019)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η μετατόπιση των ακτών στην Ευρώπη. Παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η ακτογραμμή –το σημείο συνάντησης της ξηράς με τη θάλασσα ή τον ωκεανό. Ο χάρτης μετατόπισης της ακτογραμμής παράγεται από το EMODnet Geology και επιτρέπει την οπτική απεικόνιση της συμπεριφοράς των ακτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την περίοδο 2007-2017. Στον χάρτη προσδιορίζονται περιοχές μετατόπισης προς την ξηρά (διάβρωση ή καταβύθιση), περιοχές σταθερότητας, και περιοχές μετατόπισης προς τη θάλασσα (απόθεση ή ανάδυση) σε διαφορετικές χωρικές κλίμακες. Ο χάρτης παρέχει χρήσιμες γνώσεις σχετικά με μία από τις πλέον προφανείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη. Η παρακολούθηση των παράκτιων ζωνών για τους σκοπούς της ανάλυσης των επιπτώσεων της διάβρωσης μπορεί να συμβάλει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών (ΟΔΠΖ).

Ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών (ΟΔΠΖ)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών (ΟΔΠΖ) σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά είναι τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου OURCOAST. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών αποτελεί μια διαδικασία διαχείρισης των ακτών με την εφαρμογή ολοκληρωμένης προσέγγισης όσον αφορά όλες τις πτυχές των παράκτιων ζωνών, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών και πολιτικών συνόρων. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται η αξιολόγηση των κινδύνων και των επιπτώσεων της κλιματικής και η προσαρμογή σε αυτά, καθώς και η συμβολή στην προώθηση βιώσιμων λύσεων για τις πρακτικές διαχείρισης των παράκτιων ζωνών.

Προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες (ανά χώρα)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται το ποσοστό (%) των προστατευόμενων θαλάσσιων ζωνών και χερσαίων περιοχών για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες έχουν καθιερωθεί σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου για την προστασία ευάλωτων ειδών και οικοσυστημάτων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξαφάνισης, την επαναφορά της ακεραιότητας οικοσυστημάτων, τον διαχωρισμό χρήσεων ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ χρηστών, καθώς και για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των πληθυσμών ιχθύων και θαλάσσιων ασπόνδυλων ειδών. Οι ζώνες αυτές προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού στο θέμα της διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και χρησιμοποιούνται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο ως εργαλεία διαχείρισης για την προώθηση της βιώσιμης χρήσης των θαλάσσιων πόρων. Πολλές προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες λειτουργούν επίσης ως ζωντανά εργαστήρια, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την επιστημονική έρευνα και ανακαλύψεις που ωφελούν την ανθρωπότητα. Εφόσον τελούν υπό αποτελεσματική διαχείριση, οι προστατευόμενες θαλάσσιες ζώνες στηρίζουν τη γαλάζια οικονομία συμβάλλοντας στη διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων και στην τόνωση του τουρισμού.
(2011-2019)

Πληθυσμός

Ανεργία

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό ανεργίας σε διαφορετικές ευρωπαϊκές περιφέρειες, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που ισούται με 100. Όταν η τιμή του δείκτη στην περιφέρεια είναι μικρότερη του 100, το ποσοστό ανεργίας είναι μικρότερο του εθνικού μέσου όρου. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μεγαλύτερη του 100, το ποσοστό ανεργίας στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου.

Γονιμότητα και θνησιμότητα - πόλεις και μεγαλουπόλεις

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τη γονιμότητα και τη θνησιμότητα στις πόλεις. Τα δεδομένα σχετικά με τις ευρωπαϊκές πόλεις συλλέχθηκαν με σκοπό τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη στήριξη της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, τη συνεισφορά στον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών, τη διευκόλυνση της συγκριτικής αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική εντός των πόλεων και στις γύρω περιοχές. Ο δείκτης προκύπτει από τις μεταβλητές που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις στατιστικές για τις ευρωπαϊκές πόλεις
(1991-2018)

Δομή του πληθυσμού - πόλεις και μεγαλουπόλεις

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι πληθυσμιακές αλλαγές στις πόλεις. Τα δεδομένα σχετικά με τις ευρωπαϊκές πόλεις συλλέχθηκαν με σκοπό τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη στήριξη της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, τη συνεισφορά στον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών, τη διευκόλυνση της συγκριτικής αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική εντός των πόλεων και στις γύρω περιοχές. Ο δείκτης προκύπτει από τις μεταβλητές που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις στατιστικές για τις ευρωπαϊκές πόλεις
(1990-2018)

Εγκατάσταση πληθυσμού

Στον ευρωπαϊκό χάρτη κατοικημένων περιοχών απεικονίζονται οι ανθρώπινοι οικισμοί στην Ευρώπη βάσει δορυφορικής απεικόνισης (SPOT5 και SPOT6). Πιο συγκεκριμένα, ο χάρτης δείχνει το ποσοστό δομημένης επιφάνειας ανά χωρική μονάδα.

Εκπαίδευση - πόλεις και μεγαλουπόλεις

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται ο αριθμός των φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις πόλεις. Τα δεδομένα σχετικά με τις ευρωπαϊκές πόλεις συλλέχθηκαν με σκοπό τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη στήριξη της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, τη συνεισφορά στον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών, τη διευκόλυνση της συγκριτικής αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική εντός των πόλεων και στις γύρω περιοχές. Ο δείκτης προκύπτει από τις μεταβλητές που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις στατιστικές για τις ευρωπαϊκές πόλεις
(1991-2018)

Ενεργός πληθυσμός

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ανά ευρωπαϊκή περιφέρεια, σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που ισούται με 100. Όταν η τιμή του δείκτη στην περιφέρεια είναι μικρότερη του 100, το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού είναι μικρότερο του εθνικού μέσου όρου. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μεγαλύτερη του 100, το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού της περιφέρειας είναι μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου.

Πληθυσμιακή αλλαγή

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η πληθυσμιακή αλλαγή βάσει μετρήσεων ανά περιφέρεια και ανά έτος. Ο δείκτης μεταβολής αποτελείται από δύο συνιστώσες: φυσική αλλαγή και καθαρή μετανάστευση συν στατιστική προσαρμογή. Η φυσική πληθυσμιακή αλλαγή είναι η διαφορά μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων ζώντων νεογνών και του αριθμού των θανάτων. Εάν η φυσική αλλαγή είναι θετική, συχνά αναφέρεται ως φυσική αύξηση. Η καθαρή μετανάστευση είναι η διαφορά μεταξύ του αριθμού των εισερχόμενων μεταναστών και του αριθμού των εξερχόμενων μεταναστών.

Πληθυσμιακή αλλαγή σε παράκτιες/μη παράκτιες περιοχές

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η πληθυσμιακή αλλαγή με βάση τα στοιχεία για τον συνολικό πληθυσμό, για τις γεννήσεις και τους θανάτους στις παράκτιες και μη παράκτιες περιοχές της Ευρώπης. Το ακαθάριστο ποσοστό της συνολικής αλλαγής είναι ο λόγος της πληθυσμιακής αλλαγής κατά τη διάρκεια του έτους (η διαφορά μεταξύ του μεγέθους του πληθυσμού την 1η Ιανουαρίου δύο διαδοχικών ετών) προς τον μέσο πληθυσμό του εν λόγω έτους.

Πληθυσμιακή πυκνότητα σε παράκτιες/μη παράκτιες περιοχές

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η πληθυσμιακή πυκνότητα σε παράκτιες/μη παράκτιες περιοχές στην Ευρώπη. Πληθυσμιακή πυκνότητα είναι ο λόγος του (ετήσιου μέσου όρου του) πληθυσμού μιας περιοχής προς τη (χερσαία) έκταση της περιοχής σε km². Όταν δεν είναι διαθέσιμο το στοιχείο για τη χερσαία έκταση, χρησιμοποιείται η συνολική έκταση (συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών υδάτων).

Πληθυσμός ανά ιθαγένεια και χώρα γέννησης - πόλεις και μεγαλουπόλεις

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η εξέλιξη του πληθυσμού ανά ιθαγένεια και χώρα γέννησης στις ευρωπαϊκές πόλεις και μεγαλουπόλεις. Τα δεδομένα σχετικά με τις ευρωπαϊκές πόλεις συλλέχθηκαν με σκοπό τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη στήριξη της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, τη συνεισφορά στον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών, τη διευκόλυνση της συγκριτικής αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική εντός των πόλεων και στις γύρω περιοχές. Ο δείκτης προκύπτει από τις μεταβλητές που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις στατιστικές για τις ευρωπαϊκές πόλεις
(2004-2018)

Πληθυσμός ηλικίας 65 ετών και άνω

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που ισούται με 100. Όταν η τιμή του δείκτη στην ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι μικρότερη του 100, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω είναι μικρότερο του εθνικού μέσου όρου. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μεγαλύτερη του 100, το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερο του εθνικού μέσου όρου.

Πληθυσμός την 1η Ιανουαρίου ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο - πόλεις και μεγαλουπόλεις

Σε αυτόν τον χάρτη απεικονίζεται ο πληθυσμός στις πόλεις, ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με σκοπό τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη στήριξη της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, τη συνεισφορά στον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών, τη διευκόλυνση της συγκριτικής αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική εντός των πόλεων και στις γύρω περιοχές. Ο δείκτης προκύπτει από τις μεταβλητές που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις στατιστικές για τις ευρωπαϊκές πόλεις
(1990-2018)

Πολιτισμός και τουρισμός - πόλεις και μεγαλουπόλεις

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στις ευρωπαϊκές πόλεις και μεγαλουπόλεις. Τα δεδομένα σχετικά με τις ευρωπαϊκές πόλεις συλλέχθηκαν με σκοπό τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη στήριξη της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, τη συνεισφορά στον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών, τη διευκόλυνση της συγκριτικής αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική εντός των πόλεων και στις γύρω περιοχές. Ο δείκτης προκύπτει από τις μεταβλητές που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις στατιστικές για τις ευρωπαϊκές πόλεις
(2000-2018)

Πυκνότητα πληθυσμού

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η πυκνότητα πληθυσμού σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο που ισούται με 100. Όταν σε συγκεκριμένη ευρωπαϊκή περιφέρεια η τιμή του δείκτη είναι μικρότερη του 100, η πυκνότητα του πληθυσμού είναι μικρότερη του εθνικού μέσου όρου. Όταν η τιμή του δείκτη είναι μεγαλύτερη του 100, η πυκνότητα του πληθυσμού της περιφέρειας είναι μεγαλύτερη του εθνικού μέσου όρου.

Συνθήκες ζωής - πόλεις και μεγαλουπόλεις

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται το μέσο μέγεθος των νοικοκυριών στις πόλεις. Τα δεδομένα σχετικά με τις ευρωπαϊκές πόλεις συλλέχθηκαν με σκοπό τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη στήριξη της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, τη συνεισφορά στον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών, τη διευκόλυνση της συγκριτικής αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική εντός των πόλεων και στις γύρω περιοχές. Ο δείκτης προκύπτει από τις μεταβλητές που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις στατιστικές για τις ευρωπαϊκές πόλεις
(2000-2018)

Συνθήκες ζωής - πόλεις και μεγαλουπόλεις

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η εξέλιξη των ποσοστών ανεργίας για γυναίκες και άνδρες στις ευρωπαϊκές πόλεις και μεγαλουπόλεις. Τα δεδομένα σχετικά με τις ευρωπαϊκές πόλεις συλλέχθηκαν με σκοπό τη συμβολή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, τη στήριξη της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων, τη συνεισφορά στον προσδιορισμό βέλτιστων πρακτικών, τη διευκόλυνση της συγκριτικής αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική εντός των πόλεων και στις γύρω περιοχές. Ο δείκτης προκύπτει από τις μεταβλητές που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις στατιστικές για τις ευρωπαϊκές πόλεις
(2000-2018)

Τυπολογία αστικών-αγροτικών περιοχών

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η τυπολογία αστικών-αγροτικών περιοχών των ευρωπαϊκών περιφερειών. Σε κυρίως αστικές περιφέρειες, ο αγροτικός πληθυσμός αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% του συνολικού πληθυσμού. Σε ενδιάμεσες περιφέρειες, ο αγροτικός πληθυσμός αντιπροσωπεύει ποσοστό μεταξύ 20% και 50% του συνολικού πληθυσμού. Τέλος, σε κυρίως αγροτικές περιφέρειες, ο αγροτικός πληθυσμός αντιπροσωπεύει το 50% και άνω του συνολικού πληθυσμού.

Τουρισμός

Αριθμός εγκαταστάσεων, δωματίων και κλινών σε παράκτιες/μη παράκτιες περιοχές

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κινητήριο μοχλό της οικονομίας των παράκτιων περιοχών, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις παράκτιες κοινότητες και τα οικοσυστήματα. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών και την ανάπτυξη βιώσιμης διαχείρισης του παράκτιου τουρισμού, είναι αναγκαία η παρακολούθηση της εξέλιξης του τουρισμού κατά μήκος των διαφόρων ευρωπαϊκών ακτών. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η μέτρηση του αριθμού των εγκαταστάσεων, των δωματίων και των κλινών στις παράκτιες περιοχές. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται ο αριθμός των εγκαταστάσεων, των δωματίων και των κλινών σε παράκτιες και μη παράκτιες περιοχές (από το 2012 και εξής). Περισσότερες πληροφορίες

Αριθμός κλινών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (1990-2011)

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι ετήσιες μεταβολές (σε ποσοστό) στον αριθμό των κλινών που διατίθενται ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο από το 1990 έως 2011 σε ξενοδοχεία, παρόμοιες μονάδες και λοιπές δομές παροχής συλλογικού καταλύματος (όπως χώροι κάμπινγκ).

Δημόσια ενυδρεία

International Aquarium Forum - Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται περισσότερα από 100 ενυδρεία ανοικτά στο κοινό στην Ευρώπη, όπως αναφέρονται στο διεθνές φόρουμ για τα ενυδρεία International Aquarium Forum (IAF) για την Ευρώπη. Η επίσκεψη σε ένα ενυδρείο είναι πάντα μια πολύτιμη εμπειρία. Ιστορίες ναυτικών, φυσιολογία των θαλάσσιων ζώων, οικολογικές πληροφορίες σχετικά με διαφορετικούς θαλάσσιους οικοτόπους και η σημασία του να διατηρούμε τις θάλασσες καθαρές είναι ορισμένα μόνο παραδείγματα του πλούτου των πληροφοριών που μπορεί κανείς να βρει σε ένα ενυδρείο.

Διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα σε παράκτιες/μη παράκτιες περιοχές

Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό κινητήριο μοχλό της οικονομίας των παράκτιων περιοχών, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις παράκτιες κοινότητες και τα οικοσυστήματα. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών και την ανάπτυξη βιώσιμης διαχείρισης του παράκτιου τουρισμού, είναι αναγκαία η παρακολούθηση της εξέλιξης του τουρισμού κατά μήκος των διαφόρων ευρωπαϊκών ακτών. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι η μέτρηση των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα στις παράκτιες περιοχές. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα σε παράκτιες και μη παράκτιες περιοχές (από το 2012 και εξής). Περισσότερες πληροφορίες

Κατάσταση των υδάτων κολύμβησης

Σε αυτόν τον χάρτη παρέχεται επισκόπηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης (π.χ. άριστη, καλή, επαρκής και κακή) κατά μήκος των ευρωπαϊκών ακτών. Παρουσιάζει σύνθεση δεδομένων από το 1990 έως το 2022 όπως υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη (ΕΕ-28) και διατέθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Ναυτικά μουσεία

European Maritime Heritage - Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα κυριότερα ευρωπαϊκά ναυτικά μουσεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται από τη μη κυβερνητική οργάνωση για την ευρωπαϊκή θαλάσσια κληρονομιά European Maritime Heritage (EMH). Τα ευρωπαϊκά ναυτικά μουσεία προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για να ανακαλύψουμε τη θαλάσσια ιστορία μας. Διασφαλίζουν τη διατήρηση υπό άριστες συνθήκες αρχαίων και ιστορικών τεχνουργημάτων και σκαφών, καθώς και την προσβασιμότητά τους για λόγους γενικού ενδιαφέροντος, ακαδημαϊκής μελέτης και δημόσιας εκπαίδευσης.

Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO

UNESCO - Σε αυτόν τον χάρτη θα βρείτε τα σημεία όπου υπάρχουν τόποι Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO τους οποίους μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στους τόπους αυτούς, μπορείτε να μάθετε πράγματα για την ιστορία μας και να ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο για να κατανοήσετε τις κοινωνίες μας από πολιτιστική, κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιά και για να αντιληφθείτε τις πλούσιες κληρονομιές που μας έχουν κληροδοτήσει. Οι τόποι αυτοί που εντάσσονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς θεωρούνται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως τόποι μοναδικής παγκόσμιας αξίας.

Υδατοκαλλιέργεια

Εγκαταστάσεις θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας

Σε αυτόν τον χάρτη παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις θαλάσσιας εκτροφής ιχθύων με πτερύγια στην ΕΕ και στις χώρες εταίρους (για το έτος 2017). Ο όρος «ιχθύες με πτερύγια» περιλαμβάνει τους οστεϊχθύες, όπως ο σολομός, και τους χονδριχθύες, όπως οι καρχαρίες και χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με τα οστρακοειδή ή άλλα υδρόβια ζώα. Η ιχθυοκαλλιέργεια έχει εδραιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Καλλιεργείται ευρύ φάσμα ειδών και η διαφοροποίηση της καλλιέργειας αυξάνεται επίσης σταθερά. Ο χάρτης βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τα ζώα, η οποία επιβάλλει στα κράτη μέλη της ΕΕ την υποχρέωση να καταγράφουν όλες τις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας τους.

Εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας γλυκού νερού

Σε αυτόν τον χάρτη παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα σημεία στα οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις εκτροφής ιχθύων με πτερύγια σε γλυκό νερό στην ΕΕ και στις χώρες εταίρους. Ο όρος «ιχθύες με πτερύγια» περιλαμβάνει τους οστεϊχθύες, όπως ο σολομός, και τους χονδριχθύες, όπως οι καρχαρίες και χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με τα οστρακοειδή ή άλλα υδρόβια ζώα. Καλλιεργείται ευρύ φάσμα ειδών και η διαφοροποίηση της καλλιέργειας αυξάνεται επίσης σταθερά. Ο χάρτης βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της οδηγίας 2006/88/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις υγειονομικού ελέγχου για τα ζώα, η οποία επιβάλλει στα κράτη μέλη της ΕΕ την υποχρέωση να καταγράφουν όλες τις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας τους. Οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα είδη έχουν εναρμονιστεί. Διατίθενται φίλτρα για τα ακόλουθα κύρια είδη: κυπρίνος, λυκόψαρα, «άλλοι ιχθύες που εκτρέφονται σε δεξαμενές γλυκού νερού» (ποταμολάβρακο, τούρνα, ποταμόπερκα, γλήνι κ.λπ. – κυρίως κυπρινοειδή), πέστροφα, σολομός (νεαρός σολομός και ιχθύδια), χέλι, οξύρυγχος, τιλάπια, διακοσμητικοί ιχθύες και άλλα.

Εγκαταστάσεις οστρακοκαλλιέργειας

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα σημεία στα οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις οστρακοκαλλιέργειας, οι οποίες εν γένει εξειδικεύονται στην παραγωγή ενός είδους. Τα οστρακοειδή είναι ζώα που κατοικούν στο νερό και το περίβλημά τους είναι ή ομοιάζει με όστρακο. Οι κυριότερες κατηγορίες παραγωγής είναι μύδια, στρείδια, κυδώνια, μεθύστρες Ατλαντικού και χτένια. Σημαντικό χαρακτηριστικό των οστρακοειδών είναι η ικανότητά τους να φιλτράρουν το πλαγκτόν, με αποτέλεσμα να καθαρίζονται τα θαλάσσια ύδατα από τυχόν υπερβολικές ποσότητες των μικροσκοπικών αυτών πράσινων φυτών και να βελτιώνεται αποτελεσματικά η ποιότητα των υδάτων. Οι πληροφορίες του χάρτη παρέχονται από το δίκτυο Euroshell.

Παραγωγή υδατοκαλλιέργειας

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας ανά χώρα σε χιλιάδες τόνους από το 2008 και εξής. Η υδατοκαλλιέργεια αναφέρεται στην εκτροφή υδρόβιων (γλυκού ή αλμυρού νερού) οργανισμών (π.χ. ιχθύες, μαλάκια, οστρακόδερμα και φυτά) για ανθρώπινη χρήση ή κατανάλωση, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Η υδατοκαλλιέργεια συνεπάγεται κάποια μορφή παρέμβασης στη φυσική διαδικασία αναπαραγωγής όπως τακτικός εμπλουτισμός αποθεμάτων, σίτιση και προστασία από θηρευτές. Η υδατοκαλλιέργεια διαδραματίζει βασικό ρόλο σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, λόγω του δυναμικού της για αύξηση της παραγωγής τροφίμων με ταυτόχρονη συμβολή στη μείωση της πίεσης που ασκείται στα ιχθυαποθέματα.
(2008-2019)

Παραγωγή υδατοκαλλιέργειας ανά είδος

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας ανά είδος και χώρα. Η υδατοκαλλιέργεια αναφέρεται στην εκτροφή υδρόβιων (γλυκού ή αλμυρού νερού) οργανισμών (π.χ. ιχθύες, μαλάκια, οστρακόδερμα και φυτά) για ανθρώπινη χρήση ή κατανάλωση, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Η υδατοκαλλιέργεια συνεπάγεται κάποια μορφή παρέμβασης στη φυσική διαδικασία αναπαραγωγής όπως τακτικός εμπλουτισμός αποθεμάτων, σίτιση και προστασία από θηρευτές. Η υδατοκαλλιέργεια διαδραματίζει βασικό ρόλο σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, λόγω του δυναμικού της για αύξηση της παραγωγής τροφίμων με ταυτόχρονη συμβολή στη μείωση της πίεσης που ασκείται στα ιχθυαποθέματα. Περισσότερες πληροφορίες
(2008-2018)

Φύση

Ακτές που έχουν πληγεί από τσουνάμι

Το τσουνάμι είναι μια σειρά κυμάτων που δημιουργούνται κατά τη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε έναν υδάτινο σχηματισμό, συνήθως σε ωκεανούς ή μεγάλες λίμνες. Όταν τα κύματα πλησιάζουν την ακτή όπου τα νερά είναι πιο ρηχά, συμπιέζονται και το ύψος τους αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να προκαλούν εκτεταμένες πλημμύρες στην παράκτια περιοχή. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα σημεία των ευρωπαϊκών ακτών τα οποία έχουν πληγεί από τσουνάμι καθώς η διαδικασία που προκάλεσε το τσουνάμι. Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο διαφόρων εθνικών και περιφερειακών έργων χαρτογράφησης και με βάση τη βιβλιογραφία.

Ανωμαλίες της στάθμης της θάλασσας

Μια ανωμαλία της στάθμης της θάλασσας αποκαλύπτει την έκταση στην οποία παρατηρούνται ανώμαλα (που αποκλίνουν από τα κανονικά ή τα αναμενόμενα) επίπεδα της στάθμης της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι ανωμαλίες της στάθμης της θάλασσας όπως έχουν προκύψει από μετρήσεις παλιρροιογράφων και καταγραφικών πίεσης βυθού, οι οποίες παρασχέθηκαν από τη μόνιμη υπηρεσία για τη μέση στάθμη της θάλασσας (Permanent Service for Mean Sea Level, PSMSL).

Δείκτης υποθαλάσσιου θορύβου

Τα παλμικά συμβάντα υποθαλάσσιου θορύβου είναι ηχητικές εκρήξεις μικρής διάρκειας και υψηλής έντασης, οι οποίες παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η έμπηξη πασσάλων για υπεράκτιες κατασκευές, οι σεισμικές έρευνες για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι υποθαλάσσιες εκρήξεις. Παρότι οι επιπτώσεις τους δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές, οι θόρυβοι αυτοί ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά τη θαλάσσια ζωή και ιδιαίτερα τα θηλαστικά που χρησιμοποιούν τους υποθαλάσσιους ήχους για να επικοινωνούν. Στο πλαίσιο της οδηγίας-πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική (ΟΠΘΣ), η απόφαση της Επιτροπής Δ11 απαιτεί η εισαγωγή ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του υποθαλάσσιου θορύβου, να βρίσκεται σε επίπεδα που δεν επηρεάζουν δυσμενώς το θαλάσσιο περιβάλλον. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται ο αριθμός των ημερολογιακών ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε παλμικός θόρυβος σε περιοχή που ορίζεται από ένα κοινό πλέγμα (1/3° x 1/6°), γνωστές ως μονάδες «Pulse Block Day» (ημέρα δέσμης παλμικού θορύβου). Οι πληροφορίες προέρχονται από τα περιφερειακά μητρώα συμβάντων παλμικού θορύβου που συλλέγονται από την OSPAR (στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό) και την HELCOM (στη Βαλτική Θάλασσα), τα οποία συγκεντρώθηκαν σε ένα κεντρικό μητρώο στο ICES, καθώς και από έρευνες στο πλαίσιο της σύμβασης της Βαρκελώνης και της ACCOBAMS (Μεσόγειος Θάλασσα, Εύξεινος Πόντος).

Κάλυψη του εδάφους

Με τον όρο «κάλυψη του εδάφους» εννοούμε το φυσικό υλικό που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη δυνητική χρήση της γης. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η κάλυψη του εδάφους στην Ευρώπη. Ο χάρτης προέκυψε από ερμηνείες δορυφορικών εικόνων στις οποίες προέβησαν εθνικές ομάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απογραφής της κάλυψης του εδάφους Corine Land Cover (CLC). Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στην πρωτοβουλία της υπηρεσίας παρακολούθησης της ξηράς του Copernicus, υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η οποία παρέχει περιβαλλοντικές πληροφορίες από έναν συνδυασμό εναέριων και διαστημικών συστημάτων παρατήρησης και συστημάτων επιτόπιας παρακολούθησης.

Λεκάνες απορροής ποταμών

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι διάφορες λεκάνες απορροής ποταμού, ομαδοποιημένες ανάλογα με τη θάλασσα στην οποία παροχετεύονται. Τα δίκτυα απορροής και οι σχετικές λεκάνες απορροής σχηματίζουν σύνθετες λειτουργικές οντότητες που είναι σημαντικές τόσο για τις υδρολογικές διεργασίες όσο και για περιβαλλοντικές διεργασίες εν γένει. Το στοιχείο αυτό έχει αναγνωριστεί σε πρόσφατες πράξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ).

Μεταβολή της στάθμης της θάλασσας

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η προβλεπόμενη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας σε 237 τοποθεσίες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 100 km η μία από την άλλη και σε απόσταση περίπου 50 έως 100 km από την ακτογραμμή της Ευρώπης. Η σχετική άνοδος της στάθμης της θάλασσας (Relative sea level rise, RSLR) στις τοποθεσίες προκύπτει από την ψηφιοποίηση δύο χαρτών, του χάρτη των Douglas κ.ά. (2001) στον οποίο παρέχεται εκτίμηση της RSLR για ολόκληρη την Ευρώπη και του χάρτη των Lambeck κ.ά. (1997) ο οποίος καλύπτει αναλυτικότερα μια μικρότερη περιοχή, τη Βόρεια Θάλασσα.

Παγκόσμιες θαλάσσιες λεκάνες

Οι ονομασίες των θαλάσσιων λεκανών του πλανήτη.

Ποταμοί και λίμνες

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι κυριότεροι ποταμοί και οι κυριότερες λίμνες της Ευρώπης. Τα δίκτυα απορροής και οι σχετικές λεκάνες απορροής σχηματίζουν σύνθετες λειτουργικές οντότητες που είναι σημαντικές τόσο για τις υδρολογικές διεργασίες όσο και για περιβαλλοντικές διεργασίες εν γένει. Το στοιχείο αυτό έχει αναγνωριστεί σε πρόσφατες πράξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ).

Σημεία προέλευσης των τσουνάμι

Το τσουνάμι είναι μια σειρά κυμάτων που δημιουργούνται κατά τη μετατόπιση μεγάλων ποσοτήτων νερού σε έναν υδάτινο σχηματισμό, συνήθως σε ωκεανούς ή μεγάλες λίμνες. Φαινόμενα όπως σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις, κατολισθήσεις και άλλες διαταραχές πάνω ή κάτω από την επιφάνεια του νερού μπορούν να δημιουργήσουν ένα τσουνάμι. Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι τοποθεσίες στις οποίες σημειώθηκαν φαινόμενα από τα οποία προέκυψαν τσουνάμι. Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαφόρων εθνικών και περιφερειακών έργων χαρτογράφησης και με βάση τη βιβλιογραφία.

Τάσεις απορροής ποτάμιων υδάτων

Η απορροή των υδάτων είναι η μετακίνηση των χερσαίων υδάτων (με τη μορφή, ποταμών, λιμών, ρευμάτων) προς τις θάλασσες και στους ωκεανούς. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τάσεις που παρατηρούνται στη ροή των ποτάμιων υδάτων προς τις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Τάσεις σχετικής στάθμης της θάλασσας

Η σχετική μεταβολή της στάθμης της θάλασσας είναι ο βαθμός στον οποίο το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας αυξάνεται ή μειώνεται σε σχέση με την ξηρά σε συγκεκριμένο παράκτιο σημείο. Με άλλα λόγια, υποδηλώνει τη μεταβολή της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με τον ηπειρωτικό φλοιό, η οποία μπορεί να προκληθεί από μεταβολές στην απόλυτη στάθμη της θάλασσας (το ύψος της επιφάνειας της θάλασσας σε σχέση με το κέντρο της γης) και/ή από κινήσεις του ηπειρωτικού φλοιού. Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται οι τάσεις της σχετικής στάθμης της θάλασσας όπως έχουν προκύψει από μετρήσεις παλιρροιογράφων και καταγραφικών πίεσης βυθού, οι οποίες παρασχέθηκαν από τη μόνιμη υπηρεσία για τη μέση στάθμη της θάλασσας (Permanent Service for Mean Sea Level, PSMSL).

Χωροταξία

Άτλαντες ακτών και θαλασσών

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι περιοχές για τις οποίες υπάρχουν ψηφιακοί άτλαντες ακτών.

Έργα θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζονται οι τοποθεσίες των έργων θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ) στην Ευρώπη. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός αφορά τον σχεδιασμό του χρόνου και του τόπου διεξαγωγής των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη θάλασσα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι δραστηριότητες αυτές είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές και βιώσιμες. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός εξασφαλίζει τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών με διαφανή τρόπο στον σχεδιασμό των θαλάσσιων δραστηριοτήτων και εργασιών σε διασυνοριακό και διατομεακό επίπεδο προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες στη θάλασσα διεξάγονται με αποτελεσματικό, ασφαλή και βιώσιμο τρόπο.Περισσότερες πληροφορίες
(2009-2022)

Θαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζονται τα όρια των θαλάσσιων περιοχών και υποπεριοχών της Ευρώπης, όπως παρατίθενται στην οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (άρθρο 4). Η οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική εκδόθηκε στις 17 Ιουνίου 2008 και έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωκεανογραφικά μέσα

Εξέδρες πρόσδεσης

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται η θέση στην οποία βρίσκονται εξέδρες πρόσδεσης στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη μας. Τα δεδομένα παρέχονται από το EMODnet Physics. Οι εξέδρες πρόσδεσης είναι σταθερές δομές που μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των θαλάσσιων υδάτων από την επιφάνεια έως τον πυθμένα της θάλασσας. Οι εξέδρες είναι κατασκευασμένες από χοντρό σύρμα και συγκρατούνται στη στήλη ύδατος με πλωτήρες διαφόρων μορφών, όπως γυάλινες σφαίρες και πλωτήρες από σύνθετα διογκωμένα υλικά. Στην εξέδρα πρόσδεσης τοποθετούνται διάφορα όργανα, αισθητήρες και δειγματολήπτες για την πραγματοποίηση μετρήσεων διαφόρων φυσικών, χημικών και βιολογικών παραμέτρων. Ορισμένοι αισθητήρες λειτουργούν αυτόματα, και συλλέγουν και διαβιβάζουν δεδομένα εντός ολίγων ωρών. Στους αυτόματους αισθητήρες περιλαμβάνονται αισθητήρες CTD (αισθητήρες αγωγιμότητας, θερμοκρασίας βάθους), ρευματομετρητές (π.χ. ακουστικοί κατατομείς ρευμάτων Doppler ή παρωχημένοι ρευματομετρητές με ρότορα) και ορισμένοι χημικοί αισθητήρες όπως αισθητήρες χλωροφύλλης α, μιας υποκατάστασης μεταβλητής για το φυτοπλαγκτόν. Άλλα όργανα λαμβάνουν δείγματα από το νερό (π.χ. για τη συλλογή φυτοπλαγκτού, μικροσκοπικών φυτών) ή παγιδεύουν οργανική ύλη που αποτίθεται στον βυθό (παγίδες ιζήματος). Οι εξέδρες μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε παράκτια όσο και σε ανοικτά ύδατα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, π.χ. τουλάχιστον ενός έτους, και λειτουργούν με αλκαλικές μπαταρίες ή μπαταρίες λιθίου. Για τους αισθητήρες και τους δειγματολήπτες απαιτείται τακτική, ήτοι ετήσια, συντήρηση η οποία πραγματοποιείται συχνά από ερευνητικά σκάφη.

Παρασυρόμενοι σημαντήρες

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται η θέση των παρασυρόμενων σημαντήρων που πλέουν επί του παρόντος στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη μας. Τα δεδομένα τους παρέχονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το EMODnet Physics. Ο παρασυρόμενος σημαντήρας είναι ένα είδος οργάνου ωκεανογραφίας που συλλέγει αυτόματα περιβαλλοντικά δεδομένα για τις θάλασσες και τους ωκεανούς. Οι σημαντήρες πλέουν ελεύθερα και κινούνται ανάλογα με τα ρεύματα των υδάτων και τους αισθητήρες υποδοχής. Τα αυτόνομα συστήματα μέτρησης των σημαντήρων επιτρέπουν τη μέτρηση τυπικών ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, αλατότητα, ρεύματα) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλων παραμέτρων, π.χ. θολότητα, οξυγόνο και φθορισμός χλωροφύλλης. Παραδείγματος χάριν, οι σημαντήρες κυμάτων χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της κίνησης των επιφανειακών υδάτων ως σειράς κυμάτων. Η σειρά κυμάτων αναλύεται με σκοπό τον προσδιορισμό στατιστικών στοιχείων όπως το σημαντικό ύψος κύματος καθώς και η περίοδος και η διεύθυνση κύματος. Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά για την κατανόηση της δυναμικής των ωκεανών και για τη χρήση τους σε υπολογιστικά μοντέλα με σκοπό τη δημιουργία προβλέψεων όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλονται οι ωκεανοί.

Πλωτήρες Argo

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται η θέση των πλωτήρων Argo που πλέουν επί του παρόντος στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη μας. Οι σχετικές πληροφορίες παρέχονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το EMODnet Physics. Το πρόγραμμα Argo είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο 3.800 ελεύθερα παρασυρόμενων πλωτήρων κατάρτισης προφίλ που συλλέγουν περιβαλλοντικά ωκεάνια δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων της θερμοκρασίας και της αλατότητας και της τρέχουσας ταχύτητας του ανώτερου στρώματος υδάτων 2000m των ωκεανών. Η λειτουργία των πλωτήρων Argo είναι αυτόματη και τα δεδομένα διαβιβάζονται και δημοσιοποιούνται εντός ολίγων ωρών από τη συλλογή τους. Μέσα σε 20 χρόνια οι ωκεάνιοι πλωτήρες Argo έχουν καταρτίσει 2 εκατομμύρια προφίλ ωκεανών. Τα δεδομένα μεταβάλλουν εκ βάθρων τις γνώσεις μας για τη δυναμική και το θερμαντικό περιεχόμενο των ωκεανών. Τα δεδομένα ενσωματώνονται επίσης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε λειτουργικά υπολογιστικά μοντέλα για την παραγωγή βραχυπρόθεσμων προβλέψεων όσον αφορά τα ρεύματα (π.χ. πετρελαιοκηλίδες στην ανοικτή θάλασσα, έρευνα και διάσωση) και τη θερμοκρασία (π.χ. για την αλιεία), εποχιακών έως ετήσιων προβλέψεων (π.χ. El Niño), καθώς και για μακροπρόθεσμες δεκαετείς προβλέψεις του κλιματικού συστήματος των ωκεανών/ της ατμόσφαιρας, όπως αυτές της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC).

Ραντάρ υψηλής συχνότητας

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται η θέση ραντάρ υψηλής συχνότητας (ραντάρ HF). Οι σχετικές πληροφορίες παρέχονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το EMODnet Physics. Τα ραντάρ υψηλής συχνότητας είναι εγκατεστημένα στην ξηρά και χρησιμοποιούν όργανα τηλεανίχνευσης για να μετρούν τα πεδία ταχύτητας ρευμάτων των επιφανειακών υδάτων κοντά στην ακτή. Τα διαγράμματα επιφάνειας που προκύπτουν παρέχουν πολύ υψηλότερη ανάλυση στον χώρο από προηγούμενες τεχνικές όπως τα ρευματόμετρα. Με ένα σύστημα ραντάρ HF είναι δυνατή η δημιουργία ενός ολόκληρου χάρτη πεδίων ρευμάτων (δηλ. της ταχύτητας των θαλάσσιων υδάτων (m/s) και της διεύθυνσης της ταχύτητας των θαλάσσιων υδάτων (μοίρες)). Οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς οι γνώσεις σχετικά με τα ρεύματα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χρήσης καυσίμων και, κατ’επέκταση, στη μείωση του κόστους της ναυτιλίας. Τα ρεύματα έχουν τεράστιο δυναμικό για μελλοντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αξιοποίησης της κινητικής ενέργειας των θαλάσσιων ρευμάτων.

Σύστημα Ferrybox

Αυτός ο χάρτης απεικονίζει τη θέση συστημάτων ferrybox που υπάρχουν επί του παρόντος στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη μας. Οι σχετικές πληροφορίες παρέχονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το EMODnet Physics. Το ferrybox είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης των επιφανειακών υδάτων το οποίο τοποθετείται στο σύστημα ροής ενός πλοίου. Τα συστήματα ferrybox τοποθετούνται προαιρετικά σε πλοία όπως εμπορικά σκάφη (π.χ. επιβατηγό πλοίο ή φορτηγό-πλοίο) και σε ερευνητικά σκάφη. Το ferrybox είναι εξοπλισμένο με διάφορους αισθητήρες που συλλέγουν αυτόματα δεδομένα σχετικά με φυσικές (π.χ. αλατότητα, θερμοκρασία, θολότητα), χημικές (θρεπτικά συστατικά, pH, O2, CO2 και διαλυμένο οργανικό άνθρακα) και βιολογικές (π.χ. χλωροφύλλη, υποκατάστατη μεταβλητή για το φυτοπλαγκτόν (μικροσκοπικά φυτά)) παραμέτρους των ωκεανών. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων και της θαλάσσιας οικολογίας και μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων ατμόσφαιρας-ωκεανού π.χ. ανταλλαγή CO2 και παγκόσμιες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της οξίνισης των ωκεανών.

Τροχιές παρασυρόμενων σημαντήρων (Μηνιαίες)

Οι παρασυρόμενοι σημαντήρες (σημαδούρες) είναι ωκεανογραφικά όργανα που συλλέγουν αυτόματα περιβαλλοντικά δεδομένα για τους ωκεανούς. Οι σημαντήρες πλέουν ελεύθερα και κινούνται ανάλογα με τα ρεύματα των υδάτων και τους αισθητήρες υποδοχής. Τα αυτόνομα συστήματα μέτρησης των σημαντήρων επιτρέπουν τη μέτρηση τυποποιημένων ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, αλατότητα, ρεύματα) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλων παραμέτρων, π.χ. θολότητα, οξυγόνο και φθορισμός χλωροφύλλης. Οι παρατηρήσεις αυτές διαβιβάζονται μέσω δορυφόρου, χρησιμοποιούνται άμεσα για τη βελτίωση των προβλέψεων και την ενίσχυση της ναυτικής ασφάλειας και διατίθενται μέσω πρωτοβουλιών ανοικτών θαλάσσιων δεδομένων, όπως το EMODnet. Τούτη η παγκόσμια προσπάθεια συλλογής δεδομένων συντονίζεται από την ομάδα συνεργασίας σημαντήρων δεδομένων (DBCP). Σε αυτόν τον χάρτη απεικονίζονται οι τροχιές που διέγραψε κατά τον προηγούμενο μήνα η παγκόσμια συστοιχία παρασυρόμενων σημαντήρων.

Υδρομετρικοί σταθμοί ποταμών

Σε αυτόν τον χάρτη παρουσιάζεται η θέση των υδρομετρητών υδατορρευμάτων στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες παρέχονται από το EMODnet Physics. Οι μετρητές υδατορρευμάτων ή υδρομετρικοί σταθμοί είναι χερσαία όργανα που παρακολουθούν και πραγματοποιούν δοκιμές σε υδατικά συστήματα (ρεύματα, φρέατα, λίμνες, κανάλια, ταμιευτήρες ή άλλα υδατικά συστήματα). Τα όργανα που είναι εγκατεστημένα στους σταθμούς αυτούς μετρούν διάφορες παραμέτρους μεταξύ των οποίων το ύψος των υδάτων, η παροχή, η χημική σύσταση και η θερμοκρασία του νερού. Τα δεδομένα χρησιμοποιούνται από υδρολόγους ή περιβαλλοντικούς επιστήμονες για την παρακολούθηση και τη διεξαγωγή δοκιμών σε υδατικά συστήματα (ρεύματα, φρέατα, λίμνες, κανάλια, ταμιευτήρες ή άλλα υδατικά συστήματα) με σκοπό την παρακολούθηση της ποιότητας και του βιόκοσμου (ζώντες οργανισμοί) των υδάτων. Η θέση των υδρομετρικών σταθμών αναφέρεται συχνά σε τοπογραφικούς χάρτες. Ορισμένοι υδρομετρικοί σταθμοί είναι ιδιαιτέρως αυτοματοποιημένοι και μπορεί να έχουν τη δυνατότητα τηλεμετρίας και διαβίβασης των δεδομένων σε κεντρική εγκατάσταση καταγραφής δεδομένων.

Υποθαλάσσια ανεμόπτερα

Σε αυτόν τον χάρτη εμφανίζεται η θέση υποθαλάσσιων ανεμόπτερων στις θάλασσες και στους ωκεανούς του πλανήτη μας. Οι σχετικές πληροφορίες παρέχονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο από το EMODnet Physics. Τα υποθαλάσσια ανεμόπτερα είναι όργανα ωκεανογραφίας τα οποία συλλέγουν αυτόματα δεδομένα από τους ωκεανούς και παρακολουθούν τις θάλασσες. Τα ανεμόπτερα πλέουν μέσα στο νερό κινούμενα πάνω κάτω, μιμούμενα την κίνηση του πριονιού. Τα ανεμόπτερα διαθέτουν μια σειρά από αισθητήρες που μετρούν, μεταξύ άλλων, τη θερμοκρασία, την αγωγιμότητα (για τον υπολογισμό της αλατότητας), τα ρεύματα, τον φθορισμό χλωροφύλλης (υποκατάσταση μεταβλητή για το φυτοπλαγκτόν), την οπτική οπισθοσκέδαση, το βάθος του πυθμένα, και (ενίοτε) την ακουστική οπισθοσκέδαση. Κινούνται σε διαφορετικά βάθη και πλέουν με τη βοήθεια του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού στίγματος (GPS) στην επιφάνεια, αισθητήρων πίεσης, αισθητήρων κλίσης και μαγνητικών πυξίδων που παρέχουν δεδομένα σε χρονική και χωρική κλίμακα.

Ωκεανογραφικός γραμματισμός

Δίκτυο ευρωπαϊκών γαλάζιων σχολείων

Το δίκτυο ευρωπαϊκών γαλάζιων σχολείων αποτελεί μέρος του συνασπισμού EU4Ocean και έχει ως στόχο να εμπνεύσει τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές σχολείων και το προσωπικό των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να παροτρύνουν τους μαθητές τους, από νηπιαγωγεία, σχολεία πρωτοβάθμιας, κατώτερης και ανώτερης δευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης, να Βρουν το Γαλάζιο και να αναπτύξουν ένα έργο που τους συνδέει με τον ωκεανό ή τη θάλασσα.

Εκπαίδευση για το κλίμα: Μέτρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του νερού από τους μαθητές

Αυτός ο εκπαιδευτικός χάρτης δείχνει το αποτέλεσμα της πρόκλησης «Γίνε επιστήμονας»! «Χαρτογράφηση της κλιματικής αλλαγής στις θάλασσες — πλωτές οδοί» που δρομολογήθηκε από τη συμμαχία «Εκπαίδευση για το Κλίμα» και τον «Ευρωπαϊκό Άτλαντα των Θαλασσών» το 2022. Τα σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη κλήθηκαν να παράσχουν δεδομένα για ένα νέο υπόβαθρο χάρτη στον Άτλαντα. Η πρόκληση περιλάμβανε 7 στάδια. Τα δύο πρώτα στάδια επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τον τρόπο λειτουργίας του Άτλαντα. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί ψήφισαν για το θέμα του χάρτη που θα αναπτυχθεί: επιφανειακή θερμοκρασία νερού στη θάλασσα, σε ποταμούς, μικρές ή μεγάλες λίμνες. Τα σχολεία κλήθηκαν να μετρήσουν τη θερμοκρασία του νερού σε διαφορετικές τοποθεσίες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Παρείχαν τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους και όλες τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες (π.χ.· ονομασία του σχολείου/της ομάδας, γεωγραφικές συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου πραγματοποιήθηκε η μέτρηση, ημερομηνία και ώρα της μέτρησης, μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της θερμοκρασίας...) με τη συμπλήρωση επιγραμμικού εντύπου κατά τη διάρκεια της φάσης συλλογής δεδομένων που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές έμαθαν σχετικά με τη συλλογή δεδομένων, την εναρμόνιση των δεδομένων, την απεικόνιση και την κοινοχρησία δεδομένων. Πώς μέτρησαν τα σχολεία τη θερμοκρασία του νερού; Αρκετά σχολεία χρησιμοποίησαν θερμόμετρο αλλά — χάρη στη συνεργασία της Σύμπραξης για την παρατήρηση του παγκόσμιου ωκεανού (POGO) και του προγράμματος Educational Passages — η ομάδα ATLAS έλαβε επίσης δεδομένα από σχολεία που έχουν ναυπηγήσει μικρά σκάφη που έχουν σταλεί στη θάλασσα και είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας! Με αυτό το υπόβαθρο χάρτη, όλοι έχουν πλέον πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγονται από τα σχολεία. Ο χάρτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διδακτικό υλικό από τα συγκεκριμένα σχολεία, από άλλα σχολεία και από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται! Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα σχολεία που συνεισέφεραν στην προσπάθεια, την POGO και το Educational Passage για την υπέροχη συμβολή τους!
(Σεπτέμβριος 2022 – Μάρτιος 2023)

Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Άτλαντα των Θαλασσών

Ο Ευρωπαϊκός Άτλας των Θαλασσών είναι διαθέσιμος σε 24 γλώσσες. Για κάθε γλώσσα, έχει οριστεί ένας/μία πρέσβης/-ειρα του Άτλαντα, που εξήγησε, κατά τη διάρκεια επικοινωνιακής εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, για ποιους λόγους ο ωκεανός είναι σημαντικός για εκείνον/-η και γιατί θα πρέπει όλοι μας να φροντίζουμε για τους ωκεανούς και τις θάλασσες. Στους/στις πρέσβεις/-ειρες περιλαμβάνονται ο επίτροπος Virginijus Sinkevičius, η γενική διευθύντρια θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας Charlina Vitcheva, ο υπεύθυνος πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Māris Stuůğis, εκπρόσωποι των δημόσιων αρχών σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευθυντές ινστιτούτων και ενός ενυδρείου, επιστήμονες, συντονιστές ΜΚΟ, μια σέρφερ, ένας κυβερνήτης σκάφους, μια δύτρια και ένας σεφ βραβευμένος με αστέρι Michelin. Εξερευνήστε τον χάρτη για να ανακαλύψετε περισσότερα για αυτούς/-ές και διαβάστε τα πλαίσια με τις δηλώσεις τους σχετικά με τους ωκεανούς και τις θάλασσες. Σημειώστε ότι οι πρέσβεις/-ειρες χαρτογραφούνται σύμφωνα με τις χώρες στις οποίες ομιλείται η γλώσσα που εκπροσωπούν.

Συνασπισμός EU4Ocean για τον ωκεανογραφικό γραμματισμό — Μέλη της πλατφόρμας EU4Ocean

Ο συνασπισμός EU4Ocean για τον ωκεανογραφικό γραμματισμό συνδέει διάφορες οργανώσεις, έργα και ανθρώπους που συμβάλλουν στον ωκεανογραφικό γραμματισμό και στη βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών. Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή η συμπεριληπτική πρωτοβουλία από τη βάση προς την κορυφή έχει ως στόχο να ενώσει τις φωνές των Ευρωπαίων ώστε οι ωκεανοί να καταστούν μέλημα όλων. Ο Συνασπισμός περιλαμβάνει τρεις συνιστώσες: μια πλατφόρμα για οργανώσεις και άτομα που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες ωκεανογραφικού γραμματισμού, ένα ευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας για τους ωκεανούς και ένα δίκτυο ευρωπαϊκών γαλάζιων σχολείων.
Η πλατφόρμα EU4Ocean συγκεντρώνει ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών που καλύπτουν τους τομείς της θαλάσσιας έρευνας, της επιστημονικής πολιτικής, της βιομηχανίας της γαλάζιας οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών, των τεχνών, της εκπαίδευσης, της νεολαίας και των μέσων ενημέρωσης. Το ανωτέρω φάσμα περιλαμβάνει πολλαπλές κλίμακες, από τοπικές και εθνικές οργανώσεις έως περιφερειακές θαλάσσιες και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Σελίδες μελών της πλατφόρμας.

Τα μέλη της πλατφόρμας μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες, να δημιουργούν εταιρικές σχέσεις και να συνεργάζονται για τη διασφάλιση μιας πιο συντονισμένης προσέγγισης όσον αφορά τον ωκεανογραφικό γραμματισμό στην Ευρώπη και την ανάπτυξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που δημιουργούν πραγματική ευαισθητοποίηση, δέσμευση και δυναμική σε ολόκληρη την κοινωνία με σκοπό τη δράση και την αλλαγή. Τα μέλη δραστηριοποιούνται γύρω από τρεις θεματικές ενότητες των ομάδων εργασίας (WG): κλίμα και ωκεανοί, τρόφιμα από τους ωκεανούς και υγιείς και καθαροί ωκεανοί. Περισσότερες πληροφορίες.

Τα έργα των νέων υποστηρικτών των ωκεανών

Οι νέοι υποστηρικτές των ωκεανών είναι νέοι διαχειριστές έργων, ηλικίας 16 έως 30ετών. Τα έργα τους έχουν αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως φορείς ουσιαστικής και διαρκούς αλλαγής για τους ωκεανούς.

© Ευρωπαϊκή Ένωση, 1995-2020 English български čeština dansk Deutsch ελληνικά español eesti suomi français Gaeilge hrvastski magyar Italiano lietuvių latviešu Malti Nederlands polski português română slovenčina slovenščina svenska

Select your language

Close